Sari direct la conținut

​FOTO O noua specie de planta in flora Romaniei a fost descoperita in judetul Constanta

HotNews.ro
Orobanche pubescens, nouaplanta descoperita in flora Romaniei, Foto: Societatea Ornitologica Romana
Orobanche pubescens, nouaplanta descoperita in flora Romaniei, Foto: Societatea Ornitologica Romana

Flora Romaniei s-a imbogatit cu o noua specie de planta descoperita in Rezervatia Naturala Dumbraveni din judetul Constanta, anunta Societatea Ornitologica din Romania. Planta recent descoperita – Orobanche pubescens – nu are o denumire populara in limba romana, dar apartine genului de plante numite lupoaie sau verigel.

In timpul unei activitati de inventariere a habitalelor in judetul Constanta, biologul Matis Attila de la Societatea Ornitologica Romana a descoperit planta numita Orobanche pubescens, o premiera in flora tarii noastre, informeaza Societatea Ornitologica din Romania intr-un comunicat transmis HotNews.ro.

Conform datelor recente, flora Romaniei cuprinde un numar impresionant de taxoni, peste 3.300 de specii si peste 500 de subspecii.

Planta recent descoperita nu are o denumire populara in limba romana, dar apartine genului de plante numite lupoaie sau verigel. Alte specii, asemanatoare cu lupoaia descoperita de biologul SOR, se numesc craielici, floarea-untului, iarba untului, iarba vantului sau sageata lui Dumnezeu. Aceasta specie nu a mai fost semnalata niciodata in Romania, ea fiind o planta specifica tarilor din bazinul mediteranean (Grecia, Egipt, Libia, Siria), dar si celor balcanice (fosta Iugoslavia, Bulgaria), informeaza sursa mai sus amintita.

„Planta traieste in Bulgaria in habitate asemanatoare celor din sudul Dobrogei, deci este natural sa apara si in Dobrogea, nu este introdusa si nu este o specie invaziva. Este probabil ca ea sa fi existat dinainte, dar speciile din familia Orobanchaceae sunt usor de confundat, de aceea probabil ca a fost omisa. Este probabil ca, pe viitor, sa mai fie gasite si alte specii din aceeasi familie”, a declarat biologul Matis Attila.

Aceste plante nu au clorofila, sunt holoparazite – paraziti totali (spre deosebire de vasc, care este un semiparazit, dat fiind ca el preia doar apa si minerale de la copacii pe care se ataseaza), detaliza SOR. Planta descoperita de Matis Attila fura nutrientii de la specia gazda prin organe speciale numite haustori – radacini adaptate sa penetreze radacina gazdei si sa transporte nutrienti si apa la lupoaie. Semintele ei sunt foarte mici si germineaza numai in apropiere de radacina plantei gazda.

Specia descoperita de biologul de la SOR era atasata pe o alta planta numita rusinatoare (Caucalis platycarpos). Un exemplar din specia descoperita de Matis Attila a fost preluat din habitat si dus la Herbarul Gradinii Botanice „Alexandru Borza”din Cluj Napoca. Acesta este cel mai mare herbar din tara, gazduieste peste 650.000 de file cu plante conservate din toate regiunile lumii.

Locatia descoperirii este Rezervatia Naturala Padurea Dumbraveni din judetul Constanta, o arie protejata deosebita, care adaposteste habitate de silvostepa cu o biodiversitate foarte mare.

„Nu credeam ca in cariera mea de biolog sa am ocazia unei asemenea descoperiri, mai ales ca in secolul nostru au mai ramas putine lucruri de descoperit, si ma bucur ca am reusit acest lucru. Astfel de descoperiri dovedesc bogatia patrimoniului natural al Romaniei si accentueaza importanta proiectelor de cercetare si conservare in care noi, cei de la SOR ne implicam activ”, mai spune biologul Matis Attila.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro