Fost analist CIA: Coreea de Nord va ataca, insa nu cu arme nucleare
Coreea de Nord va lansa un atac, insa acesta nu va fi nuclear si nici nu va include tiruri lansate de miile de baterii de artilerie amplasate in aproprerea granitei cu Coreea de Sud, e de parere un fost expert CIA in chestiuni coreene. Potrivit „Wired„, Sue Mi Terry crede ca liderul nord-coreean Kim Jong-un va ordona un atac limitat impotriva vecinului din sud, ca un mijloc de a diminua situatia tensionata din regiune si de a forta negocieri cu oficialii din Seul si Washington.
„Coreea de Nord va lansa un atac. Acesta nu va fi nuclear si nu va fi nici un tir de obuze lansat din numeroasele baterii de artilerie pe care Phenianul le are indreptate spre sud”, a afirmat Sue Mi Terry, profesor la Columbia University din New York, care a lucrat ca analist senior pentru Coreea de Nord in cadrul CIA (intre 2001 si 2008).
Terry e de parere ca, mai degraba, atacul va fi unul „meschin si creativ, dificil de atribuit Coreei de Nord, care vrea sa evite condamnarea internationala si represaliile imediate din partea celor din Washington si din Seul”. Este ceea ce, in opinia lui Terry, va duce la o reducere a actualei stari de tensiune: un atac relativ scazut care nu va provoca multi morti.
„Wired” subliniaza ca regimul de la Phenian exagereaza atat de des incat este dificil sa stii ce sa iei in considerare. Dar, in ultimii ani, Coreea de Nord a aratat o dorinta crescuta de a-si transpune retorica belicoasa in acte de violente. In 2010, de exmplu, Coreea de Nord a scufundat Cheonan, un vas de lupta sud-coreean. In urma atacului, 46 de marinari au fost ucisi. In luna noiembrie a aceluiasi an, mai multe tiruri de artilerie nord-coreene au lovit insula Yeonpyeongdo, in timpul desfasurarii unui exercitiu militar comun americano-sud-coreean.
Vineri, Coreea de Nord a transportat o a doua racheta cu raza medie de actiune pe coasta sa orientala si a ridicat-o pe un lansator mobil, a relatat agentia sud-coreeana Yonhap, citand un inalt responsabil guvernamental de la Seul.
„Ceva de genul incidentului Cheonan este mult mai probabil decat un atac de artilerie precum cel din noiembrie 2010 impotriva insulei Yeonpyeong, deoarece reduce sansa unui atac de represalii serios din partea Coreei de Sud”, sustine Terry.
Un razboi cu Coreea de Sud ar fi devastator pentru Nord
Ca si alti analisti (citeste Ce s-ar intampla daca nord-coreeni vor ataca?), Terry e de parere ca supravietuirea regimului este prioritatea numarul unul pentru natiunea militarizata, astfel incat trebuie sa arate ca e puternica in fata propriului popor, fara insa sa provoace Coreea de Sud sau Statele Unite intr-un razboi devastator. „Un razboi total cu Coreea de Sud ar insemna sfarsitul regimului nord-coreean. Phenianul stie asta si vrea sa evite acest lucru„, a afirmat fostul analist CIA.
Greseala nord-coreenilor ar putea sa fie insa faptul ca nu iau in considerare situatia actuala, diferita de cea din 2010, cand au atacat vasul Cheonan si insulaYeonpyeong. Noul presedinte sud-coreean Park Geun Hee este „decisa sa nu repete slabiciunea din trecut si a promis un raspuns puternic oricarei provocari directe”, a afirmat si expertul Patrick Cronin, director al programului Asia-Pacific Security la Center for a New American Security (un think-tank din Washington apropiat de Administratia Obama).
Terry afirma ca presedintele Obama va cere regimului de la Seul sa se abtina de la represalii majore – iar Park Geun Hee „nu va bombarda in niciun caz Phenianul” -, dar Statele Unite nu vor face nici „vreun gest semnificativ” catre cei din Nord. Telul Administratiei Obama pare sa fie acela de a oferi spatiu diplomatic de manevra Coreei de Nord, fara insa a face concesii subtantiale. Americanii au trimis bombardiere, avioane de lupta si distrugatoare in Peninsula Coreeana, desfasurand si un sistem antiracheta in Guam. Insa, asa cum a notat „Wall Street Journal”, Administratia de la Washington „reduce din intensitatea atitudinii sale agresive”, astfel incat Phenianul sa nu creada ca un atac este singura modfalitate prin care se poate reduce actuala stare de tensiune.
Terry sustine ca regimul nord-coreean are tendinta sa exagereze in legatura cu atacuri pe care nu le poate realiza, impotriva unor adversari care il pot distruge. Daca teoria prezentata de fostul analist CIA se dovedeste insa adevarata, situatia urmeaza sa se inrautateasca, inainte de a se stabiliza.
„In timp ce oficialii din Washington si Seul incearca sa determine care vor fi pasii urmatori, Nordul se va angaja intr-o ofenisva a pacii – dupa ce va realiza mai intai un atac letal – , pentru a forta americanii si sud-coreenii sa se intoarca la masa negocierilor. Va fi insa dificil de prezis dorinta celor doua administratii aliate de a negocia daca Nordul declanseaza vreun atac”, afirma Sue Mi Terry.