Sari direct la conținut

FOTO „Nu neagă”. O candidată a partidului lui Le Pen se retrage din cursa alegerilor legislative din Franța după apariția unei fotografii cu ea purtând o caschetă nazistă

HotNews.ro
O candidată a partidului de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, Adunarea Națională (RN), la alegerile legislative din Franța a decis să-și retragă candidatura înainte de a al doilea tur de scrutin după ce a apărut în spațiul public o fotografie cu ea pozând cu o caschetă nazistă, a declarat marți un oficial local al partidului său, relatează AFP.
Marine le Pen și Jordan Bardella, Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia
Marine le Pen și Jordan Bardella, Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Candidatura lui Ludivine Daoudi, calificată pentru al doilea tur de scrutin în circumscripția 1 Calvados, „va fi retrasă de astăzi (…), nu neagă, ea a făcut această fotografie în urmă cu câțiva ani”, a declarat Philippe Chapron, delegat departamental al RN, calificând această fotografie ca fiind de „prost gust”.

Daoudi s-a clasat pe locul al treilea în primul tur cu 19,95% din voturi, după candidata  Noului Front Popular (NFP, alianța stângii), Emma Fourreau (34%), care, de altfel, a și fost cea care a postat o captură după această fotografie pe contul X.

„Retragerea acestei candidaturi este o mare victorie, mai multe surse care au cunoscut-o pe Ludivine Daoudi, în special o fostă prietenă ne-au trimis această captură de ecran de pe Facebook, rețelele ei de socializare au fost de atunci curățate”, a declarat Emma Fourreau pentru AFP.

Identitatea persoanei din fotografie a fost autentificată de ziarul Libération ca fiind Ludivine Daoudi.

Candidata RN poartă o șapcă de subofițer Luftwaffe (Forța Aeriană a Al Treilea Reich) cu o svastică.

Adunarea Națională și inspirația nazistă

„Vedem că demonizarea Adunării Naționale de la crearea sa de către un fost Waffen SS nu a avut loc, există continuitate istorică, în ciuda legăturilor lor în Adunare, este încă un partid rasist cu referințe la Germania nazistă”, a adăugat Emma Fourreau.

Timp de decenii, partidul Frontul Național, co-fondat de tatăl lui Le Pen, Jean-Marie Le Pen, a fost considerat un pericol pentru democrație, o grupare care promova opinii rasiste, antisemite și antimusulmane.

Politicienii de centru și de stânga au încercat să reamintească alegătorilor istoria partidului vechi de 52 de ani, care la începuturile sale a inclus în rândurile sale foști membri ai unei unități militare Waffen-SS aflate sub comanda naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie The Guardian.

INTERVIU EXCLUSIV O promisiune a lui Marine Le Pen care a făcut-o favorită: faptul că în posturile publice importante vor fi preferați ”francezii adevărați” / Ce sunt ”francezii adevărați”

Redenumit Adunarea Națională, Frontul Național a fost fondat în 1972 de Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine Le Pen, împreună cu doi foști membri ai Waffen-SS.

În 2008, un tribunal chiar îl condamnă pe Jean-Marie Le Pen la trei luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 10.000 de euro pentru că a afirmat că ocupația nazistă a Franței „nu a fost deosebit de inumană”.

Contactat de AFP, Philippe Chapron, el însuși candidat RN și ajuns pe primul loc în circumscripția a 5-a Calvados cu 31% din voturi, nu a răspuns AFP.

Într-un raport din 1999 al comisiei de anchetă a „Departamentului pentru Protecția Securității” (DPS), serviciul de securitate al Frontului Național, Chapron a fost citat printre „activiștii și pro-naziștii din cadrul anumitor grupuri locale”.

O colegă a lui Daoudi se laudă cu multicultiralismul din Adunarea Națională și că oftalmologul ei este evreu

Retragerea lui Daoudi din cursa electorală înseamnă că alegătorii din prima circumscripție din Calvados vor avea de ales doar dintre doi candidați în al doilea tur: Fourreau, care a ajuns pe locul al doilea, și favoritul, Joël Bruneau, din partidul de dreapta Republicanii, care în primul tur a obținut 43% din voturi.

Între timp, o altă candidată a Adunării Naționale, în acest caz din prima circumscripție electorală din Mayenne – nord-vestul Franței, a stârnit luni controverse cu comentarii care apără recordul partidului în ceea ce privește multiculturalismul, scrie Politico.

Paule Veyre de Soras, care s-a clasat pe locul al doilea cu 29% din voturi, în primul tur, a declarat că RN are „evrei, musulmani, spanioli” printre membrii săi.

„Am un evreu ca oftalmolog”, a adăugat ea. „Și am un musulman ca dentist.”

Citește și:

Ce urmează după victoria istorică a lui Le Pen în primul tur al alegerilor parlamentare din Franța. Cât de aproape este extrema-dreaptă să intre la guvernare

INTERVIU EXCLUSIV O promisiune a lui Marine Le Pen care a făcut-o favorită: faptul că în posturile publice importante vor fi preferați ”francezii adevărați” / Ce sunt ”francezii adevărați”

INTERVIURILE HotNews.ro