Război în Ucraina, ziua 1127: Șeful NATO, avertisment direct pentru Putin / Armistițiul din Marea Neagră, o listă de condiții impuse de Rusia / Ucraina vrea soldați europeni „pregătiți de luptă”, nu doar o forță de menținere a păcii

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc miercuri că vor să facă să eșueze acordul intermediat și anunțat marți de SUA, care ar trebui să ducă, în anumite condiții, la un armistițiu în Marea Neagră și la un moratoriu asupra atacurilor care vizează infrastructuri energetice. Volodimir Zelenski a denunțat noile atacuri rusești cu „117 drone” explozive din timpul nopții, afirmând că sunt „un semnal clar” că Moscova nu dorește „o pace veritabilă”. De partea rusă, Ministerul Apărării a acuzat Ucraina că a lansat atacuri asupra unor obiective energetice.
Evoluțiile de miercuri, ziua 1127 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:
Este esențial ca Statele Unite să nu-l scoată pe Vladimir Putin din izolarea politică și economică în care liderul rus a ajuns, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat miercuri mai multor jurnaliști europeni.
Proiect de lege care interzice cetățenilor ruși să voteze la alegerile locale, adoptat într-o țară membră UE și NATO
Parlamentarii estonieni au votat o lege care interzice rezidenților din afara Uniunii Europene să voteze în cadrul alegerilor locale, o măsură ce vizează numărul mare de cetățeni ruși care locuiesc în acest stat baltic, țară care privește cu precauție către Moscova.
Un acord de pace între Ucraina și Rusia „va lua timp”, spune șeful diplomației americane
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat miercuri că Statele Unite vor examina cererile Rusiei în vederea unei încetări a focului cu Ucraina în Marea Neagră, avertizând în același timp că un acord de pace va lua timp. „Nu va fi ușor. Va lua timp, dar cel puțin suntem pe această cale și vorbim despre aceste lucruri”.
Italia anunță că nu va participa cu niciun fel de trupe în Ucraina
Italia nu va trimite trupe într-o eventuală misiune de pace în Ucraina, a indicat miercuri biroului premierului Giorgia Meloni, după o reuniune a guvernului de coaliţie de dreapta. „Nu există planuri pentru o participare naţională în nicio posibilă forţă militară pe teren”, se afirmă în comunicat, care subliniază poziţia unitară din interiorul coaliţiei.
Rusia a condamnat la 18 ani de închisoare un inginer ucrainean de la centrala nucleară Zaporojie, pe care îl acuză de tentativă de atentat
Un tribunal militar rus din regiunea Rostov a condamnat miercuri un angajat ucrainean al centralei nucleare Zaporojie la 18 ani de închisoare, pentru o presupusă tentativă de atentat asupra inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) aflați în control la această centrală ucraineană ocupată de Rusia încă de la începutul invaziei în Ucraina.
Franța anunță un sprijin militar suplimentar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina
Franța va oferi aproximativ 2 miliarde de euro ajutor militar suplimentar Kievului, a anunțat miercuri seară președintele Emmanuel Macron, acuzând Rusia de reinterpretarea și rescrierea recentelor acorduri de încetare limitată a focului în Ucraina.
Nu va exista nicio normalizare a relațiilor cu Rusia, nici măcar după încheierea războiului din Ucraina, consideră șeful NATO.
„Asta nu se va întâmpla. Va dura decenii, pentru că există o lipsă totală de încredere (între părți). Amenințarea este încă acolo. Chiar dacă războiul se încheie, amenințarea rusă este încă acolo”, le-a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, jurnaliștilor la Varșovia, unde s-a aflat miercuri într-o vizită de lucru. (Reuters)
Kievul a acuzat miercuri Moscova că este incapabilă să gestioneze siguranța la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupația trupelor ruse, după ce autoritățile ucrainene au denunțat o scurgere uriașă de motorină, informație respinsă de Rusia ca fiind „falsă”.
Consilier al lui Zelenski: Ucraina vrea soldați europeni „pregătiți de luptă”, nu o simplă forță de menținere a păcii
Ucraina are nevoie de soldați europeni „pregătiți de luptă” pe teritoriul său după războiul cu Rusia, nu de o simplă forță de menținere a păcii, a declarat miercuri, pentru AFP, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce acesta din urmă a sosit la Paris pentru a participa joi la un summit al liderilor țărilor aliate Ucrainei și care ar putea forma o „coaliție a voluntarilor” dispuși să trimită trupe de menținere a păcii în această țară pentru a-i oferi o formă de garanție de securitate, în pofida opoziției Rusiei.
„Nu cantitatea este cea care contează (…) Este vorba despre disponibilitatea lor de a lupta, de a se apăra, de a fi echipați și de a înțelege că Ucraina este o parte de neocolit a securității europene. Nu avem nevoie de misiuni de menținere a păcii”, a indicat Igor Iovkva, consilier al președintelui Zelenski implicat în tratativele intermediate de SUA pentru un armistițiu în Ucraina.
„Fiecare soldat trebuie să fie pregătit pentru a fi implicat în luptă reală. Este ceea ce ucrainenii fac de mai mult de trei ani. Dacă ești soldat, atunci trebuie să fii pregătit să participi la luptă”, a subliniat responsabilul ucrainean, potrivit Agerpres.
Președintele Zelenski insistă ca Ucraina să adere la NATO, idee exclusă însă de președintele american Donald Trump. În aceste condiții, cu sprijinul în special al premierului britanic Keir Starmer și al președintelui francez Emmanuel Macron, Zelenski încearcă să obțină ca garanție de securitate desfășurarea unui contingent de trupe străine în Ucraina, în cazul în care ar ajunge la un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin.
Dar Rusia a transmis deja de mai multe ori că se opune desfășurării pe teritoriul ucrainean a unor trupe din țări NATO sau UE aliate ale Ucrainei și care ar dori astfel să ofere acesteia o formă de garanție de securitate.
Zelenski a sosit la Paris pentru summitul de joi. Întâlnire cu Macron
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Paris, unde urmează să se întâlnească cu președintele francez Emmanuel Macron în această seară, înainte de summitul de mâine al „coaliției bunăvoinței”, adică a țărilor dispuse să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina.
Zelensky has arrived at the Élysée Palace, where he was welcomed by Macron. pic.twitter.com/FfEkhaNcBn
— KyivPost (@KyivPost) March 26, 2025
UE recomandă populației să aibă provizii pregătite pentru minim 72 de ore în caz de criză
Europa ar trebui să-și crească stocurile de echipamente critice și să încurajeze populația să aibă provizii suficiente pentru cel puțin 72 de ore în caz de criză, a transmis miercuri Comisia Europeană.
Avertisment direct pentru „Vladimir Vladimirovici” din partea șefului NATO: „Reacția noastră va fi devastatoare”
Aflat miercuri în vizită oficială la Varșovia, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat că un eventual atac al Rusiei „împotriva Poloniei sau oricărui alt” membru al Alianței Nord-Atlantice va primi un răspuns „devastator”.
Peter Szijjarto se află la Moscova, pentru a 13-a oară de la începutul războiului. Europenii, îngrijoraţi de călătoriile frecvente în Rusia ale ministrului de externe al Ungariei
Există un înalt oficial care a vizitat Rusia atât de des de la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, încât a ridicat suspiciuni printre colegii săi diplomaţi europeni. Este vorba de ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, care se află miercuri din nou la Moscova, pentru a 13-a oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
Ce sunt „Pasările de pradă”, noua armă a Ucrainei
Înarmare de proporții a unei țări europene din vecinătatea Rusiei. Alocarea din PIB pentru Apărare va ajunge la 3,5%
Guvernul suedez a anunţat miercuri că îşi va creşte cheltuielile pentru apărare cu 300 de miliarde de coroane (circa 28 de miliarde de euro) în următorii zece ani.
FOTO Ce sunt „Pasările de pradă”, noua armă a Ucrainei care „și-a dovedit deja eficiența împotriva blindatelor” rusești
Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat miercuri, că a aprobat sistemul de aviație fără pilot „Bird of Prey” („Pasărea de Pradă”), de producție internă, pentru operațiuni de luptă.
Rusia și SUA discută despre reluarea livrărilor de gaz prin Nord Stream. UE a exclus până acum varianta reutilizării gazoductului
Rusia şi SUA poartă discuţii asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, care leagă Germania de Rusia prin Marea Baltică, dar au fost scoase din funcţiune în urma unui sabotaj în 2022 după începerea războiului din Ucraina, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Două bulgăroaice s-au dovedit a fi spioane ale Rusiei. Una lucra la aeroport și urmărea detalii despre zborul unui jurnalist și al unui disident rus, scrie presa bulgară
Încă două bulgăroaice au fost identificate ca făcând parte dintr-o rețea de spionaj rusesc coordonată din Marea Britanie. O investigație a BBC a constatat că Țvetelina Ghenceva și Țvetanka Donceva au participat la operațiuni complexe de supraveghere împotriva unor persoane spionate de o celulă.
UE respinge ridicarea sancțiunilor contra Moscovei
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat miercuri că retragerea tuturor militarilor ruși din Ucraina ar fi una dintre principalele condiții pentru ridicarea sau modificarea sancțiunilor impuse Moscovei.
„Sfârșitul agresiunii ruse neprovocate și nejustificate în Ucraina și retragerea necondiționată a tuturor forțelor militare ruse de pe întregul teritoriu al Ucrainei ar fi una dintre principalele condiții prealabile pentru modificarea sau ridicarea sancțiunilor”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Un tribunal militar rus a pronunțat miercuri pedepse lungi cu închisoarea pentru 12 membri ai regimentului ucrainean „Azov”, care a apărat orașul-port Mariupol în primele luni ale războiului în timpul unui asediu care a atras atenția opiniei publice din întreaga lume.
Parlamentul Armeniei a votat miercuri în favoarea lansării candidaturii acestei țări din Caucaz pentru aderarea la Uniunea Europeană, în condițiile în care relațiile Erevanului cu Moscova s-au destrămat.
Fostul comandant ucrainean Valeri Zalujnîi susține că România i-a cerut să nu spună că drone rusești au căzut pe teritoriul său: „România înțelege totul, doar că tace”
O jurnalistă a uneia dintre televiziunile statului rus a fost ucisă, iar cameramanul ei a fost grav rănit de o mină antipersonal în regiunea Belgorod din Rusia, în apropierea graniței cu Ucraina.
Atac rusesc cu drone asupra unui port de la Marea Neagră, la câteva ore după armistițiul anunțat de Casa Albă și Kremlin
Ucraina a înregistrat opt lovituri confirmate ale forțelor ruse asupra instalațiilor sale energetice de la 18 martie, când Kremlinul a susținut că a ordonat o pauză în astfel de atacuri, a declarat marți consilierul prezidențial Dmytro Lytvyn, citat de Kyiv Independent.
„Moscova este un oraș construit pe minciuni, nu este o surpriză pentru nimeni în Ucraina”, a declarat consilierul președintelui Volodimyr Zelenski.
Last night, there were another 117 proofs in our skies of how Russia continues to drag out this war – 117 strike drones, most of them Shaheds. A significant number were shot down by our air defenders.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 26, 2025
Dnipro, Sumy, Cherkasy, and other regions came under Russian attack. There… pic.twitter.com/q4WTj87IHG
Rusia a lansat un atac nocturn cu drone asupra portului ucrainean Nikolaev, care asigură accesul țării la Marea Neagră, și a lovit de asemenea Krivoi Rog într-un atac pe care oficialii ucraineni l-au descris miercuri drept cel mai mare atac cu aeronave fără pilot asupra acestui oraș de la începutul războiului.
Președintele american Donald Trump a recunoscut marți că e posibil ca președintele rus Vladimir Putin să încerce să întârzie un armistiţiu complet cu Ucraina, înainte de a adăuga că el crede în continuare că Moscova doreşte în cele din urmă să pună capăt războiului.
Negocierile în desfășurare arată că Moscova încearcă să obțină cât mai multe avantaje în fața unei Case Albe ce pare nerăbdătoare să demonstreze că Donald Trump este omul care poate opri rapid războiul din Ucraina, scriu The Guardian și Reuters.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), John Ratcliffe, este convins că armata ucraineană va lupta chiar și cu mâinile goale dacă Kievul nu va avea condiții acceptabile pentru o pace durabilă.
Rusia spune că a doborât drone ucrainene deasupra Mării Negre / Kievul anunță un atac al rușilor cu 117 drone în mai multe regiuni
Rușii au atacat Ucraina cu 117 drone de atac de tip Shahed și diverse tipuri de imitatoare de drone, iar apărarea aeriană a doborât 56 de drone, au anunțat forțele aeriene ucrainene.
Începând cu ora 9:00, 56 de drone de atac de tip Shahed și alte tipuri de drone au fost confirmate doborâte în sudul, nordul, estul și centrul țării.
Vizate de atacul rusesc au fost regiunile Sumi, Dnepropetrovsk, Kirovograd și Cherkasy.
Atacul aerian a fost respins de aviație, forțele de rachete antiaeriene, unitățile de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare.
Unităţile de apărare ale Rusiei au distrus nouă drone ucrainene noaptea trecută, inclusiv două deasupra apelor Mării Negre, a transmis miercuri Ministerul rus al Apărării.
Anunțul Moscovei vine după ce Statele Unite au încheiat marţi acorduri separate cu Ucraina şi Rusia pentru a-şi întrerupe atacurile deasupra Mării Negre şi împotriva obiectivelor energetice ale celeilalte părţi, Washingtonul fiind de acord să preseze pentru ridicarea unor sancţiuni împotriva Moscovei.
Nu a fost clar când şi cum vor intra în vigoare acordurile privind Marea Neagră. De asemenea, nu a fost imediat clar dacă dronele vizau ţinte din Marea Neagră sau doar survolau apele.
INTERVIU „Cred că este un pericol real”. Declarațiile unor politicieni că România ar trebui să participe la împărțirea Ucrainei creează frisoane la Cernăuți
„Ucraina are o grămadă de probleme, iar situația este din ce în ce mai rea. Din acest motiv, consider că da, pericolul ca România să vrea să-și ia înapoi teritoriile este unul real”, spune Viktor Koman, originar din Cernăuți și doctorand la Universitatea din Lviv.
______
Evenimentele de marți, ziua 1126 a războiului, au fost LIVE aici