Sari direct la conținut

Francois Hollande sprijina investigatia lui Jean-Claude Juncker care il vizeaza pe Manuel Barroso, dupa ce fostul presedinte al CE s-a angajat la Goldman Sachs

HotNews.ro
Francois Hollande, Foto: Agerpres (editat)
Francois Hollande, Foto: Agerpres (editat)

Presedintele francez Francois Hollande a declarat marti, la Bucuresti, ca sprijina investigatia lansata de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care il vizeaza pe predecesorul sau, Jose Manuel Barroso, dupa ce acesta s-a angajat la Goldman Sachs. Barroso este suspectat ca a incalcat principiile etice si normele UE acceptand un post la Goldman Sachs.

„Ceea ce a hotarat domnul Juncker cu privire la situatia domnului Barroso, am enuntat deja o pozitie cand s-a dat acest anunt public. Am spus ca am fost uimit de alegerea domnului Barroso si m-am exprimat in favoarea respectarii regulilor de etica, pentru ca, a te alatura echipelor Goldman Sachs, care este la originea unor dificultati, ei bine, asta justifica o procedura. Iata ce a inceput domnul Juncker si sprijin initiativa dansului”, a afirmat Francois Hollande, la Bucuresti.

Seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat luni o investigatie fara precedent care il vizeaza pe predecesorul sau, Jose Manuel Barroso, suspectat ca a incalcat principiile etice si normele UE pentru ca acceptat un post la Goldman Sachs, precizand ca dosarul ar putea ajunge pana la Curtea Europeana de Justitie.

Seful Comisiei Europene a anuntat ca ii va cere oficial fostului premier portughez sa ofere clarificari privind rolul pe care il va juca la Goldman Sachs si cum intentioneaza sa ajute banca americana de investitii in privinta Brexit.

„Pentru ca implica un fost presedinte al Comisiei”, Juncker ii cere lui Barroso „clarificari privind noile sale responsabilitati si termenii de referinta ai contractului, in legatura cu care voi cere sfaturi de la Comisia Etica Ad Hoc”, a subliniat Jean-Claude Juncker.

O purtatoare de cuvant a Comisiei a confirmat ca Juncker i-a trimis deja cererea lui Barroso, care nu a raspuns deocamdata.

Comisia de Etica, independenta, este formata din trei fosti oficiali UE: un fost judecator olandez de la Curtea Europeana de Justitie, un fost europarlamentar social-democrat german si un fost inalt oficial austriac din Comisie.

Acestia vor revizui cazul, despre care C.E. a anuntat anterior ca nu pare sa incalce normele de conduita, pentru ca Barroso nu mai ocupa nicio functie in institutiile europene de mai mult de18 luni.

De asemenea, seful Executivului european a dat asigurari ca Barroso nu va fi primit la Comisie ca fost presedinte, ci ca simplu lobbyist, iar activitatea sa va fi trecuta in registrul public.

Pe de alta parte, oficiali si diplomati UE, citati sub acoperirea anonimatului, au spus ca Juncker si alti lideri europeni au fost furiosi cand au aflat ca Barroso a acceptat un post la o firma a carei reputatie publica in Europa este extrem de nefavorabila, dar au acceptat ca C.E. nu poate face mare lucru in acest caz.

Normele UE prevad ca fostii comisari care nu se comporta cu integritate atunci cand accepta noi functii, dupa retragerea din Comisie, pot sa isi piarda dreptul la pensie. De asemenea, Executivul european are dreptul sa ii interzica unui fost comisar sa se angajeze timp de 18 luni dupa ce se retrage din functie.

Goldman Sachs a anuntat in iulie ca Barroso, care a condus Comisia Europeana in perioada 2004-2014, fiind si fost premier al Portugaliei, va fi presedinte fara rol executiv al diviziei internationale a bancii americane si va oferi consultanta in probleme globale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro