FOTO/VIDEO 17 incendii în doar doi ani, pe bucata retrocedată din Parcul IOR / Cum arată acum zona și cum arăta în urmă cu aproape 15 ani
Un nou incendiu a avut loc marți seară pe bucata de 11 ha retrocedată din Parcul IOR, al șaptesprezecelea incendiu care s-a produs în ultimii 2 ani în această zonă. Deși în urmă cu 3 ani zona era „pădure”, aproape toți copacii s-au uscat în mod misterios, sau au ars în incendii, o parte fiind tăiați în mod ilegal, după cum a răspuns Primăria Capitalei. Imaginile sunt cu atât mai șocante, dacă le comparăm cum arăta zona înainte de a fi retrocedată și imediat după, imagini care arată fără dubiu că acolo a fost parc, surprinse de Google Maps.
Deși de aproximativ 2 ani cele 11 ha de spațiu verde sunt distruse în mod sistematic, autoritățile nu fac nimic concret pentru a salva zona.
După incendiul de marți seară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va face o anchetă pentru a stabili cauzele incendiului, și în funcție de rezultatul anchetei poate sesiza mai departe organele de anchetă.
Poliția Locală a Sectorului 3 spune că nu are competențe pentru a interveni, ISU urmând să stabilească cauzele.
FOTO Cum arată zona retrocedată după incendiul de noaptea trecută
Șeful ANPM: „Proprietarii terenului trebuie să răspundă, conform legii, pentru incendiile repetate”
Șeful Agenției Naționale pentru Protecția Mediului a scris pe Facebook că proprietarii terenului trebuie să răspundă, dar nu e clar cine va da amenda, dacă o va da sau dacă a fost dată.
„În ultimii ani, au fost zeci de incendii, tăieri de arbori și nenumărate semnale publice, din partea locuitorilor din zonă, în privința stării dezastruoase în care a ajuns unul din cele mai cunoscute parcuri din București, în urma retrocedării unei suprafețe de 12 hectare din acest perimetru.
Conform Art. 96, alin. 3, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligatia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 de lei, la 15.000 de lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei și până la 100.000 de lei, pentru persoane juridice.
În aceste condiții, proprietarii terenului trebuie să răspundă, conform legii, pentru incendiile repetate din această zonă! Legea nu se negociază, iar aplicarea ei nu poate fi amânată la nesfârșit, prin contestații!”,a scris pe pagina de Facebook Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.
Robert Negoiță îl invită la discuții pe Nicușor Dan
Primarul general, Nicușor Dan, a declarat încă din luna martie că va analiza dacă retrocedarea celor 11 ha s-a făcut legal. Dacă s-a făcut legal, primarul a scris pe Facebook că va face demersurile pentru expropriere. Dacă nu s-a făcut legal că va iniția o acțiune în instanță pentru anularea dispoziției de retrocedare. Deși au trecut aproape 6 luni de atunci, primarul general nu a anunțat încă nimic. Am încercat să-l contactăm pentru un punct de vedere, dar nu a răspuns.
Primarul Robert Negoiță a fost la fața locului și îi cere primarului Nicușor Dan să se întâlnească și să găsească o soluție pentru salvarea spațiului verde. Primarul Negoiță a cerut acest lucru de mai multe ori în ultimele luni, după ce Primăria Sectorului 3 a pierdut procesul definitiv în care a cerut anularea titlului de proprietate.
„Suntem în Parcul IOR. Uitați cum arată, a ars iar. Evident că dau foc ticăloșii, evident că vor să distrugă vegetația și să ne spună că nu e spațiu verde, că nu au fost copaci, uitați cum i-au pârjolit acești nenorociți, acești ticăloși cu care ne luptăm de mai bine de 10 ani. Vreau să fac un apel către primarul general, Nicușor Dan, domnule primar ați promis că luptați pentru cetățeni, ați venit aici la fața locului și ați spus că în 6 săptămâni o să faceți o analiză, cum ce vă putem ajuta? Vă stau la dispoziție să facem o întânire, să găsim soluții pentru această zonă de București, această bucată atât de importantă, era un plămân al orașului și acum este distrusă în halul acesta”, a declarat Negoiță într-un video postat pe pagina de Facebook.
În 2009, cele 11 hectare retrocedate erau amenajate ca parc
În 2009, cele 11 hectare retrocedate din Parcul IOR erau amenajate ca parc. O arată și mai multe imagini din istoria Google Maps – Street View. Se văd aleile, trandafirii frumos întreținuți, iarba tunsă, mobilierul urban.
Ulterior, devenind proprietate privată, spațiul verde nu a mai fost întreținut fiind lăsat în paragină. De la începutul acestui ani, zeci de copaci au fost tăiați fără aviz, iar locuitorii din zonă luptă pentru salvarea parcului.
Primăria Sectorului 3 cere Primăriei Capitalei să exproprieze spațiul verde
În luna iunie 2023, Consiliul Local Sector 3 a aprobat o hotărâre prin care cere Primăriei Capitalei să exproprieze cei circa 11.000 mp retrocedați în Parcul IOR. Proiectul a fost inițiat de consilierii PNL.
„Se solicită Consiliului General al Municipiului București adoptarea unei hotărâri pentru aprobarea procedurii de expropriere pentru imobilul proprietate privată, în suprafață de 112.339,19 mp, a cărui restituire în natură a fost dispusă prin dispoziția primarului general nr. 4333/2005. Se va proceda la expropierea terenului ulterior epuizării tuturor cailor judiciare de recuperare a terenului”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.
După expropriere, Primăria Sectorului 3 va cere terenul în administrare ca să amenajeze spațiul verde, lăsat în paragină după punerea în posesie.
Inițiatorul proiectului, consilierul PNL Cătălin Moldoveanu, precizează în referatul de aprobare că a propus exproprierea din următoarele motive:
- Primăria Sectorului 3 a pierdut procesul în care cerea anularea dispoziției de retrocedare: „Decizia nr. 1980/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care a fost respins recursul formulat de Primăria Sectorului 3 în procesul început inițial în anul 2012 prin care a fost cerută anularea dispoziției Primarului General al Municipiului București nr 4333/2005 prin care a dispus restituirea în natură a imobilului”, se arată în proiectul de hotărâre.
- Tăierile ilegale din ultimele luni: „Tăierile ilegale care s-au desfășurat în mod constant în ultimele luni în zona retrocedată a parcului Alexandru Ioan Cuza nu se vor opri până când nu găsim o cale de a interveni legal cu o soluție pentru salvarea acestei zone”, se mai arată în document.
- Primăria Capitalei nu a luat nicio decizie: „Primăria Generală prin reprezentantul acesteia, Primarul General al Municipiului București, au întârziat să propună o soluție concretă pentru recuperarea acestei zone”, se mai arată în motivare.
În ceea ce privește banii necesari expropriere, inițiatorul a spus că exproprierea va fi suportată de Primăria Capitalei, dar și Sectorul 3 va contribui cu bani dacă i se va cere acest lucru.
Cetățenii cer în instanță oprirea defrișărilor
Greenpeace Romania și Fundația Eco-Civica, care au militat în ultimele luni pentru salvarea parcului, au cerut în luna mai oprirea lucrărilor de tăiere a arborilor de pe cele 11 ha prin Ordonanță președințială, însă au pierdut procesul în prima instanță. Urmează să facă recurs.
Acești a au depus și la Tribunal acțiunea pe fond, în vederea obligării proprietarei de a asigura paza zonei verzi retrocedate din parc și aducerea ei la starea inițială.
Tot în luna mai, viceprimarul Municipiului București, Horia Tomescu, viceprimarul Sectorului 3, Lucian Judele, precum şi consilierii din CGMB, Ana Ciceală , Anamaria Gram, Nicorel Nicorescu, Valentin Necula, şi respectiv consilierii locali din cadrul Consiliului Local Sector 3, Eugen Matei şi Mihaela Vacaru au depus o plângere penală pentru distrugere, poluare intenționată și furt de material lemnos pe terenul retrocedat din Parcul IOR.
- „Pe terenul retrocedat din Parcul IOR, cu o suprafață de peste 10 mii de metri pătrați, se desfășoară un dezastru ecologic. Potrivit datelor publice, aproximativ 5.000 de arbori ajunși la maturitate au fost uscați în urma poluării cu o substanță necunoscută, incendiați și ulterior tăiați, fiind apoi transportați la o destinație necunoscută. (…)
- Începând cu anul 2020, terenul a fost supus unor acte repetate de distrugere, cum ar fi incendierea, perforarea trunchiurilor, otrăvirea și defrișarea, toate acestea fără a avea aviz de la Direcția de Mediu a Municipiului București. Incendiile au avut loc în repetate rânduri, unele dintre ele necesitând intervenția pompierilor cu multiple autospeciale pentru stingere.
- Defrişările au continuat, fără a fi deranjaţi de autorităţi cum ar fi Garda de Mediu sau Primăria Sectorului 3, aplicându-se doar câteva amenzi care nu au fost de natură să sisteze distrugerea vegetaţiei.
- USR solicită analizarea faptelor sesizate, inclusiv prin analize chimice de laborator pentru identificare substanţelor utilizate pentru atacarea arborilor plantati dar şi identificarea faptuitorilor pentru toate faptele sesizate”, au scris reprezentanții USR București pe pagina de Facebook, la vremea respectivă.
Istoria distrugerilor
De la începutul anului, zeci de arbori de pe bucata retrocedată din parcul IOR, aproape 11 ha. S-au tăiat așa de mulți copaci încât din parc se văd blocurile de pe bd. Nicolae Grigorescu, deși înainte era „pădure” acolo. Cetățenii din zonă au alertat Poliția Locală care i i-a amendat pe făptași, însă amenda maximă este de 100 lei pentru persoane fizice, iar în 15 zile poate fi plătit jumătate din minim, respectiv 25 de lei. În afară de aceste amenzi simbolice, autoritățile nu au făcut nimic pentru a opri măcelul arborilor. Anul trecut, suprafețe importante din spațiul verde au luat foc, iar zeci de copaci s-au uscat în mod misterios, fiind găurit trunchhiul.
Reamintim că cele 11 hectare de spațiu verde au fost retrocedate în 2007, iar anul trecut, proprietarii sau chiriașii au anunțat că doresc să construiască acolo un parc de distracții.
În 2022 zona era plină de vegetație
În luna decembrie 2022 pe teren erau sute de arbori, majoritatea în stare bună, dar și mai mulți arbuști.
Defrisările au început în luna ianuarie a acestui an și în ultimele luni au fost puși la pământ zeci de arbori.
Primăria Capitalei nu a emis aviz de defrișare pentru acest spațiu verde, iar arborii au fost tăiați nelegal, potrivit informațiilor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro.
„Conform evidențelor de la nivelul Direcției de Mediu, pentru arborii situați în zona retrocedată a parcului IOR, nu au fost emise avize de specialitate (toaletări; defrișări)”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
În 2022 au avut loc mai multe incendii pe spațiul verde, arbori s-au uscat misterios și au avut loc defrișări fără aviz, deci cu nerespectarea prevederilor legale.
În 2022, HotNews.ro a solicitat Gărzii de Mediu, Primăriei Capitalei și Primăriei Sectorului 3 informații despre câți copaci au dispărut de pe amplasament, raportat la inventarul arborilor din 2007, de ce anul acesta s-au uscat mai multe exemplare și ce măsuri s-au luat.
Garda de Mediu nu ne-a dat niciun răspuns, din septembrie și până azi.
Primăria Capitalei ne-a răspuns, la finalul lunii iulie, că nu a emis niciun aviz de defrișare pentru această locație, situația cu arborii care s-au uscat în mod misterios i-a fost sesizată de mai mulți cetățeni, a făcut controale și a aplicat câteva amenzi.
- ”Conform H.C.G.M.B. 304/2009 privind aprobarea Normelor de protecție a spațiilor verzi pe teritoriul Municipiului București, intervenția asupra arborilor și arbuștilor situați pe domeniul public și privat al statului, al Municipiului București, precum și pe terenurile proprietate privată a persoanelor fizice/juridice, se realizează numai în baza avizelor de specialitate (defrișare/toaletare), emise de către Serviciul Avize și Acorduri din cadrul Direcției de Mediu a Primăriei Municipiului București, ca urmare a solicitărilor făcute de administratorii/proprietarii legali ai terenurilor/domeniilor respective.
- Pentru locația sesizată de dvs. (porțiunea mărginită de B-dul Liviu Rebreanu, B-dul Nicolae Grigorescu și str. Constantin Brâncuși), respectiv terenul retrocedat din parcul IOR, Sector 3, în ultimii 2 ani, Direcția de Mediu din PMB nu a emis niciun aviz de specialitate în vederea executării lucrărilor de defrișare a arborilor/arbuștilor existenți pe acesta”, se arată în răspunsul transmis de Municipalitate.
În ultimii 10 ani, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București a primit cinci sesizări referitoare la defrișări de vegetație în parcul IOR, inclusiv în ceea ce privește arborii uscați, însă nu au putut stabili cauza.
- ”În cursul acestui an au fost înregistrate la Primăria Municipiului București petiții ale cetățenilor din sectorul 3, care semnalau acțiuni de uscare a arborilor prin turnarea unor substanțe chimice care au fost introduse prin orificii realizate la baza trunchiurilor, precum și defrișarea vegetației dendrologice situată în zona retrocedată a parcului IOR.
- Direcția de Mediu a efectuat verificări în teren, iar aspectele constatate au fost transmise către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului Bucureștin luna martie 2021 a fost înregistrată prima sesizare, având ca obiect mai multe tăieri de arbori din parc.
