Fostul șef al Google avertizează privind un risc nediscutat al AI: „Temerile reale pe care le am nu sunt cele despre care vorbesc majoritatea oamenilor”

Eric Schmid, fost director executiv al Google, spune că se teme că inteligența artificială va fi folosită de grupări teroriste sau „state malefice” pentru „a face rău oamenilor nevinovați”, potrivit BBC.
„Temerile reale pe care le am nu sunt cele despre care vorbesc majoritatea oamenilor despre inteligența artificială. Eu vorbesc despre un risc extrem”.
Schmidt, care a deținut poziții la vârful Google din 2001 până la 2017, a declarat că state precum Coreea de Nord, Iran sau Rusia pot adopta și utiliza greșit această tehnologie pentru a crea arme biologice și a cerut să existe o supraveghere guvernamentală asupra companiilor private de tehnologie care dezvoltă modele de inteligență artificială, dar a avertizat că reglementarea excesivă ar putea înăbuși inovarea.
„Gândiți-vă la Coreea de Nord, Iran sau chiar Rusia, care au un scop malefic”, a spus Schmidt. „Această tehnologie este suficient de rapidă pentru ca ei să o adopte, astfel încât să o poată folosi în mod abuziv și să facă un rău real”, i-a spus el.
El a adăugat că sistemele AI, în mâini greșite, ar putea fi folosite pentru a dezvolta arme pentru a crea „un atac biologic rău din partea unei persoane malefice”.
„Sunt întotdeauna îngrijorat de scenariul Osama Bin Laden, în care există o persoană cu adevărat malefică care preia un aspect al vieții noastre moderne și îl folosește pentru a face rău unor oameni nevinovați”, a spus el.
Schmidt spune că este de acord cu controlul SUA asupra exporturilor de microcipuri puternice care alimentează cele mai avansate sisteme de inteligență artificială.
Înainte de a-și încheia mandatul, fostul președinte american Joe Biden a restricționat exportul de microcipuri către toate țările, cu excepția a 18, pentru a încetini progresul adversarilor SUA în domeniul cercetării AI. Decizia poate fi anulată de Donald Trump.
Schmidt era șeful Google atunci când compania a cumpărat Android, compania care produce acum cel mai utilizat sistem de operare pentru telefoane mobile din lume. În prezent, acesta sprijină inițiativele de a interzice telefoanele în școli.