Funeriu: Dacă tu nu înţelegi la ce-ţi serveşte să înveţi derivate şi integrale, unul mai deştept ca tine va înţelege
Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu spune că rolul şcolii nu este de a le spune elevilor la ce le vor folosi în viaţă noțiuni precum derivatele sau integralele, ci este acela de a le furniza cunoştinţe despre acestea, pentru ca fiecare copil să decidă dacă le va învăţa pentru „a avea o carieră de succes”.
Întrebat, într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24, ce le spune acelor elevi care întreabă la ce le vor folosi în viaţă unele dintre lucrurile care li se predau la şcoală, precum derivate, integrale sau unele date istorice, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a răspuns că rolul şcolii nu este de a răspunde la această întrebare. El spune că ceea ce elevii învaţă le va defini cariera profesională şi, în final, viaţa pe care o vor avea.
- „Să vă spun două răspunsuri foarte simple. Primul răspuns: Dacă tu nu înţelegi la ce-ţi serveşte, nu-i nicio problemă, unul mai deştept ca tine va înţelege.
- Al doilea răspuns: nu e rolul şcolii să-ţi spună la ce-ţi servesc derivatele şi integralele. Ăsta nu e rolul şcolii, ăsta e rolul tău! Rolul şcolii este să te înveţe lucrurile astea. Rolul şcolii este spună: măi copile, te învăţ teorema lui Pitagora, te învăţ derivate, te învăţ integrale.
- Tu, mai departe, dacă le foloseşti, vei fi un arhitect, vei fi un inginer, vei fi un medic. Dacă nu le foloseşti, vei avea un alt job mai puţin valorizat societal, cu un venit mai mic, vei avea o viaţă care nu va fi…nu vei putea să mergi în vacanţă pe iaht în Mediterană. Deci să încetăm această logică în care, de când te naşti, până mori, cineva trebuie să-ţi spună, să te orienteze în viaţă”, a afirmat Daniel Funeriu, citat de News.ro.
„Dacă la 14 ani ai acest discernământ, cu siguranţă vei ajunge mai departe în viaţă”
Acesta este de părere că discernământul este lucrul cel mai important pe care trebuie să îl aibă tinerii, în relaţia cu şcoala.
- „Viaţa e dură. Dacă la 14 ani ai acest discernământ, cu siguranţă vei ajunge mai departe în viaţă. Şi dacă nu îl ai tu, milioane de chinezi, milioane de indieni, milioane de americani îl vor avea.
- Viaţa e dură. Cineva trebuie să le spună asta şi copiilor.
- Şi vă mai spun un lucru pe care îl regret în această lege a educaţiei. Acolo (în proiectele legilor educaţiei – n.r.) se vorbeşte de competenţe cheie. Care e cea mai importantă competenţă pe care astăzi trebuie să o dobândească un tânăr? Vă spun eu: discernământul. De ce? Pentru că atât de multă informaţie… copiii de astăzi sunt expuşi la atât de multă informaţie încât creierul uman nu este capabil să o analizeze şi să o integreze. Şi atunci, principala competenţă pe care un tânăr de 14 ani, de 12, de 13 ani ani trebuie să o dobândească este să aibă discernământ, să înţeleagă ce e esenţial şi ce e periferic, să înţeleagă ce-l poate duce mai departe în viaţă şi ce nu. (…) Există un moment în care trebuie tu să-şi iei soarta în propriile mâini”, a adăugat fostul ministru.
El a mărturisit că şi copiii săi îl întreabă de ce trebuie să înveţe anumite lucruri care li se predau la şcoală.