FOTOGALERIE Ce s-a intamplat pe strazile din Roma la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea
In jur de un milion si jumatate de persoane, conform primelor cifre difuzate de catre organizatori, au asistat duminica la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea. Multe grupuri de pelerini, in special polonezi, au dormit in noaptea de sambata spre duminica in apropierea Pietei San Pietro. Altii s-au asezat inca de la trei dimineata in fata cailor de acces catre Bazilica, iar organizatorii au deschis grilajele la ora 5:25 dimineata.
- Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.
„Ieri am asistat la rugaciunea comuna in cinstea Papei, la Circo Massimo. Apoi am petrecut noaptea pe strada, in saci de dormit. Dimineata, pe la ora 4, am pornit inspre intrarea in Bazilica, pentru ca vom reusi sa intram. Practic, in 20 de ore abia am reusit sa ne odihnim putin”, ne-a declarat Anne, o tanara poloneza cu un rucsac mare in spate si oboseala care i se citeste pe fata.
Ceilalti pelerini care nu au reusit sa intre in Bazilica sau in Piata San Pietro, au ocupat, pana la ora 8 locala, intreaga Via della Conciliazione, care uneste Vaticanul cu Castel Sant-Angelo, pe malul Tibrului. Intre timp, politistii au blocat celelalte cai de acces, permitand pasajul doar in mici grupuri, pentru a evita supraaglomerarea.
Cei mai multi credinciosi au asistat la slujba de beatificare asezati pe asfalt, iar cei mai norocosi dintre ei au avut parte de un loc in fata celor catorva ecrane-gigant instalate in pietele adiacente Vaticanului. Alaturi de carti de rugaciune si programul slujbei, tiparit in diferite limbi, pelerinii si-au adus umbrele, pentru a se apara de soare, scaunele, saci de dormit si, nu in ultimul rand, radiori portabile cu casti pentru a urmari in direct liturghia.
Am vorbit cu Marcel, un tanar de culoare originar din Burkina Fasso stabilit in Peninsula, care a venit special din nordul Italiei, de la Vicenza, pentru a asista la slujba, impreuna cu aproape o suta de membri ai comunitatii sale. Langa el, fiul sau de patru ani doarme pe o patura, asezata pe caldaram: „Pentru noi, Papa Ioan Paul al doilea este viu. Ne-am luat doua zile de concediu pentru a veni la Roma. Papa este in Paradis, unde speram sa ajungem si noi. El a fost un exemplu pentru toti. Eram un copil cand a venit in Africa. A fost de doua ori si in Burkina Fasso”.
Spre deosebire de anul 2005, la funerariile Papei, „organizarea nu a fost acum pe masura asteptarilor”, ne-a spus Alessandra, care s-a nascut si a crescut la Roma si isi aminteste de ziua cand Papa Ioan Paul al II a vizitat parohia ei, de la periferia capitalei: „la inmormatarea Papei, traficul pelerinilor a fost mai bine dirijat. Au fost puse la dispozitie mai multe materiale informative. Chiar si apa care a fost distribuita era mai usor de gasit”. In fata unui ecran de langa podul Sant-Angelo, o femeie s-a simtit rau si cu greu s-a creat un culoar pentru a putea fi scoasa din multime si transportata intr-o ambulanta.
Imediat dupa terminarea slujbei, zeci de preoti au impartasit grupuri de pelerini, in pietele si parcurile adiacente Vaticanului.
Protectia civila, alaturi de politisti si voluntari, s-a ocupat cu dirijarea traficului si interventii in caz de urgenta medicala; mai putin, insa, cu informarea pelerinilor. „Sa spunem ca nu a fost o coordonare perfecta”, ne-a marturisit unul din voluntarii de la Protectia civila.
Miilor de pelerini le-au fost distribuite sticle cu apa minerala de jumatate de litru si pachete cu o gustare alcatuita din biscuiti, un suc de fructe si un mar. Iar cotidianul „Il Messaggero” a publicat un numar special, dedicat Papei Ioan Paul al II-lea si distribuit gratuit pelerinilor.
Nu au lipsit cei care au incercat sa foloseasca evenimentul pentru a specula pe seama pelerinilor: cativa italieni au vandut sticle cu apa la 1,50 euro, altii ofereau fotografii sau stegulete la 1 sau 2 euro bucata.
Dupa terminarea slujbei, multimea a inceput sa plece din Piata San Pietro, lasand in urma un morman nesfarsit de hartii, ziare, pliante, sticle de plastic, chiar si haine sau paturi mototolite.
O parte din pelerini s-a asezat insa, la rand, pentru a intra in Bazilica San Pietro si a venera moastele Fericitului Ioan Paul al II lea, adus special din criptele Vaticanului. Alaturi de sicriu, vor fi expuse alte doua relicve: o fiola continand sangele Papei, luat de catre medici, cu putin inainte de moarte, precum si pelerina pe care o purta cand a fost impuscat, in timpul unei audiente generale, pe 14 mai 1981.