Sari direct la conținut

FOTO Scorpionul din Carpați: Cât de veninos este scorpionul care se găsește în munții din România?

HotNews.ro
Scorpionul Carpatin, Foto: Ministerul Mediului
Scorpionul Carpatin, Foto: Ministerul Mediului

Euscorpius carpathicus – Scorpionul Carpatin este o specie de scorpion care se regăsește în mai multe zone montane din țara noastră. MInisterul Mediului scrie că scorpionul carpatin este o „fosilă vie”, specie endemică în România, des întâlnită pe teritoriul Parcului Național Cozia, dar și în alte rezervații. Exemplarele acestei specii au dimensiuni relativ mici, adulții ajungând doar la 4-5 cm, însă dispun de coadă cu ac și venin.

„Scorpionul Carpatin este o „fosilă vie”, specie endemică în România, des întâlnită pe teritoriul Parcului Național Cozia, dar și în alte rezervații. Această specie a rezistat evoluției vieții pe Pământ mai mult de 400 de milioane de ani. A ajuns să fie contemporană cu oamenii din zilele noastre și cu multe alte specii de viețuitoare considerate tinere, grație puterii de adaptare la multitudinea schimbărilor geologice și climatice ale Terei”, explică Ministerul Mediului într-o postare pe Facebook.

„Exemplarele acestei specii au dimensiuni relativ mici, adulții ajungând doar la 4-5 cm. Colorația lor este foarte variată, unii indivizi sunt negri, cu picioare galben-cafeniu și telsonul (acul) mai închis, alții au corpul colorat în brun-maro. Este un scorpion tipic săpător cu pedipalpii (cleștii) puternic dezvoltați, corpul este robust cu picioare scurte având metasoma (coada) scurtă și subțire. Aceste calități îl ajută să-și găsească ascunzișul pe sub pietre, frunze sau ramuri uscate. Scorpionul Carpatin este nocturn și vânează prada utilizând strategia de „așteptare”. La fel ca majoritatea scorpionilor ce fac parte din genul Euscorpius acesta se bazează în special pe cleștii săi puternici pentru a captura și ucide prada, în timp ce acul este rareori utilizat și aproape în totalitate doar în scop defensiv ca armă pentru înțepat”, mai spune instituția.

Cât privește întrebarea dacă scorpionul Carpatin este veninos și periculos pentru oameni, Ministerul Mediului vine și dă un răspuns.

„Sonoritatea numelui de scorpion creează îngrijorare, dar specia din Parcul Național Cozia este slab veninoasă și nu prezintă riscuri pentru oameni. În urma inventarierilor și cartărilor efectuate de specialiștii de la Administrația Parcului Național Cozia, Euscorpius carpathicus a fost întâlnit până la altitudinea de 450 m, pe versanții sudici ai Coziei și Munților Căpățânii, în zonele calde și însorite”, mai notează Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, informațiile și imaginile au fost puse la dispoziție de Pavel Prundurel, director RNP Romsilva- Administrația Parcului Național Cozia RA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro