FOTO Peste 500 de persoane au fost in Piata Universitatii la protestul pentru renumararea voturilor de la sectorul 1
Peste 500 de persoane au participat sambata dupa-amiaza, in Piata Universitatii, la un miting de protest pentru renumararea voturilor de la sectorul 1 Bucuresti, relateaza Agerpres.
Manifestantii au purtat steaguri tricolore si au afisat mai multe mesaje prin care se cerea renumararea voturilor: „Renumarare sau Remunerare”, „BEC fara buletine = Casiera fara casa”, „BEC a calcat pe BEC” sau „Indiferenta voastra, problema tuturor”.
La eveniment a participat si reprezentanta Uniunii Salvati Bucurestiul, Clotilde Armand, care a declarat ca se bucura sa vada cate persoane „s-au adunat in sprijinul ideii de democratie”.
Clotilde Armand, primita cu aplauze in piata, a petrecut aproximativ o ora alaturi de protestari, timp in care a vorbit cu cetatenii prezenti la vot, a explicat ce doreste sa faca in continuare si a primit invitatii sa mearga sa candideze in alte orase din tara.
Intrebata daca a urmarit meciul de fotbal dintre reprezentativele nationale ale Frantei si Romaniei, Clotilde Armand a declarat ca a vazut meciul, si ca, in mod firesc, a tinut cu Romania.
In timpul evenimentului au existat cateva persoane care au cerut ca participantii la protest sa se deplaseze spre sediul Biroului Electoral Central, insa indemnul a fost ignorat ceilalti protestatari.
Prezent la protest, scriitorul Gabriel Liiceanu a afirmat ca nu vede de ce nu s-ar renumara voturile din sectiile din Sectorul 1 si nu s-ar reface alegerile.
„As vrea sa protestez la ideea ca desi exista oameni politici condamnati pentru fraudarea votului in 2012, s-ar parea ca acest demers inimaginabil pentru o democratie autentica mai exista azi la noi. Daca nu ar fi nicio problema, nu vad de ce nu s-ar renumara voturile sau de ce nu s-ar reface alegerile”, a spus Liiceanu.
Printre cei care au participat la protest s-au aflat producatoarea Ada Solomon, regizorul Alexandru Solomon, realizatorul de programe TV Moise Guran, actorul Vlad Radescu.
Protestul, care nu a fost aprobat de autoritatile locale, potrivit reprezentantilor jandarmilor prezenti la fata locului, s-a desfasurat fara incidente si s-a incheiat dupa ora 18.00.
***
UPDATE 17.20 Potrivit Digi24, circa 600 de persoane sunt prezente la protestul din Piata Universitatii
UPDATE 16.10 La manifestatia din Piata Universitatii a sosit si Clotilde Armand, candidata Uniunii Salvati Bucurestiul (USB) la Primaria Sectorului 1, care dupa numararea oficiala a voturilor s-a clasat pe locul doi, dupa candidatul PSD, desi datele unui sondaj realizat la iesirea de la urne o dadeau castigatoare.
Amintim ca Uniunea Salvati Bucurestiul a cerut, dupa alegerile locale din 5 iunie, renumararea buletinelor de vot din 18 sectii din Sectorul 1, apreciind ca in acestea „s-a inregistrat o corelatie negativa puternic semnificativa” intre procentajul voturilor nule si cele pentru candidata USB Clotilde Armand.
Cererea USB a fost respinsa marti seara de Biroul Electoral de Circumscriptie, care a informat ca partidului Uniunea Salvati Bucurestiul i-au fost asigurate toate conditiile legale de reprezentare in cadrul procesului electoral si ca lipsa de diligenta a delegatilor USB nu poate fi imputata Biroului Circumscriptiei Electorale nr. 1 – sectorul 1.
***
Aproximativ 300 de persoane s-au adunat sambata dupa-amiaza, in Piata Universitatii, pentru a cere renumararea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 al Capitalei, transmite Agerpres. Printre participanti se afla si scriitorul Gabriel Liiceanu.
„Nu mi se pare corect sa stiu ca votul meu nu este numarat corect si acesta ar trebui sa fie si procesul democratic. Noi nu suntem intr-o democratie participativa unde putem sa decidem toate legile. Noi putem sa decidem foarte putine lucruri. Daca insasi procesul acesta nu este unul valid, nu stiu cum am mai putea avea incredere in institutiile statului”, a declarat Florin Badita, unul dintre organizatorii care au lansat pe Facebook anuntul de organizare a acestui protest incepand cu ora 15.00.
La protest nu si-au facut deocamdata aparitia liderii Uniunii Salvati Bucurestiul (USR), care de asemenea au promovat apelul pentru organizarea actiunii din Piata Universitatii.