Sari direct la conținut

FOTO Vot prin corespondență, de la 400 de kilometri distanţă de Pământ, la bordul ISS / Mesajul special de pe ciorapii astronauților

HotNews.ro
FOTO Vot prin corespondență, de la 400 de kilometri distanţă de Pământ, la bordul ISS / Mesajul special de pe ciorapii astronauților
Astronauții Sunita Williams și Butch Wilmore, fotografiați pe Stația Spațială Internațională (ISS). Sursa foto: / SWNS / SWNS / Profimedia

Patru astronauţi de la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), Don Pettit, Nick Hague, Butch Wilmore şi Sunita Williams, au votat la alegerile prezidenţiale din SUA de marţi, la 400 de kilometri distanţă de Pământ, informează agenția spaniolă de presă EFE.

În luna septembrie, Wilmore a anunţat, într-o conferinţă de presă desfăşurată la bordul ISS, că şi-a depus cererea pentru buletinul de vot şi a subliniat că „este un rol foarte important pe care toţi îl jucăm ca cetăţeni, să fim incluşi în aceste alegeri, iar NASA face ca acest lucru să fie foarte uşor pentru noi”, potrivit Agerpres.

„Este o datorie ca cetăţeni şi aşteptăm să putem vota din spaţiu, ceea ce este grozav”, a adăugat Williams, la acel moment, în timp ce plutea în gravitaţie zero.

Astronauţii NASA au postat marți pe rețelele de socializare o imagine în care poartă ciorapi în culorile steagului american – albastru, roșu, alb, notează AFP.

Pe şosetele a doi dintre astronauţi scrie „mândru că sunt american” („Proud to be American”).

NASA permite acest vot prin corespondenţă excepţional prin intermediul Programului de navigaţie şi comunicare spaţială (SCaN), astfel încât astronauţii să îşi poată îndeplini datoria civică de pe orbită.

Astronauţii pot vota la aceste alegeri prezidenţiale ca orice alt cetăţean american, graţie buletinelor de vot în absenţă sau anticipat în coordonare cu biroul secretariatului din comitatul în care locuiesc, potrivit NASA.

Când buletinul de vot electronic este finalizat la ISS trece în Sistemul de urmărire şi retransmitere a datelor prin satelit până când ajunge în sfârşit pe Pământ, adică, concret, la instalaţia de testare „White Sands” a agenţiei din Las Cruces, New Mexico. De acolo, buletinul de vot este transferat la Centrul de control al misiunii Johnson unde oficialul districtual responsabil va transmite votul.

Potrivit NASA, buletinul de vot este criptat şi poate fi accesat doar de către astronaut şi de secretar, pentru a se păstra astfel integritatea votului.

Urmăriți LIVE AICI desfășurarea alegerilor prezidențiale din SUA

INTERVIURILE HotNews.ro