Sari direct la conținut

Fostul președinte Evo Morales susține că guvernul bolivian a încercat să îl asasineze și publică o înregistrare video cu momentul

HotNews.ro
Fostul președinte Evo Morales susține că guvernul bolivian a încercat să îl asasineze și publică o înregistrare video cu momentul
Mașina în care se afla Evo Morales a fost lovită de mai multe gloanțe, FOTO: Handout / AFP / Profimedia Images

Fostul președinte bolivian Evo Morales, un erou al socialiștilor din America de Sud, a declarat că a supraviețuit unei tentative de asasinat după ce vehiculul său a fost lovit de gloanțe și pune atacul pe seama actualului cabinet al lui Luis Arce, relatează agenția AFP, citată de France24.

Evo Morales a susținut că a fost vizat de un atac duminică, când bărbați necunoscuți au deschis focul asupra mașinii sale. În videoclipul distribuit de Morales, filmat din mașină, liderul socialist poate fi văzut pe locul pasagerului, ținând un telefon la ureche, în timp ce vehiculul se deplasează cu viteză și o femeie aflată la rândul ei în autoturism țipă: „Feriți-vă!”.

Imaginile arată luneta spartă și parbrizul frontal al mașinii crăpat de ceea ce par a fi urmele a cel puțin trei gloanțe. Morales poate fi auzit spunând la telefon că „Papacho a fost împușcat în cap,” referindu-se aparent la șoferul său.

„Trag în noi,” continuă Morales la telefon. „Au împușcat pneul mașinii și s-a oprit în drum”, mai spune acesta.

Morales a susținut că focurile de armă au fost trase asupra mașinii sale în timp ce era transportat în regiunea Chapare, o zonă rurală cunoscută pentru cultivațiile sale de coca și un bastion politic al fostului președinte, acum în vârstă de 65 de ani.

Locuitorii de aici au blocat principala autostradă est-vest din Bolivia timp de două săptămâni, într-un gest de sfidare și solidaritate cu Morales, după ce procurorii bolivieni au deschis pe numele acestuia un dosar penal pentru viol asupra unei minore în vârstă de 15 ani la momentul comiterii faptelor.

Baricadele create de susținătorii lui Morales și blocarea drumurilor au tăiat accesul către marile orașe și au perturbat aprovizionarea cu alimente și combustibil, agravând criza economică continuă a țării.

„Ultima picătură”, spune Evo Morales

Morales, care a condus Bolivia între 2006 și 2019, a descris salva de gloanțe care i-a lovit mașina duminică ca făcând parte dintr-un complot al guvernului noului președinte Arce de a-l elimina din politică.

Liderul socialist a apărut duminică în emisiunea sa radio săptămânală și a povestit într-o manieră calmă ce i s-a întâmplat, acuzând că bărbați mascați au tras cel puțin 14 gloanțe în mașina sa, rănindu-i șoferul.

„Arce va rămâne în istorie ca cel mai prost președinte,” a spus Morales, primul președinte indigen din istoria Boliviei. „Să tragi într-un fost președinte este ultima picătură”, a mai afirmat acesta.

Din partea guvernului lui Arce, vice-ministrul securității Roberto Rios a insistat că poliția nu a desfășurat nicio operațiune împotriva fostului președinte.

El a declarat că autoritățile investighează o pistă conform căreia Morales ar fi regizat un atac asupra sa.

„Morales caută confruntări și violență pe drumuri pentru interese politice și pentru a obține impunitate,” le-a spus Rios reporterilor.

Criză economică și politică în Bolivia

AFP comentează că acest schimb de acuzații amenință să declanșeze noi violențe politice în Bolivia și să arunce națiunea andină de 12 milioane de locuitori, deja lovită de lipsuri economice, într-o criză și mai mare.

Pe măsură ce filmarea distribuită de Morales s-a răspândit online, susținătorii săi au cerut mitinguri de masă pentru a-și exprima furia.

Chiar înainte ca focurile de armă să fie trase, atmosfera politică din țară era deja plină de atacuri personale și, ocazional, de violență.

În iunie, a avut loc o tentativă de lovitură de stat de către un general rebel care ulterior l-a acuzat pe Arce că i-a cerut să organizeze rebeliunea militară pentru a crește popularitatea sa în declin.

Luna trecută, într-o demonstrație de forță politică, Morales și susținătorii săi au început dintr-un sat un marș foarte mediatizat spre capitala La Paz pentru a-l presa pe Arce să abordeze lipsurile grave de combustibil și dolari.

Produsele importate sunt rare și prețurile cresc tot mai mult în Bolivia. Șoferii așteaptă ore întregi să alimenteze la stațiile de benzină în timp ce diferența dintre cursul de schimb oficial și cel de pe piața neagră se mărește.

Marșul din septembrie, care a cerut de asemenea autorităților să îi permită lui Morales să candideze la alegerile de anul viitor, în ciuda descalificării sale de către comisia electorală, a degenerat rapid în ciocniri între susținătorii fostului președinte și forțele de ordine.

Bolivia urmează să organizeze alegeri prezidențiale în august 2025.

INTERVIURILE HotNews.ro