Sari direct la conținut

Furia. Cum trece Romania testul Dragnea

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Presiunea e turnesolul liderilor si al societatilor. Apasati de proteste si de constiinta ca fac o ticalosie (da, multi stiu perfect ce fac), liderii PSD si ALDE clacheaza pe rind la testul de inteligenta. Risul homeric pe care-l declanseaza procesele cognitive ale lui Iordache, Nicolicea, Olguta Vasilescu, Daea, Pop ori Firea e insotit de o furie tot mai mare in societate: cum am ajuns sa fim condusi de ei? Partea rea a zilei e aparenta lipsa de solutii in fata asaltului asupra justitiei. Partea buna e ca societatea se transforma intr-un ritm uluitor.

De ce spun aparenta lipsa de solutii la asaltul PSD – ALDE impotriva Justitiei? Pentru ca solutii exista, doar ca nu sint sub controlul direct al vectorilor reformisti din societate. Prima solutie e la Curtea Constitutionala. Judecatorii CCR ne-au obisnuit in ultimul an cu solutii stranii, dar decizia in cazul Belina a aratat ratiunea pe care o asteptam cu totii. Argumentele impotriva legislatiei emanate de coalitia Iordache sint atit de puternice, solidaritatea magistratilor in a le respinge e atit de mare, presiunea sociala e atit de indreptatita, incit as miza pe diligenta maxima a magistratilor de la CCR.

Mai exista si solutia extrema a unei Ordonante de Urgenta care sa amine sau anuleze legile impinse de Dragnea, Tariceanu & baronii speriati de justitie. Dan Tapalaga a explicat in detaliu cum ar functiona. Sigur ca nu ne putem baza pe o decizie a premierului Tudose care i-ar putea dinamita cariera politica; dar exista deja presiuni in interiorul Guvernului pentru pregatirea unei asemenea OUG.

Decizia de azi a Comisiei Europene de a declansa „procedura nucleara” in cazul Poloniei e un cutremur politic. El se simte la o magnitudine colosala pe scena politica, mai putin in sfera publica. Comisia Europeana arata pentru prima oara disponibilitatea de a trece o linie rosie: excluderea de la decizie a unui stat-membru care isi bate joc de statul de drept. Sint convins ca in PSD exista oameni care acum calculeaza cit isi mai poate permite partidul sa mentina actualul curs de coliziune cu UE.

Peste toate aceste solutii se intinde, amenintatoare, furia oamenilor. Noi, ca ziaristi, o simtim tot mai acut. O simt si oamenii politici, o simt pina si cei complet dezinteresati de viata cetatii. Valuri de adrenalina se acumuleaza in oamenii care nu vor sa cedeze. „Inmormantarea Regelui Mihai ne arata ca e o mare nevoie de includere, nu numai la bine. Pentru ca, acum, clar nu ne e bine. Oamenii sunt tristi si ziua aceasta ne-a gasit aproape disperati si nu neaparat pentru moartea Regelui, caci acest moment e despre noi”, scria Catalin Tolontan in reportajul de la ceremoniile din Bucuresti. Da, oamenilor nu le e bine, si sint aproape disperati.

Anul asta a fost prea mult.

Uitati-va la ce au facut in ultimele zile. Au inceput prin a taia microfonul Opozitiei. Le-au interzis apoi prin regulament intern sa depuna si sa sustina amendamente. De frica dezbaterilor au smuls si butoanele microfoanelor. I-au injurat si jignit in plenul Parlamentului. Au vrut sa organizeze tirg de Craciun in inima protestelor. Frica de inchisoare le developeaza agresivitatea, limitele intelectuale si primitivismul cu care vad politica drept un joc de suma nula: ori noi, ori voi.

Presiunea minciunii in care traiesc permanent ii impinge la greseli transformate in bumerang politic. Lia Olguta Vasilescu a raspindit un clip atit de jignitor pentru politisti, ca si i-a ostilizat pe mai toti. Muschetarii justitiei la fara frecventa – Florin Iordache, Serban Nicolae, Eugen Nicolicea si Steluta Cataniciu – au enervat la culme cam orice magistrat cu scaun la cap. Gabriela Firea cu atacul la protestatari si cu refuzul solutiilor moderne in administratie, Liviu Pop si Petre Daea cu ineptiile zilnice, Ionut Misa cu fanteziile fiscale periculoase – toti isi ostilizeaza segmente mai mari sau mai mici de public.

Constanta PSD-ALDE e refuzul modernitatii, inchiderea in modelele autarhice de-acum 3 decenii, incapacitatea de a se adapta societatii in miscare. Nu intimplator cei mai multi lideri PSD si ALDE au zero cariera profesionala: mai toti s-au facut oameni la stat, stind cu gura larg deschisa sub robinetul banilor nemunciti. Sint rupti de piata libera. E atit de relevanta tentativa de blocare la Primaria Bucuresti a solutiilor Star Taxi si Clever Taxi: e lupta pentru supravietuire a unor dinozauri monopolisti, inconjurati de drone.

Inadaptarea la vremuri a liderilor PSD si ALDE, in frunte cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, produce o tensiune uriasa in societate. Inadaptarea si agenda anti-integritate, pro-coruptie.

In toate acestea e o veste buna. Intr-un an, PSD si ALDE au reusit sa determine o explozie de civism fara precedent de la Revolutia din 1989. Fuga de inchisoare a liderilor din cele doua partide se dovedeste mult mai complicata decit credeau. Mita electorala n-a anesteziat populatia, asa ca in calea evadarii lor dintr-un viitor penitenciar se ridica obstacole de neconceput in decembrie anul trecut: proteste uriase si sustinute, organizatii civice aparute la firul ierbii cu o forta teribila, solidaritatea magistratilor (bine, cu exceptia fantomaticei organizatii numite UNJR), alienarea propriului electorat, condamnarea tot mai puternica din partea aliatilor externi. Replica extraordinar de dura, mult peste uzantele diplomatice, venita de la Departamentul de Stat al SUA, a fost si ea o premiera si o frina in calea lor.

Turnesolul turnat de Dragnea si Tariceanu a functionat si in politica: USR a avut ocazia sa se transforme din speranta eterna in certitudine, in PNL s-au despartit apele intre politicienii cu valori si cei cu case de valori, UDMR s-a devoalat inca o data tradator al intereselor electoratului pe care-l tine captiv.

Iar, mai presus de toate, am cistigat implicarea civica. Anul acesta a adus – ma bazez pe constatari empirice, slava Domnului ca nu avem inca legea lui Plesoianu&Nicolae – donatii consistente ale romanilor pentru proiecte civice si jurnalistice independente. Nu vorbim de sponsorizari de la firme, ci de donatii recurente, sume mici, de la oamenii care incep sa constientize ca informatia curata si spiritul civic au nevoie de bani pentru a fi ocrotite si perpetuate.

Chiar daca ar pierde batalia de azi cu Dragnea & co (ceea ce sint convins ca nu se va intimpla), Romania are toate atuurile sa nu repete vreodata catastrofa politica din 2016.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro