FOTO Ce sunt „Pasările de pradă”, noua armă a Ucrainei care „și-a dovedit deja eficiența împotriva blindatelor” rusești

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat miercuri, 26 martie, că a aprobat sistemul de aviație fără pilot „Bird of Prey” („Pasărea de Pradă”), de producție internă, pentru operațiuni de luptă, scrie The Kyiv Independent.
Acest sistem de drone a fost dezvoltat pe baza experienței de pe câmpul de luptă, inginerii ucraineni optimizându-i eficiența împotriva vehiculelor inamice și a pozițiilor fortificate, a precizat ministerul, într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.
Dronele sunt echipate cu încărcături utile capabile să lovească echipamente grele precum tancuri, transportoare blindate de personal și artilerie autopropulsată (obuziere), precum și adăposturi fortificate.
„Inginerii au creat UAV-ul (drona) Bird of Prey pe baza unei analize a utilizării dronelor în luptă. Bird of Prey și-a dovedit deja eficiența în distrugerea vehiculelor blindate inamice și a pozițiilor de tragere fortificate”, scrie în comunicatul ministerului ucrainean.
„Elicele acestui complex au o rezistență sporită la operare sub influența războiului electronic inamic”, menționează instituția.
Dronele ucrainene „Birds of Prey” au cadre de diferite dimensiuni. „Aceste mini-elicoptere transportă o încărcătură de luptă care este suficientă pentru a distruge un tanc, un transportor blindat de trupe, un suport de artilerie autopropulsat, un adăpost fortificat etc. «Păsările de pradă» distrug ocupanții în diverse condiții meteorologice, ziua și noaptea”, mai susține ministerul ucrainean.

Kievul și-a extins producția internă de drone pe parcursul ultimului an, integrând dronele în operațiunile de recunoaștere și de luptă. Pe 9 februarie, Ministerul Apărării a lansat inițiativa „Drone Line” pentru accelerarea desfășurării acestor UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) pe câmpul de luptă.
Ucraina a dezvoltat, de asemenea, hibrizi rachetă-dronă cu rază lungă de acțiune, cum ar fi modelele Palianiția și Peklo, dotate cu motoare turbo ca alternative la rachetele de croazieră. Președintele Zelenski a stabilit obiectivul ca Ucraina să producă cel puțin 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune în 2025.
După începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina a primit de la aliații săi rachete britanice Storm Shadow și americane ATACMS. Raza lor de acțiune nu depășește 550 de kilometri, iar loviturile pe teritoriul Rusiei necesită permisiunea Occidentului. Ucraina își poate utiliza fără restricții rachetele dezvoltate pe plan intern.
Pe 17 martie, președintele Zelenski anunța că testele la care a fost supusă o dronă ucraineană cu rază lungă de acțiune au fost finalizate cu succes, acestea demonstrând capacitatea aparatului de a zbura pe o distanță de 3.000 de kilometri (1.864 mile).
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro