Fost comandant al Armatei SUA în Europa: Aveți autostrăzi, tuneluri pentru deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să vină rapid?
La primul panel al conferinţei cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, organizată de Statul Major al Apărării, a participat şi general-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, care a subliniat că „faptul că România este furnizor de securitate trebuie apreciat unanim, nu doar în România, ci şi în interiorul Alianţei”, potrivit Agerpres.
„România nu este doar consumator, ci şi furnizor în ceea ce priveşte trupele antrenate trimise în teatre de operaţii, în ceea ce priveşte capabilităţile şi, de asemenea, în ceea ce priveşte faptul că România este o platformă pentru NATO în regiunea Mării Negre”, a spus el.
În opinia lui Hodges, „România este centrul de greutate pentru SUA în regiune şi este centru de greutate pentru NATO în regiune”.
„Sunt trei ţări NATO în bazinul Mării Negre, alături de trei parteneri, pe lângă adversarul nostru, Federaţia Rusă. România este locul – datorită geografiei, dar şi datorită modului în care operează – cel mai bun din care Alianţa poate face exerciţii”, a punctat acesta.
Lipsa de infrastructură a României ar împiedica intervenția rapidă a Aliaților
El a vorbit, în contextul eventualelor operaţiuni militare, despre nevoia unei infrastructuri potrivite. „Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveţi podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să vină rapid – susţine infrastructura aşa ceva?”, a transmis Ben Hodges.
Statul Major al Apărării organizează, în perioada 11 – 13 noiembrie, Conferinţa internaţională „Gândirea Militară Românească” cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în Regiunea Mării Negre”, în format online (webinar).
Prin tema propusă în acest an se urmăreşte realizarea unor dezbateri constructive privind provocările actuale din Regiunea Mării Negre, având în vedere cele mai recente evoluţii ale mediului de securitate la nivel regional şi global, precum şi influenţa tehnologiilor emergente şi disruptive asupra conceptului de securitate.