Sari direct la conținut

FOTO Banksy dezvăluie încă o pictură murală misterioasă în Londra

HotNews.ro
FOTO Banksy dezvăluie încă o pictură murală misterioasă în Londra
O nouă operă de artă realizată de Banksy, care înfățișează un rinocer, a apărut pe un perete din Charlton, Londra, 12 august 2024. FOTO: Vuk Valcic / Zuma Press / Profimedia

Celebrul artist stradal britanic Banksy a confirmat luni a opta sa pictură murală în Londra, în tot atâtea zile. Noua lucrare înfăţişează pe un zid un rinocer, care pare că se urcă pe o maşină ce are un con de circulaţie pe capotă, informează BBC.

Pictura a apărut în Charlton, în sud-estul Londrei, şi a fost confirmată pe contul de Instagram al lui Banksy, notează News.ro.

Lucrarea vine la o zi după ce artistul a pictat pești piranha pe un post de observaţie al Poliţiei oraşului Londra, pictura fiind observată pentru prima dată duminică dimineaţa.

Peştii translucizi au format cea de-a şaptea piesă dintr-o serie de opere de artă cu tematică animalieră, care au apărut în capitala Marii Britanii.

Pe 5 august, un grafitti ce înfățișa o capră a apărut pe faţada unei clădiri de lângă Kew Bridge, urmat marţi de o imagine cu doi elefanţi, pe faţada unei case din Chelsea.

Miercuri, el a publicat pe Instagram o imagine cu maimuţele care păreau că se leagănă pe podul unei gări din estul Londrei. Acesta se află peste Brick Lane, lângă un magazin de haine vintage şi o cafenea, nu departe de Shoreditch High Street.

Joia trecută, pe acoperişul unui garaj din Peckham a fost desenat un lup. Lucrarea este un şablon cu animalul sălbatic urlând spre cer, pictat pe ceea ce pare a fi o antenă de satelit de pe acoperişul unei clădiri de pe Rye Lane din Peckham, în sud-estul Londrei.

La doar câteva ore după ce a apărut, opera stradală a fost demontată de câteva persoane şi cărată pe Rye Lane.

Echipa de presă a lui Banksy a confirmat că artistul nu are nicio legătură cu furtul desenului şi că nu are „nicio cunoştinţă cu privire la locul în care se află antena”.

Vineri, localnicii din Walthamstow s-au trezit descoperind doi pelicani care „pescuiau” deasupra unui magazin de peşte.

Iar sâmbătă, pe un panou publicitar gol din Cricklewood a apărut un desen cu o pisică care se întinde.

Mulţimea a huiduit în timp ce panoul publicitar din Cricklewood a fost demontat de trei bărbaţi care au declarat că au fost „angajaţi” de către o „companie contractantă” pentru a da jos pictura din motive de siguranţă.

Care este sensul lucrărilor lui Banksy din Londra

Viziunea artistului stradal este simplă: cea mai recentă serie de graffiti, cu animale neobișnuite, a fost concepută pentru a înveseli publicul într-o perioadă în care multe dintre titlurile ştirilor au fost sumbre, iar „lumina” a fost adesea mai greu de observat decât „umbra”, scrie The Observer.

Speranţa lui Banksy este ca lucrările sale să le ofere oamenilor un moment de amuzament neaşteptat, dar şi să sublinieze cu blândeţe capacitatea umană de joc creativ, mai degrabă decât de distrugere şi negativism.

Organizaţia de sprijin a lui Banksy, Pest Control Office, a indicat că unele teorii recente cu privire la semnificaţia profundă a fiecărei noi imagini au fost mult prea elaborate.

Atunci când o capră care se clatină pe marginea unei prăpastii a apărut luni lângă Kew Bridge, în Richmond, în sud-vestul Londrei, unii au crezut că animalul ar putea fi un simbol al nebuniei umanităţii. Alţii au speculat că acest şablon, iniţial izbitor, ar putea fi un joc de cuvinte vizual cu ideea de capră în limbaj popular.

Vinerea înseamnă peşte şi cartofi prăjiţi pentru mulţi londonezi – iar Banksy a văzut lucrurile în acelaşi fel. Astfel, o pereche de pelicani înfometaţi cu ciocurile lor lungi muşcând din peşte a apărut deasupra unui magazin de „fish and chips” din Walthamstow, la colţul străzii Pretoria.

Banksy, a cărui identitate bine păzită nu a fost niciodată confirmată, lucrează noaptea, cu o mică echipă de ajutoare, şi se crede că a fost văzut la lucru ocazional.

Lunea trecută, la ora 5 dimineaţa, doi bărbaţi aflaţi într-o maşină de ridicat de lângă podul Kew au observat un bărbat cu barbă aflat într-o camionetă ce manevra o platformă de ridicare hidraulică, iar pe platformă era o persoană cu o mască albă mare.

Şi în timp ce noua serie de opere a lui Banksy a împânzit oraşul, nava de salvare finanţată de artist a lucrat pentru a ajuta solicitanţii de azil aflaţi în pericol să ajungă în siguranţă la ţărm. M.V. Louise Michel este o navă de salvare independentă de mare viteză care patrulează pe rutele migranţilor din Mediterana şi care a preluat cel puţin 85 de supravieţuitori în ultimele două zile, ducându-i în siguranţă la Pozzallo, în Sicilia. Sâmbătă, aceasta a răsăuns, de asemenea, la un apel, îndreptându-se spre o barcă aflată în pericol.

În urmă cu cinci ani, Banksy a anunţat că va finanţa nava, botezată după o anarhistă feministă franceză, cu intenţia de a-i salva pe refugiaţii aflaţi în dificultate în timp ce fug din nordul Africii.

În iunie, la Glastonbury, o barcă gonflabilă pentru migranţi creată de Banksy a fost folosită pentru a face crowdsurfing în timpul spectacolelor trupei indie punk Idles din Bristol şi rapperului Little Simz. Ministrul conservator de interne de la acea vreme, James Cleverly, a declarat că artistul „trivializează” traversările cu bărci mici şi că este „josnic”. Banksy a răspuns la acea vreme spunând că reţinerea navei Louise Michel de către autorităţile italiene la momentul respectiv a fost cu adevărat o evoluţie „josnică şi inacceptabilă”.

Cu toate acestea, cele mai recente graffiti ale sale sunt deliberat amuzante, aşa cum a fost şi seria de pe litoral The Great British Spraycation din 2020, când, între altele, Banksy a creat un şobolan care se relaxează pe un şezlong ţinând un cocktail şi a postat un filmuleţ prin care a arătat cum l-a creat.

INTERVIURILE HotNews.ro