Sari direct la conținut

Fostul vicepreședinte al companiei tech Autonomy a murit într-un accident rutier petrecut înainte ca fostul său șef, miliardarul Mike Lynch, să fie dat dispărut în largul Siciliei

HotNews.ro
Fostul vicepreședinte al companiei tech Autonomy a murit într-un accident rutier petrecut înainte ca fostul său șef, miliardarul Mike Lynch, să fie dat dispărut în largul Siciliei
Mike Lynch în luna martie a acestui an, când s-a prezentat la una din audierile procesului său din SUA, FOTO: Michael Liedtke / AP / Profimedia

Stephen Chamberlain, inculpat până luna trecută alături de miliardarul britanic Mike Lynch în procesul de fraudă deschis de procurorii americani în legătură cu vânzarea firmei Autonomy către Hewlett-Packard, a murit în urma unui accident rutier ce a avut loc cu doar două zile înainte ca fostul său șef să fie dat dispărut, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Chamberlain a fost grav rănit într-un accident rutier petrecut sâmbătă, înainte ca Lynch însuşi să dispară în urma scufundării iahtului său în largul coastelor Siciliei.

Mike Lynch, poreclit „Bill Gates al Marii Britanii”, este una dintre cele şase persoane date dispărute după ce un iaht de lux a fost lovit de o furtună neaşteptat de violentă şi s-a scufundat în largul Siciliei, luni dimineaţă. Un bărbat, considerat a fi bucătarul navei, a fost confirmat mort, iar alte şase persoane, inclusiv Lynch şi fiica sa de 18 ani, Hannah, erau date dispărute luni seara.

Stephen Chamberlain a fost lovit de o maşină în Cambridgeshire sâmbătă dimineaţa şi a fost plasat pe aparate de menţinere a vieţii. Sâmbătă, poliţia din Cambridgeshire a făcut apel la martori după o coliziune între un pieton şi o maşină în Newmarket Road din Stretham, Cambridgeshire, spunând că un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost dus la spital cu răni grave. 

Avocatul lui Chamberlain, Gary Lincenberg, a anunţat luni că acesta a murit după ce a fost „lovit mortal” de o maşină în timp ce făcea jogging. Avocatul nu a precizat dacă clientul său a murit luni sau în cursul weekendului.

Chamberlain și Lynch au scăpat luna trecută de acuzațiile penale formulate de procurorii americani

Chamberlain a fost vicepreşedinte financiar al companiei Autonomy, în timp ce Lynch a fost director general. El s-a confruntat cu aceleaşi acuzaţii de fraudă şi conspiraţie în vederea comiterii de fraudă ca fostul său şef pentru că ar fi pus la cale „umflarea” valorii Autonomy, pe atunci cea mai mare firmă de software din Marea Britanie, înainte ca aceasta să fie vândută în 2011 către compania americană Hewlett-Packard.

Ambii inculpaţi au fost achitaţi în cele din urmă de toate cele 15 acuzaţii de către un juriu din San Francisco în luna iunie a acestui an.

După ce a părăsit Autonomy în 2012, Chamberlain a lucrat ca director de operaţiuni pentru firma de securitate cibernetică Darktrace şi a fost voluntar ca director financiar pentru clubul de fotbal Cambridge United, potrivit profilului său de pe LinkedIn.

Mai devreme în cursul acestui an HP l-a dat în judecată pe Lynch, pe care îl acuză în justiția britanică de înșelăciune și îi cere despăgubiri de 4 miliarde de dolari.

În vârstă de 59 de ani, Lynch este cunoscut ca fondatorul companiei de software Autonomy, pe care a vândut-o în 2011 gigantului american Hewlett-Packard (HP) pentru 11 miliarde de dolari.

Tranzacția respectivă i-a consolidat lui Lynch reputația de „Bill Gates” britanic. Însă doar un an mai târziu HP a fost nevoită să înregistreze o pierdere contabilă uriașă, de miliarde de dolari, pe care a pus-o în cea mai mare parte pe seama faptului că activele Autonomy au fost „umflate” artificial de Lynch și directorii companiei britanice, printre care Chamberlain și fostul director financiar al Autonomy, Sushovan Hussain.

Lynch a fost judecat alături de Chamberlain în SUA pentru fraudă după ce Marea Britanie i-a deferit anul trecut justiției americane. Procesul civil intentat de HP lui Lynch la Londra încă este în curs de desfășurare.

INTERVIURILE HotNews.ro