Fondatorul Telegram susține că a respins solicitarea unui „guvern occidental” de „a reduce la tăcere vocile conservatoare în România” înaintea finalei prezidențiale / Reacția MAE

Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a declarat, duminică, că a refuzat solicitarea unui guvern occidental, pe care nu l-a numit, pentru a „reduce la tăcere” vocile conservatoare din România înaintea finalei prezidențiale, relatează Reuters. Tot astăzi, Ministerul Afacerilor Externe din țara noastră a denunțat „semnele ingerinței ruse” în alegeri și a afirmat că pe Telegram și alte platforme de social media are loc „o campanie virală de știri false”.
Reuters scrie că al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România îi pune față în față pe un eurosceptic și pe un independent centrist și că rezultatul va avea implicații semnificative atât pentru economia cu probleme a țării, cât și pentru unitatea UE. Agenția internațională de presă a amintit și de anularea scrutinului de anul trecut, și de decizia autorităților de a-i interzice lui Călin Georgescu să se înscrie în cursa din 2025.
„Un guvern occidental (…) a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare în România înaintea alegerilor prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric”, a scris Durov pe Telegram.
„Telegram nu va restricționa libertățile utilizatorilor români și nici nu o să le blocheze canalele politice”, a adăugat fondatorul aplicației de mesagerie, punând și un emoji, în ceea ce Reuters a interpretat drept o aluzie la Franța.
„Nu poți „apăra democrația” distrugând democrația. Nu poți combate „ingerința în alegeri” amestecându-te în alegeri. Fie ai libertate de exprimare și alegeri corecte – fie nu ai. Iar poporul român le merită pe ambele”, a mai declarat Pavel Durov.
Pavel Durov s-a născut în Rusia, dar în prezent este cetățean francez, iar în 2024 a fost reținut, în Franța, pe fondul unei investigații referitoare la infracțiuni legate de pornografie infantilă, trafic de droguri și tranzacții frauduloase asociate aplicației.
Durov, care a negat acuzațiile, a revenit în martie la Dubai. Aplicația Telegram este folosită pe scară largă în Rusia, inclusiv de către autorități și oficiali, și în Europa de Est.
În august 2024, Kremlinul a confirmat că Pavel Durov deține în continuare și cetățenie rusă, potrivit Interfax.
Până la ora de redactare a știrii, în total, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale au votat peste 10,2 milioane de români, reprezentând o prezență de 57%. Numărul votanților din diaspora a trecut de 1,48 milioane.
Tot duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Țărnea, a reclamat „o campanie virală de știri false pe Telegram și alte platforme de social media”.
„În timpul alegerilor prezidențiale care se desfășoară în România, vedem încă o dată semnele ingerinței ruse. O campanie virală de știri false pe Telegram și alte platforme de social media are ca scop influențarea procesului electoral. Acest lucru era de așteptat, iar autoritățile au infirmat știrile false”, a declarat Andrei Țărnea într-o postare pe X în limba engleză.