Sari direct la conținut

FOTO Lagună în mijlocul Capitalei, peninsule plutitoare și o fermă pe apă. Cum arată propunerea de amenajare a salbei de lacuri din Sectorul 2

HotNews.ro
FOTO Lagună în mijlocul Capitalei, peninsule plutitoare și o fermă pe apă. Cum arată propunerea de amenajare a salbei de lacuri din Sectorul 2
Concurs salba de lacuri Colentina / Sursa foto: Birourile de arhitectură Pelinu Projects -Beros Abdul Arhitecți Asociații

O lagună în care se va putea face baie, între Calea Floreasca și bulevardul Barbu Văcărescu, o plajă urbană la Lacul Pantelimon, canale pe unde se va putea merge cu caiacul, pe lacul Dobroiești și o fermă pe apă, lângă la Lacul Plumbuita. Acestea sunt câteva dintre propunerile din proiectul care a câștigat concursul de soluții organizat de Primăria Sectorului 2 și Ordinul Arhitecților din România pentru salba de lacuri Sectorul 2. Proiectul propune și reamenajarea Parcului Verdi, a Parcului Valea Saulei și a pajiștei Petricani.

Concursul ai cărui câștigători au fost anunțați marți a vizat malurile celor șase lacuri ale Colentinei cuprinse în sectorul 2 al Bucureștiului: Lacul Tei, Lacul Plumbuita, Lacul Colentina, Lacul Fundeni, Lacul Dobroești, Lacul Pantelimon.

„Fără o apă care să fie vie, lacurile ar putea dispărea în 50 de ani”

Arhitecta Laura Cristea, reprezentanta echipei câștigătoare, spune că proiectul are abordare ecologică, fiind gândit nu doar pentru a pune bănci, luminițe, pavele și arteziene, „ca să fie frumos”.

„Punctul nostru de focus în proiect a fost de a implementa diferite soluții naturale de curățare a apei, folosind diferite combinații de plante, insule plutitoare, agricultură pe apă, o tehnică ce ajută și apa să se curățe. Prin aceste intervenții de curățare a apei am creat diferite peisaje, care se și schimbă de-a lungul salbei. Noi pornim de la premisa că fără această apă care să fie vie, cum se spune, să aibă un ecosistem al ei sănătos, este posibil ca aceste lacuri să dispară în 50 de ani, să nu mai existe. Și atunci, degeaba vorbim de băncuțe și lumini dacă apa în sine nu o să mai fie”, a declarat pentru HotNews.ro arhitecta Laura Cristea.

Grădinărit pe apă

Cum ar urma să se schimbe peisajul pe cele 6 lacuri?

În viziunea arhitecților care au câștigat concursul de proiecte pentru amenajarea salbei de lacuri, pe Lacul Tei ar urma să fie amenajate peninsule plutitoare care să extindă malul existent al lacului, înverzindu-l.

Pentru zona aflată între Calea Floreasca și Barbu Văcărescu, unde există un spațiu „destul de mort”, deși este o locație premium, propunerea este o lagună. Adică, o piscină curățată natural, bună pentru scăldat, a cărei apă să fie curățată de plante, și nu de chimicale. Plaja ar fi la Lacul Pantelimon, singura zonă accesibilă cu metroul. Acolo, arhitecții propun să fie amenajată o a două zonă de îmbăiere, tot cu plante care filtrează apa.

Concurs salba de lacuri Colentina / Sursa foto: Birourile de arhitectură Pelinu Projects -Beros Abdul Arhitecți Asociații

Pentru Lacul Plumbuita este propusă o fermă pe apă, iar pe Valea Saulei, o zonă de promenadă cu vegetație sălbatică.

Concurs salba de lacuri Colentina / Sursa foto: Birourile de arhitectură Pelinu Projects -Beros Abdul Arhitecți Asociații

Pentru Lacul Plumbuita, soluția propusă este grădinăritul pe apă acolo unde acum există niște rezervoare secate. Această fermă pe apă are și rol de filtrare a apei. Sunt prevăzute și fântâni arteziene care filtrează apa și insule plutitoare, cu diferite amestecuri de plante.

Pentru Lacul Dobroiești, arhitecții care au câștigat concursul de proiecte au propus ținerea sub control a stufărișului prin niște trasee pe apă pentru caiace, canale care să fie curățate constant și unde să fie introduse noi specii de plante.

La Valea Saulei, soluția din proiect este o promenadă cu vegetație sălbatică, păstrându-se cât mai mult din ceea ce există. Ar urma să fie introduse noi specii de copaci, pentru a fi „colorată un pic zona”, a explicat pentru HotNews.ro arhitecta Laura Cristea.

Parcul Verdi, lăsat în paragină până acum, inclus și el în proiect

Proiectul câștigător include și Parcul Verdi, considerat punct de acces către salba de lacuri.

„Am accentuat axa care duce către lacuri. Practic, facem o nouă alee, probabil cu arbori de mătase. În rest, abordarea este rezervată, fiindcă acolo există vegetație, noi doar vrem să amplificăm vegetația existentă. Vor fi refăcute alei simple și câteva locuri de joacă”, a explicat arhitecta.

Concurs salba de lacuri Colentina / Sursa foto: Birourile de arhitectură Pelinu Projects -Beros Abdul Arhitecți Asociații
Concurs salba de lacuri Colentina / Sursa foto: Birourile de arhitectură Pelinu Projects -Beros Abdul Arhitecți Asociații

Când va deveni realitate proiectul de amenajare a salbei la lacuri?

Termenul dat de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, este de 5 ani.

El spune că proiectul ales din 50 de proiecte depuse va fi implementat „pe bucăți” și este posibil ca această perioadă să fie prelungită.

Conform acestuia, pasul următor este semnarea contractului de proiectare cu câștigătorul și va fi începută munca la proiectare. Valoarea proiectării este de 42 milioane de lei, cu TVA inclus.

„După ce va fi gata proiectul tehnic, va fi făcută licitația pentru execuție sau vedem dacă o putem integra pe un acord-cadru deja semnat. Costul pentru execuție nu îl putem estima în acest moment, dar cu siguranță cu acest proiect putem obține finanțare europeană. Statutul juridic este clar în procent de peste 80%, deci proiectul poate fi implementat”, a mai spus primarul încă în funcție.

Concursul de soluții a fost câștigat de birourile de arhitectură Pelinu Projects -Beros Abdul Arhitecți Asociații. Autori principali: Pelinu Projects SRL (Laura Cristea, Raphael Zuber) – Beros Abdul Arhitecti Asociați SRL (Christian Beros). Colaboratori arhitectură: Edyta Filipczak, Michał Starzyński, Erich Babă, Ana Brebeanu, Mădălina Dobre, Bianca Dumitru, Ana-Maria Marțiș, Raluca Mihăilă, Andreea Stah, Adi Bratu (visualisations), Co-Autor: Maurus Schifferli Landschaftsarchitekt AG.

La concursul de soluții organizat de Primăria Sectorului 2 și Ordinul Arhitecților din România s-au prezentat 27 de echipe, dintre care 20 au fost din Romania – Bucuresti, Cluj, Suceava, Maramures, restul de 7 fiind asocieri internationale din Spania, Belgia, Elvetia, Germania, Olanda si Statele Unite ale Americii.

Situl a fost împărțit în 3 loturi:

  • Lot 1: Lacurile Tei (1,2) și Plumbuita (1), între Calea Floreasca și Șoseaua Petricani, cu o arie de implementare de 28,59 ha (285.963,2 mp);
  • Lot 2: Lacul Plumbuita (2), între Șoseaua Petricani și Șoseaua Colentina, inclusiv o parte din Valea Saulei, până la limita administrativă a Bucureștiului, cu o arie de implementare de 27,46 ha (274.639,1 mp);
  • Lot 3: Râul și Lacul Colentina, Lacul Fundeni (1,2), Lacul Dobroești (1,2), o parte din Lacul Pantelimon (până la Șoseaua Pantelimon), cu o arie de implementare de 48,84 ha (488.444 mp).

Premiul I

Premiile II și III pot fi văzute aici.

Despre salba de lacuri din București și promenada verde

În București, pe cursul râului Colentina sunt 10 lacuri: Străulești, Grivița, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei, Plumbuita, Fundeni, Dobroiești și Pantelimon I. Primele 5 sunt în Sectorul 1, următoarele 5 în Sectorul 2. Străulești, Grivița, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei sunt în administrarea Primăriei Capitalei prin Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, iar restul se află la apele Române.

Deși sunt o resursă extraordinară a orașului și au un potențial uriaș, acestea au fost lăsate în paragină timp de 30 de ani și au devenit adevărate gropi de gunoi.

HotNews.ro a scris în ultimii 10 ani de mai multe ori despre starea acestora.

În 2007, Consiliul General al Municipiului București a aprobat indicatorii economici pentru un proiect de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curățarea zonelor adiacente și introducerea acestora într-un circuit turistic. Proiectul, în valoare de circa 33 milioane de euro, ar fi trebuit finanțat în proporție de 85 la sută din fonduri europene, dar după venirea lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, în 2008, a fost dat uitării.

În 2010, Primăria Capitalei a venit cu un nou proiect, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca și Tei și zona adiacentă lor. Valoarea proiectului a fost de 20 de milioane de euro, o parte din fonduri europene. Acesta a fost făcut, dar s-a făcut prost, deoarece nu există un traseu continuu între cele două lacuri, astfel că nu prea este folosit, iar amenajările s-au degradat. Restul lacurilor au rămas tot în paragină.

În Sectorul 2, principalul obstacol în calea realizării „Promenadei verzi” era gunoiul din lac, aruncat acolo în ultimii 30 de ani. În 2021, s-au curățat insula de pe Lacul Plumbuita, lacul, canalul de legătură cu Lacul Fundeni și o parte din acest lac, s-au scos 10.000 tone de gunoi. În 2022 la fel. În 2023, 14.000 tone din lacul Fundeni, potrivit datelor transmise de reprezentanți ai Primăriei Sector 2 la solicitarea HotNews.ro. Instituția are contract pentru ridicarea și transportarea la groapă a încă 30.000 tone de gunoi. Nu tot gunoiul scos a fost transportat la groapă.

Citește aici mai mult.

INTERVIURILE HotNews.ro