Sari direct la conținut

FOTO De ce avea răni pe față Cherecheș, prins în Germania la patru zile de la fuga din țară. Reacția ministrului de Interne / Ce sume de bani au fost găsite asupra primarului / Filmul urmăririi sale

HotNews.ro
Cătălin Cherecheș, Foto: Agerpres
Cătălin Cherecheș, Foto: Agerpres

Primarul Cătălin Cherecheș a fost prins marți seară de polițiștii din Germania, la patru zile de la fuga sa din România, înainte de a fi condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. În fotografia pe care polițiștii germani i-au făcut-o la momentul prinderii, Cherecheș apare cu răni pe față și cu urme de sânge, explicația fiind că a încercat să opună rezistență. Edilul a ajuns în Germania, împreună cu mătușa sa, la bordul unui autoturism Mercedes Benz C Klasse AMG, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

În imagine, Cherecheș apare încătușat, cu sânge pe față și cu lovituri vizibile.

Surse judiciare spun că primarul din Baia Mare a opus rezistență la momentul la care a fost prins de către polițiștii germani.

O explicație a dat și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, întrebat, într-o conferință de presă, despre semnele de pe fața primarului.

Predoiu a spus că nu cunoaşte „provenienţa” rănilor şi că a văzut poza pe care „se pare” că poliţiştii germani au oferit-o. El a adăugat totuşi că primarul s-ar fi rănit „în cursul încercării de a scăpa de legitimare”, dar că nu ştie cu exactitate.

Cătălin Predoiu a mai spuscă procedurile de aducere în ţară a lui Cherecheș sunt în curs, dar nu a putut preciza când se va întâmpla acest lucru, menţionând că mai multe instituţii, unele din afara ţării, lucrează în acest sens.

Ce sume de bani au fost găsite asupra lui Cherecheș la momentul prinderii acestuia – FOTO

Conform surselor judiciare citate, la momentul prinderii, Cătălin Cherecheș avea următoarele sume de bani asupra sa: 3.265 de euro, aprox. 150 de euro în forinți și aproximativ 320 de euro echivalent în lei.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a declarat miercuri că o instanță din Germania urmează să stabilească momentul când primarul va fi predat autorităților române.

„Urmează ca urmăritul internațional să fie prezentat instanței din Germania, iar autoritățile din acest stat vor decide momentul predării sale către autoritățile române, urmând ca acesta să fie adus sub escortă în România și încarcerat”, a declarat reprezentantul IGPR.

Filmul prinderii lui Cherecheș

Cătălin Cherecheș a fost prins marți seară în în Augsburg, Germania, fiind reţinut de polițiștii germani.

„În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a schimbului de date şi informaţii dintre Poliţia Română şi autorităţile din Germania, Ungaria, Austria şi Italia, a fost localizat, depistat şi reţinut, de către poliţiştii bavarezi şi BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internaţional”, a anunţat Poliţia Română.

Surse din Poliție spun că primarul din Baia Mare încerca să fugă din Germania marți seara. El se deplasa cu mașina, împreună cu o mătușă, circulând cu aproximativ 200 de km la oră. Conform surselor citate, mașina era Mercedes Benz C Klasse AMG, cu număr de înmatriculare de Neu Ulm.

„Au ajuns la o gară și încercau să scape de mașină și, eventual, să ia un taxi. Moment în care a fost prins de polițiștii bavarezi și de BKA”, au relatat sursele.

BKA (Bundeskriminalamt) este o agenție federală de investigații polițienești din Germania, subordonată Ministerului Federal de Interne. Competența principală a agenției o constituie coordonarea cooperării între forțele de poliție statele și federale; investigarea cazurilor de crimă organizată internațională, terorism și alte cazuri asociate cu securitatea națională.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fugit din țară vineri, cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare.

Cherecheş a ieşit din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Petea (cu Ungaria), vineri, la ora 07.49, înainte de pronunţarea sentinţei, sub identitatea unei rude.

Cum a reușit primarul din Baia Mare să fugă din România

Joi noapte, Cătălin Cherecheș a transmis live pe Facebook, susținând că este nevinovat și că i s-au furat 10 ani din viață. „Am suferit umilința publică, însoțită de acuzații mincinoase, dar nu am renunțat la luptă și la a-mi apăra onoarea mea și a familiei mele”, a spus Cherecheș.

Potrivit Poliției de Frontieră, Cherecheș a ieșit din țară vineri dimineață la ora 07.49, folosind cartea de identiate a unei rude. Conform presei locale, este vorba despre un văr al edilului fugar. Poliția a anunțat că este vorba despre o persoană născută în anul 1988, care locuiește într-o țară din Europa.

Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în care se afla Cherecheș în Ungaria.

„Cherecheş a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria prin PTF Petea la ora 07.49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta. Cele două persoane s-au legitimat cu cărţi de identitate româneşti, dintre care una, cea a pasagerului, aparţinea unei rude a numitului Cherecheş Cătălin, persoană care locuieşte într-un stat din Europa”, a declarat inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu.

Mărturia șoferului care l-a dus pe Cherecheș în Satu Mare, înainte de a fugi din România

Șoferul care l-a transportat pe Cătălin Cherecheș din municipiul Baia Mare în Satu Mare, de unde mai departe a ieșit din țară, a declarat pentru PresaSM că îl cunoștea pe edil și că obișnuia să îi facă niște „comisioane”.

„În Baia Mare a urcat în mașină, în fugă, mi-a scris pe parbriz ‘Satu Mare’. Avea o borsetă micuță, o geacă și un hanorac. Și avea gluga trasă pe cap, fiindcă ploua afară. Am ajuns în municipiul Satu Mare, erau acolo niște taxiuri, vreo două, am oprit, s-a urcat într-un taxi și a plecat. Era un Duster vișiniu. Nu l-a așteptat nimeni în mod special, a văzut taxiurile și mi-a făcut semn dintr-odată să trag în stație. A fost ales la întâmplare”, a povestit șoferul.

Înainte de a coborî din mașină, Cătălin Cherecheș i-a dat șoferului un bilețel și o sumă de bani, apoi s-a urcat într-un Duster vișiniu, înmatriculat în județul Satu Mare.

„Pe drum nu a povestit absolut nimic cu mine. La sfârșit mi-a dat un bilețel și niște bani să dau la cineva și atâta tot. Era foarte speriat, era panicat. Mi-am dat seama ce s-a întâmplat în momentul în care a urcat în taxi, ca să plece. Nu aveam ce să… Ne cunoaștem de 4-5 ani, îi făceam comisioane mici, mâncare, țigări. Am avut o relație frumoasă de prietenie. Cred că totul a fost de moment, cred că nu știa nimeni. A fost ceva ireal”, a mai declarat șoferul.

Conducerea Poliției de Fontieră, demisă după fuga lui Cherecheș

Șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis după ce primarul din Baia Mare a fugit din țară prin Vama Petea folosind documentele unei rude la frontieră. De asemenea, a fost demis și șeful IPJ Maramureș și a fost schimbată conducerea Academiei de Poliție, a anunțat duminică seară Ministerul de Interne.

„Eliberarea din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia, și asigurarea continuității conducerii, prin efectul legii, de către Inspectorul General Adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica”, se arată în comunicatul ministerului condus de Cătălin Predoiu.

MAI argumentează că schimbările au fost efectuate pentru a „susține restabilirea unui nivel înalt de eficiență managerială și profesională, precum și a încrederii cetățenilor în lege și autorități”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro