FOTOGALERIE Reabilitarea termica in Bucuresti. Cati bani a consumat acest program si ce probleme tehnice au aparut
In campania electorala de la locale, majoritatea candidatilor la functia de primar de sector in Bucuresti au promis ca vor reabilita toate blocurile de pe raza administrativa a sectorului. In 2013, cei care au castigat functia de primar au alocat fonduri substantiale din bugetul local pentru aceasta activitate – peste 100 de milioane de euro, la care se adauga banii luati din credite interne/externe in ultimii ani – 336 milioane euro. In total – aproape jumatate de miliard de euro.
Reabilitarea termica este in principiu un lucru benefic, orasul avand oportunitatea sa scape de asa zisele ” cartiere de blocuri gri”, iar factura la intretinere scade considerabil datorita izolarii cladirilor. Realitatea arata insa ca au aparut doua probleme majore: calitatea lucrarilor si culoarea in care sunt vopsite aceste imobile.
In 2010, HotNews.ro a scris cum cartiere intregi de blocuri din Capitala au fost vopsite in culori tipatoare – roz, portocaliu, lila, verde, albastru. Ulterior, Ordinul Arhitectilor din Bucuresti a numit aceste fenomen „betie cromatica psihedelica” si a vorbit despre calitatea indoielnica a acestor lucrari. La doi ani de la aparitia problemei, cele doua probleme persista, desi au scazut in amploare.
Mircea Ochinciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor Bucuresti, spune ca desi culorile folosite pentru vopsirea fatadelor s-au mai indulcit, aspectul acestor cladiri ramane in continuare unul neplacut datorita felului cum sun „pictate fatadele”.
„S-a mai indulcit un pic situatia. Problema nu este ca unii au mai renuntat un pic la culorile stridente, ci problema este cum sunt asezate aceste culori pe fatada. Fatada ramane un obiect de arhitectura. Acolo chiar daca pui culori pastelare, nu le arunci oricum”, a declarat Ochinciuc pentru HotNews.ro.
Dincole de aspectul neplacut, care este vizibil pentru toata lumea, opresedintele OAR Bucuresti sustine ca problema principala a reabilitarii termice a blocurilor ramane calitatea lucrarilor si felul cum se comporta polistirenul (n.r. – materialul cu care sunt invelite blocurile) in timp.
„Aceasta impachetare cu polistiren nu este o solutie verificata in timp. Este o solutie de presiune. Sunt foarte multe cazuri in care fie lucrarile au fost prost executate si fatada a inceput sa cada, fie la baza acestor blocuri nu s-a asigurat etansarea – ca sa nu inceapa sa patrunda in spatele acestei impachetari tot felul de rame, insecte, sobolani. De asemenea, la partea superioara, acolo unde ar trebui ca imobilul sa fie protejat de infiltratii, nu s-au pus sorturile cum trebuie. In plus, bucatile acele de polistiren se lipesc doar in niste puncte. Daca nu este lipit pe toata suprafata si ramane un spatiu cu aer, degeaba s-a pus”, a explicat Ochinciuc.
Blocuri colorate pe Calea Grivitei
Foto: Hotnews
In plus, acesta sustine ca inca nu s-a facut un experiment pentru a se vedea cum imbatraneste acest material: „Sa vedem ce se intampla cu el peste 5, 10, 15, 30 de ani. Companiile care vand acest produs ne spun ca este in regula, dar nu avem niciun fel de test care sa ne spuna ce se intampla de fapt. Constatam ca intr-un loc ard, ca intr-un loc cad, ca intr-un loc sunt nepotrivite. Acest material nu este biodegradabil. Ce se intampla cu el dupa ce blocurile vor fi demolate?”.
Si Dan Marin, membru in Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, este de parere ca dincolo de necesitatea de principiu a ameliorarii performantei energetice a cladirilor, sunt cateva aspecte de natura tehnica si arhitecturala care pun sub semnul intrebarii actuala modalitate de reabilitarea termica prin impachetare cu polistiren:
- „Placarea fatadelor cu polistiren si schimbarea tamplariei exterioare nu constituie singura posibilitate de interventie. Normala in unele cazuri, ea este total contraindicata intr-altele. Exista si solutii alternative, care se practica in alte tari, in special in contexte arhitecturale si urbane istorice: termoizolarea pe interior, conservand materialitatea si detaliile fatadelor, si adaugarea unui rand de ferestre la interior, pastrand ferestrele existente, importante pentru imaginea exterioara”.
- „Inchiderea balcoanelor si logiilor cu mari suprafete de sticla produce efect de sera, insuportabil in timpul verii. Storurile la interior sunt inutile, compensarea surplusului de caldura prin aparate de conditionare a aerului ne intoarce la problema initiala a consumului de energie. Mult mai logica ar fi montarea unor echipamente exterioare de protectie solara, utilizate in trecut in diferite forme, atat in arhitectura vernaculara (obloanele caselor din Ardeal) cat si in cea moderna (storurile blocurilor din anii ’30, dar prezente pana in anii ’70 la unele imobile de locuinte colective din Bucuresti). Astazi, aceasta lectie de eficienta si de inteligenta conversie estetica a unor dispozitive tehnice pare complet uitata: comparati elegantele fatade ale blocurilor interbelice – unde storurile sunt elemente importante de expresie arhitecturala – cu „borcanele” care apar astazi in urma reabilitarii termice”.
- „Chiar daca se aplica doar imobilelor de locuinte colective construite dupa 1950, problema imaginii finale nu poate fi ignorata, pentru ca nu intotdeauna cladirile care fac obiectul termoizolarii sunt aprioric lipsite de calitati arhitecturale. Placarea exerioara cu polistiren este – in termenii efectelor vizuale – o interventie agresiva: proportiile si detaliile fatadelor se modifica, materialele, texturile si culorile initiale dispar. Dar, dincolo de limitele ei tehnice, ea poate fi mai bine sau mai rau facuta si aici intervin mai multi parametri: procedura de achizitie publica, raportul intre criteriile economice si cele tehnice, relatia intre proiectare si executie, calitatea proiectantului, prezenta si rolul arhitectului, competenta lui profesionala, avizarea proiectului, calitatea executiei etc. Dar cand regula e data de criteriul pretului cel mai scazut si de multiple subcontractari ale lucrarilor, rezultatul nu poate fi decat submediocru. Cu exceptia blocurilor din prefabricate construite in anii ’70-’80, in toate celelalte cazuri, reabilitarea termica are ca rezultat o evidenta degradare a imaginii arhitecturale a cladirilor”.
Situatia blocurilor reabilitate, defalcate pe sectoare
- Sectorul 1
– 500 de blocuri reabilitate – investitie de 150 milioane de euro;
– in 2013 vor fi reabilitate alte 200 de blocuri;
Bloc in trei culori pe bd. Ion Mihalache
Foto: Hotnews
De la inceputul programului de reabilitare termica „Iarna va fi ca vara!”, In 2007, Primaria Sectorului 1 a finalizat anveloparea a 500 de imobile. Pentru reabilitarea acestor imobile s-au platit aproximativ 150 de milioane de euro. Aceste fonduri provin de la bugetul local si dintr-un credit contractat de la Banca Europeana de Investitii (BEI) de 125 milioane de euro. Creditul este rambursabil in 20 de ani, cu o perioada de gratie de 4 ani, fiind cel mai mare credit acordat de BEI unei autoritati a administratiei publice locale din Romania. In acest moment Primaria Sectorului 1 se afla in discutii cu BEI pentru a mai contracta inca un credit pentru reabilitarea termica, insa pana in prezent aceste discutii nu au fost finalizate. In acest sector reabilitarea termica a fost gratuita inca de la inceputul programului pana in prezent, Primaria platind si partea care le revenea proprietarilor.
„Reabilitarea termica a blocurilor ramane si in 2013 prioritatea Primariei Sectorului 1 pe linie de investire a banului public. Administratia locala va reabilita termic in acest an peste 200 de blocuri. In prezent, mai sunt de reabilitat termic aproximativ 350 de blocuri care indeplinesc conditiile pentru a intra in acest program, cifra in care sunt incluse si cele peste 200 de imobile care vor fi anvelopate in acest an. Estimam ca la sfarsitul anului 2014 va fi finalizat programul de reabilitare termica a blocurilor din aceasta zona administrativa”, se arata intr-un raspuns dat de Primaria sector 1 la solicitarea HotNews.ro.
Referitor la culoarea in care sunt vopsite blocurile reabilitate termic, Primaria sustine aceasta este stabilita de o comisie de arhitecti din cadrul institutiei.
- Sectorul 2
– 187 de blocuri reabilitate;
– in 2013, ar urma sa se finalizeze lucrarile la 514 blocuri si vor intra in executie alte 600 de imobile;
Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei, pana la sfarsitul anului 2012, au fost reabilitate termic 187 de blocuri. In 2013, ar urma sa se finalizeze lucrarile la 514 blocuri aflate deja in diverse stadii de executie si vor intra in executie alte 600 de imobile.
Primarul Neculai Ontanu a subliniat faptul ca programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte este unul din proiectele prioritare ale administratiei publice locale a sectorului 2 pentru care se aloca sume importante de bani. In 2013 s-au alocat pentru acest capitol 219 milioane lei.
Potrivit informatiilor de pe site, Primaria Sectorului 2 se afla pe primul loc in tara la numarul de blocuri incluse in reabilitarea termica si anume 1591 de imobile, aflate in diferite stadii de executie, dupa cum urmeaza:
Programul I – 507 de blocuri:
-112 blocuri finalizate si receptionate final;
-59 de blocuri finalizate si in pregatirea receptiei finale;
-336 de blocuri in executie cu termene de finalizare in anul 2013.
Programul II – 597 de blocuri:
– au fost facute auditul energetic si expertizele tehnice,
– au fost aprobati in Consiliul Local al Sectorului 2 indicatorii tehnico ¬ economici;
– licitatiile electronice pentru executie se vor desfasura in lunile mai, iunie si iulie 2013, urmand ca lucrarile de reabilitare sa inceapa in semestrul II din anul 2013.
Programul III – 487 de blocuri
– in proiectul de buget pe anul 2013 al Primariei Sectorului 2 au fost prevazute sume pentru realizarea auditului energetic, a expertizelor tehnice si realizarea proiectelor tehnice,
– aceste blocuri executia lucrarilor de reabilitare termica va incepe in semestrul I al anului 2014.
HotNews.ro a solicitat Primariei sector 2 sa comunice ce sume s-au cheltuit pentru reabilitarea blocurilor, insa nu am primit niciun raspuns.
- Sectorul 3
– s-au reabilitat 170 de blocuri;
– sunt in curs de executie alte 162 de cladiri;
Pana in aprilie 2013, Primaria sectorului 3 a a reabilitat termic 170 blocuri si mai sunt in curs de executie alte 162 de cladiri. La nivelul sectorului 3 sunt 2.528 de asociatii de proprietari, dintre care s-au inscris in programul de reabilitare 1.474 . In bugetul pe anul 2013 s-au prevazut in bugetul local 33,7 milioane lei la care se adauga impumuturile luate pentru acest capitol. In prezent institutia are un credit acordat de catre Banca Comerciala Romana in anul 2012, in valoare de 235.000.000 de lei. Durata creditului este de 10 ani, dobanda – OBOR la 6 luni plus o marja de 1.8 pp/an. Pana acum, din acest credit s-au cheltuit circa 50 milioane lei. „Accesarea de credite nu reprezinta o optiune de maxima urgenta. Aceasta nu inseamna ca nu va fi avuta in vedere, in functie de necesitati, pe de o parte, si de conditiile de creditare si posibilitatile de rambursare, pe de alta parte”, au declarat reprezentnatii institutiei pentru HotNews.ro.
Odata cu adoptarea Hotararii Consiliului Local Sector 3 nr. 84/13.08.2012, a fost preluata de catre sectorul 3 cota parte ce revenea in sarcina asociatiilor de proprietari.
Potrivit institutiei, „la stabilirea coloristicii se va tine cont de anumite considerente precizate de directiile de specialitate din cadrul Primariei Sectorului 3, care au fost transmise proiectantilor si constructorilor angrenati in executarea acestui program, executantul avand obligatia de a respecta cerintele din proiectul tehnic”.
- Sectorul 4
– au fost reabilitate 97 de cladiri – investitie de 170 milioane lei;
– mai sunt de reabilitat 1.500 imobile;
Bloc colorat in Sectorul 4
Foto: Hotnews
In Sectorul 4 au fost reabilitate 97 de imobile in perioada 2009 ¬ 2012. In prezent, mai sunt de reabilitat aproximativ 1.500 de imobile. Pana in prezent, pentru efectuarea lucrarilor au fost cheltuite aproximativ 170 milioane de lei (RON). Pentru restul lucrarilor mai sunt necesari peste 500 milioane de euro si in functie de ce se stabiliste prin proiectul tehnic. Proprietarii de apartamente nu trebuie sa contribuie financiar pana la aceasta data.
Culoarea in care sunt vopsite imobilele reabilitate este stabilita de Primaria Sector 4, sustin reprezentantii institutiei.
- Sectorul 5
– se afla in curs de reabilitare 215 blocuri;
„Primaria sectorului 5 si-a propus sa reabiliteze termic toate blocurile din sector pana la finalul anului 2013. Reabilitarea va fi sustinuta de catre primarie, astfel incat bucurestenii din sectorul 5 sa nu fie nevoiti sa plateasca pentru imbunatatirea izolarii termice a blocurilor in care locuiesc. Ca urmare a anveloparii blocurilor, factura la intretinere scade cu aproximativ 30%”, se arata pe site-ul Primariei sectorului 5. Potrivit informatiilor afisate pe site, in curs de reabilitare sunt 215 blocuri. Vezi aici lista.
HotNews.ro a cerut mai multe informatii administratiei locale sector 5, insa nu am primit raspuns la solicitare.
- Sectorul 6
– au fost reabilitate 123 de blocuri – investitie de 263 milioane lei;
– mai sunt de reabilitat 1.500 de blocuri;
In Sectorul 6, au fost reabilitate termic 123 de blocuri. Valoarea totala aferenta reabilitarii celor 123 de blocuri este de 263 milioane lei. In prezent, 141 blocuri sunt in diverse stadii ale programului de reabilitare – executie, receptie, proiectare. In Sectorul 6 mai sunt aproximativ 1.500 de reabilitat. Pentru anul 2013, institutia a alocat suma de 116.200 mii lei pentru continuareaacestui program.
Pentru derularea programului de reabilitare termica a blocurilor, Primaria Sectorului 6 a accesat o linie de credit la Banca Europeana de Investitii, cu o maturitate de 15 ani. Din creditul contractat s-a utilizat suma de 59.982.771 euro, dobanda anuala aplicata fiind EURIBOR 3 luni + ecart + 0,44%. „Primaria Sectorului 6 intentioneaza sa obtina o finantare de 170.000.000 lei de pe piata interna”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii institutiei.
Deocamdata, cetatenii nu platesc contributia pentru executia lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor. „Culorile in care sunt vopsite blocurile reabilitate termic sunt stabilite de catre proiectant, impreuna cu arhitectul sef al Sectorului 6 si reprezentantii asociatiilor de proprietari”, au raspuns reprezentantii institutiei la solicitarea HotNews.ro.
Cati bani au alocat in 2013 primariile de sector pentru reabilitare – 523 milioane lei
In anul in curs, pentru reabilitarea termica primariile de sector au prevazut in buget 523 milioane lei la care se adauga ratele si dobanzile la imprumuturile luate in anii trecuti: S1-200 milioane lei,S2 – 219 milioane lei, S3-33,7 milioane lei, S4 – 0, S5 – nu este afisat pe site si S6- 71 milioane lei.
Situatia imprumuturi credite luate de primarii pentru reabilitarea termica – 336 milioane euro
– Sectorul 1 a imprumutat de la BEI 125 milioane euro, din acesti bani urmand sa fie reabilitate termic circa 400 de blocuri. Primaria este acum in negocieri pentru accesarea unui alt imprumut, de 125 milioane euro, pentru reabilitarea termica a caselor;
– Sectorul 2 a imprumutat de la BEI 60 milioane euro, din acesti bani urmand sa fie reabilitate termic circa 245 de blocuri;
– Sectorul trei a imprumutat de la BCR 235.000.000 de lei – 54 milioane euro;
– Sectorul 4 a imprumutat de la BEI 27 milioane euro, din acesti bani urmand sa fie reabilitate termic circa 94 de blocuri;
– Sectorul 6 a imprumutat de la BEI 70 milioane euro, din acesti bani urmand sa fie reabilitate termic circa 300 de blocuri;
Reabilitarea termica a imobilelor presupune:
– termoizolarea fatadelor, inclusiv finisajele exterioare
– termoizolarea si hidroizolarea teraselor
– inlocuirea conductelor (incalzire)
- Cum se prezinta o parte din blocurile reabilitate din Bucuresti:
LEGENDA FOTO: Pe bulevardul Ion Mihalache din Capitala majoritatea blocurilor de la strada au fost reabilitate termic, insa nu s-a folosit peste tot un stil unitar. Spre exemplu, in poza 1 – la intersectia cu bulevardul Banu Manta – blocul din imagine a fost reabilitat in trei etape si in trei stiluri diferite: gri-visiniu, alb-albastru cu insertii albe, alb-gri – albastru cu insertii galbene.
Mai mult insa, restul blocurilor de pe bulevard au fost reabilitate in alt stil si cu alte nuante dupa cum se poate vedea in poza 2. Astfel, intr-o zona foarte restransa avem blocuri reabilitate dupa modele diferite in nuante precum galbui-portocaliu, gri-rosu, gri-visiniu, alb-albastru si alb-gri cu albastru si galben.
–
LEGENDA FOTO: Pe bulevardul Banu Manta, majoritatea blocurilor reabilitate de la strada au fost decorate in combinatii diferite de nuante verzi, albe si gri. Situatia continua si pe bulevardul Titulescu spre pasajul Basarab unde nuantele de verde devin chiar stridente – poza 2.
–
LEGENDA FOTO: Mai departe, aproape de blocurile verzi de pe Titulescu – peste liniile de calea ferata de la Gara de Nord si Basarab – pe bulevardul Dinicu Golescu, blocurile au fost reabilitate si vopsite cu nuante rosiatice si roz.
–
LEGENDA FOTO: Calea Vacaresti, sectorul 4 – Majoritatea blocurilor de la strada nu au fost reabilitate. Cu toate acestea, dintre putinele reabilitate unul iese in evidenta prin combinatia de culori aleasa – poza 1.
Culorile alese si modul in care a fost reabilitat este unul curios, mai ales ca vizavi de acest bloc este un altul reabilitat in culori mult mai putin… tipatoare – poza 2.
–
LEGENDA FOTO: Pe Soseaua Virtutii – cartier Militari, sector 6 – o parte dintre blocuri au fost reabilitate sau sunt in prezent in proces de reabilitare. Desi culorile alese nu sunt dintre cele stridente, stilurile alese nu par a fi asemanatoare. Astfel, unele blocuri au fost reabilitate in nuante de bej-maro (poza 1), iar altele – vizavi – in nuante rosiatice (poza2).
Mai mult, la intersectia Virtutii-Uverturii, blocurile au fost reabilitate si vopsite in nuante bej-maro-verzui (poza 3).
–
LEGENDA FOTO: Situatia se schimba in apropiere, in zona Lujerului, unde blocurile reabilitate au fost colorate intr-un stil mai unitar. Astfel toate blocurile au fost decorate in nuante bej-galbui-maro si, prin faptul ca sunt toate reabilitate in acelasi stil, dau impresia de ordonat.
–
LEGENDA FOTO: Un stil unitar in ceea ce priveste modul de reabilitare a blocurilor a fost ales si pe Calea Grivitei, acolo unde foarte multe dintre blocurile la strada au fost colorate la fel, intr-un stil vesel cu o parte din balcoane vopsite in multe culori vii peste o fatada alba.
–
LEGENDA FOTO: Pe langa problema colorilor si nuantelor alese pentru blocurile reabilitate, mai exista si problema calitatii lucrarilor. Astfel, chiar in mijlocul Bucurestiului, fatada unuia dintre blocurile turn iconice din zona Salii Palatului a ajuns sa se degradeze puternic la etajele superioare, la putin timp de cand a fost renovata.
–
- Ce exemple de reabilitari colorate mai sunt in Bucuresti sau in tara? Trimite-ne imagini din cu blocuri „tipatoare” din orasul tau folosind formularul de la finalul articolului