Sari direct la conținut

Gabriel Oprea anunta ca demisioneaza din Senat

HotNews.ro
Gabriel Oprea, Foto: MAI
Gabriel Oprea, Foto: MAI

Gabriel Oprea a anuntat ca demisioneaza din Senatul Romaniei, dupa ce vineri presedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia acestuia. Vineri dimineata, Oprea a depus o solicitare de reluare a votului, insa a „inteles ca sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea” ca acest lucru sa se intample si ca doreste adevarul despre acel incident, „la fel ca si familia Gigina”.

„Nu ma ascund in spatele niciunei imunitati si, la fel ca si familia Gigina, doresc adevarul despre acel accident. Inteleg ca sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluarii votului. Prin urmare, ca sa nu mai existe vreo indoiala, va anunt ca demisionez din Senatul Romaniei. Procedura, conform Regulamentului, se va realiza saptamana viitoare,” a scris Oprea pe Facebook.

UPDATE 1: Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a salutat demisia lui Oprea. „Salut gestul domniei sale. Cred ca, in contextul actual, gestul domniei sale este foarte bine-venit”, a declarat, vineri, Tariceanu.

UPDATE 2: Demisia senatorului Gabriel Oprea nu a fost inregistrata, vineri, pana la finalizarea programului de lucru al Senatului, a precizat purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, pentru News.ro.

Dupa ce Oprea isi pierde de calitatea de parlamentar, trebuie ca o eventuala noua solicitare de ridicare a imunitatii pentru fostul ministru de interne sa fie trimisa de DNA catre presedintele Romaniei, asa cum prevede Legea raspunderii ministeriale.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca demisia lui Oprea ar fi o solutie pentru detensionarea situatiei.

  • O noua solicitare de ridicare a imunitatii se poate face doar daca la dosar apar probe noi. In acest caz, DNA va trimite o noua solicitare de aviz pentru ca Oprea sa poata fi cercetat, dar nu parlamentului, ci presedintelui Romaniei. Fostii mininstri, chiar daca nu mai sunt parlamentari, se bucura de imunitate pentru fapte comise in exercitarea functiei.  Potrivit articolului 109, alineatul 2 din Constitutie, (2) „Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.” Un caz similar s-a consumat in 2008. Parlamentul a respins cererea de urmarire penala in august 2008 in cazul Miron Mitrea. Acesta a demisionat la inceputul lunii septembrie, motivand ca doreste ca dosarul sau sa ajunga in instanta. O noua cerere a fost aprobata de presedinte.

„Situatia in care s-a ajuns acum, a domnului Oprea, nu poate fi usor detensionata. Nu stiu daca procedural se poate relua votul in Senat, dar exista posibilitatea ca persoana vizata sa demisioneze ca sa detensioneze situatia”, a declarat Iohannis.

Anuntul lui Oprea vine inainte de protestul programat pentru ora 18.00 in Piata Universitatii. Joi seara, circa 4000 de persoane au protestat in fata Senatului fata de votul dat de senatori pe 19 septembrie, cand cererea DNA a fost respinsa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro