Sari direct la conținut

Fostul sef DIICOT Alina Bica vrea sa isi deschida cabinet de avocatura. Decizia va fi luata joi de Consiliul Baroului Dolj

HotNews.ro
Alina Bica, Foto: Agerpres
Alina Bica, Foto: Agerpres

Consiliul Baroului Dolj va analiza, joi, solicitarile fostului sef al DIICOT Alina Bica, judecata la ICCJ in doua dosare de coruptie, de inscriere in tabloul avocatilor definitivi cu drept de exercitare a profesiei si de inregistrarea unui cabinet individual, cu denumirea “Bica Alina – Cabinet de avocat”. Consiliul va avea pe masa si concluziile consilierului-raportor , desemnat in sedinta din 9 iulie “pentru verificari”, se arata pe ordinea de zi a Consiliului Baroului Dolj.

Potrivit Baroului Dolj, Alina Bica a fost primita in profesia de avocat in 10 februarie 2011, printr-o decizie a Consililului. Bica are in acest moment calitatea de avocat, dar nu poate exercita profesia.

Consiuliul a decis amanarea luarii unei decizii in privinta solicitarilor fostului sef DIICOT si desemnarea unui “consilier-raportor pentru verificari”, se arata documentul publicat pe site-ul Baroului Dolj referitor la ordinea de zi a sedintei consiliului din 9 iulie 2015 cu solutiile adoptate.

Daca Consiliul Baroului Dolj va da curs solicitarilor Alinei Bica, aceasta nu ar putea acorda asistenta juridica persoanelor judecate la Inalta Curtea de Casatie si Justitie pentru o perioada de cinci ani, potrivit Statutului profesiei de avocat publicat pe site-ul baroului, art. 40, alin. (1) in care se arata ca “ Avocatii fosti procurori si cadre de politie nu pot acorda asistenta juridica la organul de urmarire penala la care si-au desfasurat activitatea timp de 5 ani de la incetarea functiei respective. Calculul duratei de interdictie se face conform art. 39 alin. (2)”.

In 19 iunie, fostul sef al DIICOT sustinea ca va incepe sa lucreze in domeniul juridic din 22 iunie, in fata sediul Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, unde judecatorii faceau audieri in dosarul “Bica 1”. Aceasta nu a dorit sa precizeze unde, insa intrebata daca va reveni la Parchet sau la vreo instiutie de stat, aceasta a sustinut ca in niciun caz, potrivit Mediafax.

Alina Bica a fost suspendata din functia de procuror al Parchetului Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, in 16 decembrie 1014, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmarea trimiterii sale in judecata.

Ea a demisionat din functia de sef al DIICOT, in noiembrie 2014, la momentul luarii deciziei fiind arestata preventiv pentru 30 de zile, in dosarul “Bica 1”.

Pe 19 iunie, Curtea Suprema a decis sa conexeze cele doua dosare ANRP, cunoscute ca ‘Bica 1’ si ‘Bica 2’, in care este judecata Alina Bica.

In dosarul “Bica 1”, procurorii o acuza pe Alina Bica ca, in calitate de reprezentat al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat acordarea de despagubiri omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

In dosarul “Bica 2”, disjuns din primul, Bica este acuzata ca ar fi luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, ca l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender in dosarul Rafo-Carom si pe Adriean Videanu in dosarul Romgaz-Interagro. In acest dosar au fost trimisi in judecata, pe 25 februarie, Alina Bica, Dorin Cocos, Ionut Mihailescu si fostul ministru al Economiei Adriean Videan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro