Sari direct la conținut

Fragmentele de dronă căzute pe teritoriul românesc, faza diplomatică. Reprezentantul Ambasadei Ruse în București, convocat la MAE: Responsabilitatea exclusivă revine Moscovei

HotNews.ro
Vladimir Lipaev, Foto: Facebook / Ambasada Rusiei în Estonia
Vladimir Lipaev, Foto: Facebook / Ambasada Rusiei în Estonia

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi seară că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti pentru a da explicații după ce fragmente de drone rusești au fost găsite pe teritoriul românesc.

”Din dispoziţia ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat astăzi, joi, 25 iulie 2024,  la Ministerul Afacerilor Externe, ca urmare a identificării în judeţul Tulcea a unor fragmente de dronă utilizate de forţele armate ruse în atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainen”, anunţă MAE, potrivit News.ro.

Reprezentantul MAE a transmis protestul ferm al autorităţilor române şi a condamnat atacurile repetate ale forţelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, solicitând încetarea imediată a acestora.

De asemenea, a reamintit că ţintirea obiectivelor civile reprezintă crime de război.şi a subliniat caracterul iresponsabil al loviturilor militare, inclusiv în imediata proximitate a frontierei României, care pun în pericol securitatea naţională.

”Pe un plan mai larg, a evidenţiat responsabilitatea exclusivă care revine Federaţiei Ruse, ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, pentru deteriorarea gravă a mediului de securitate la Marea Neagră”, precizează MAE.

Reamintim că joi MApN a anunțat că resturi de dronă de provenienţă rusească au fost găsite în apropierea localităţii Plauru, după atacurile din noaptea de marţi spre miercuri asupra infrastructurii civile şi portuare din Ucraina, în apropierea graniţei cu România. 

„Menționăm că, în ceea ce privește investigațiile începute ieri, 24 iulie, de către specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a transmnis MApN, printr-un comunicat de presă.

Însă deși Ministerul a vorbit de resturile unei singure drone, localnicii din localitatea Plauru, județul Tulcea au spus pentru HotNews.ro că cel puțin trei drone au căzut pe teritoriul României după atacul rusesc asupra portului ucrainean Ismail din noaptea de 23 spre 24 iulie.

NATO, la rândul său, a declarat joi că nu există niciun indiciu că resturile de drone rusești găsite în România ar fi dovezi ale unui atac intenționat asupra teritoriului alianței transatlantice, dar că indică acțiuni „iresponsabile și potențial periculoase”.

INTERVIURILE HotNews.ro