- În urma verificărilor efectuate de către polițiști locali, proprietarul terenului, persoană fizică, a fost sancționat contravențional cu amendă pentru defrișarea a doi arbori și toaletarea – fără aviz de specialitate a altuia. Valoarea amenzilor a fost de 300 de lei. În intervalul 22.06.2022 – 01.07.2022, Direcția de Mediu din cadrul PMB a direcționat către D.G.P.L.C.M.B. alte patru sesizări referitoare la ,,defrișarea și otrăvirea copacilor din zona retrocedată IOR”.
- În urma verificărilor efectuate în data de 05.07.2022, polițiștii locali nu au putut stabili motivele care au dus la degradarea biologică a arborilor. De asemenea, la momentul controlului nu au fost constatate defrișări recente de arbori”, se mai arată în răspunsul transmis la vremea respectivă.
Am întrebat câți arbori au dispărut de pe amplasament din 2007, când a fost făcut Registrul verde, inventarul arborilor din oraș și până acum, însă Primăria Capitalei nu ne-a răspuns la această întrebare.
Primăria Sectorului 3 ne-a comunicat anul trecut că a dat amenzi în valoare de 18.000 lei pentru defrișările ilegale, iar de ce s-au uscat arborii ar trebui să stabilească Secția 12 de Poliție.
”Poliția Locală poate acționa în baza Legii nr. 24/2007 și HCGMB nr. 304/2009, constatând tăierile și defrișările neautorizate, dar nu poate stabili cauzele naturale ale degradării copacilor. DGPL Sector 3 a sesizat atât Secția 12 Poliție, cât și Garda de Mediu cu privire la vătămarea arborilor, instituții care pot face cercetări în acest sens. Persoanele vinovate pentru vătămarea arborilor vor fi stabilite în urma anchetelor efectuate de către Poliția Sectorului 3 – Secția 12 Poliție. Pentru toaletare și defrișare fără aviz au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 18.000 de lei”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Sectorului 3 la solicitarea HotNews.ro.
Reprezentanții instituției ne-au mai comunicat că pe spațiul verde au mai fost amplasate neautorizat construcții provizorii – mobilier urban (rulote, căsuțe din lemn și tobogane gonflabile), în scop comercial.
Ce doresc beneficiarii să construiască pe bucata retrocedată din IOR?
Potrivit panourilor afișate la fața locului, pe bucata de parc retrocedată se dorește amenajarea unui parc de distracții pentru familie si copii ”Disney Mania”. Acesta ar avea 40-50 de instalații pentru copii și adulți – roată mare, ciocan, trenuleț, carusel, mașinute, casa groazei, montagne russe – o zonă cu ponei, căsuțe tematice, birouri, alimentație publică.
”Vom transforma această zonă , dintr-un spațiu fără vitalitate, într-o zonă plină de viață și verdeață, unde toți copiii dar și adulții vor avea parte de timp de calitate și experiențe pline de surprize, unde vor întâlni de la animale, până la un spațiu unde pot citi și se pot distra alături de cei dragi cu activități interactive, o zonă unde copiii cât și adulții vor aborda cu entuziasm fiecare experiență întâlnită în parc”, se arată pe panou.
Întregul proiect va fi realizat în 3 ani, se mai arată pe panou, dar va funcționa încă din prima zi de contract.
”Ne dorim ca cetățenii noștrii (sic!) să se bucure în continuare de parc și de frumusețile naturii, iar proiectul va fi într-o continuă dezvoltare. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat pe întreaga perioadă în care vom transforma această porțiune de parc”, se mai arată pe panou.
Am căutat pe site-ul Primăriei Sectorului 3 dacă au fost emise certificate de urbanism – primul pas pentru amenajarea parcului – și autorizații de construire.
Pe bucata respectivă de parc sunt două numere poștale, strada Constantin Brâncuși 2 A – 112.399 mp și bd. Liviu Rebreanu 11 I – 10.127 mp.
Potrivit informațiilor publicate până la această dată, s-au emis 3 certificate de urbanism, după cum urmează, însă niciunul pentru parc de distracții:
- pe 08.06.2022 Bucuresti, pentru strada CTIN BRANCUSI, nr. 2A – certificat de urbanism pentru împrejmuire teren și organizare de execuție lucrări
- pe 08.06.2022 Bucuresti, pentru strada CTIN BRANCUSI, nr. 2A – certificat de urbanism pentru construire parc fotovoltaic și organizare de execuție lucrări
- pe 08.06.2022 Bucuresti, pentru strada CTIN BRANCUSI, nr. 11I – certificat de urbanism pentru împrejmuire teren și organizare de execuție lucrări
Pe panourile puse în parc nu este anunțat când încep lucrările și în baza căror documente vor începe.