Fost secretar de stat în Transporturi: „CNAIR a decis anularea sedințelor de progres pe proiectele de infrastructură rutieră din Moldova” / Cum explică CNAIR
„CNAIR a decis anularea sedințelor de progres pe proiectele de infrastructură rutieră din Moldova!”, acuză fostul secretar de stat în Transporturi, Adrian Covăsnianu, care spune că ședințele de progres, ce aveau loc până acum în fiecare luni cu actorii implicați – proiectanți, constructori, autorități locale, politicieni și societatea civilă, vor fi „înlocuite cu un comunicat de presă la fiecare două săptămâni prin care societatea civilă și mass-media vor afla stadiul proiectelor de infrastructură rutieră”.
Covăsnianu spune că va exista posibilitatea organizării de ședințe de lucru punctuale la CNAIR ce vor fi anunțate în timp util.
„Din nefericire consider că se încheie o etapă în care elemente de transparență și dialog au caracterizat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Prin această decizie CNAIR a decis să revină la comunicări sterile și seci. Moldova va avea de pierdut și implicit va fi privată de acces la informații detaliate, societatea civilă nu va putea ajuta cu know-how și proiectele nu vor putea fi particularizate pe necesitatea și realitatea teritorială ce caracterizează spațiul moldav”, spune Covăsnianu.
Surse din CNAIR au explicat pentru HotNews.ro că din punctul lor de vedere „nu este vorba de anularea ședințelor” ce țin de derularea proiectelor din Moldova, ci „este vorba despre o restructurare a lor”.
„CNAIR va purta ședințe cu oricare factor implicat de fiecare dată când va fi nevoie și va purta mereu un dialog cu proiectanții sau constructorii. Dacă vor fi chestiuni care țin de autoritățile locale, vom purta discuții cu ele, dacă vor fi chestiuni care vizează societatea civilă, vom avea ședințe și cu acei reprezentanți. Iar la fiecare două săptămâni vor fi transmise exact informări cu situația fiecărui proiect și stadiul la zi”, au spus pentru HotNews.ro surse din CNAIR.
În urmă cu o săptămână CNAIR anunța că „interesul major manifestat cu privire la dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Moldovei și Bucovinei” a determinat autoritățile de la drumuri să publice „bilunar stadiul proiectelor destinate acestei regiuni, dar și etapele care trebuie parcurse”.
În ultimii aproape doi ani CNAIR a organizat constant ședințe săptămânale, în ziua de luni, pe tema proiectelor rutiere din Moldova, ședințe la care participau reprezentanți ai CNAIR, proiectanții și constructorii de pe proiecte, autorități locale, politicieni din zonă de la oricare partid interesat, precum și reprezentanți ai societății civile.
VEZI ȘI: