Gabriel Oprea intervine în apărarea generalului în retragere Radu Theodoru, vizat în dosarul de trădare / Oprea a făcut un partid special pentru militarii și polițiștii în rezervă

Fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea susține că Radu Theodoru, general în rezervă, suspect în dosarul de trădare, a fost supus umilinței, în momentul în care i-a fost percheziționată casa. Oprea îl apără pe Theodoru spunând că într-un stat de drept „este inadmisibil ca un veteran de război să fie tratat cu dispreț, ca un infractor”. În urmă cu două zile, Gabriel Oprea invita „militarii și polițiștii în rezervă și retragere și toți românii patrioți” să se înscrie în partidul „Pentru Patrie, Militari, Polițiști” (PPMP).
„În zorii zilei de 5 martie 2025, autoritățile statului român au ales să pășească în casa unui erou. Nu pentru a-l onora, nu pentru a-l întreba despre istoria pe care a trăit-o, ci pentru a-l percheziționa. Generalul-maior (rtr) Radu Theodoru, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, marele scriitor, autorul trilogiei Mihai Viteazul, la venerabila vârstă de 101 ani, a fost supus umilinței de a-și vedea casa scotocită de cei ce ar trebui să apere legea, nu să o batjocorească”, a scris joi Gabriel Oprea pe contul său de Facebook.
„Cum rămâne cu art. 30 alin. (1) din Constituție, care garantează libertatea de gândire și de opinie? Cum rămâne cu respectul față de cei care și-au pus viața în slujba acestei țări? Se pare că am ajuns să trăim vremuri în care onorabilii devin ținte, iar călăii își ascund nepăsarea în dosare”.
„Într-o țară în care memoria istorică ar trebui să fie sfântă, iată că un veteran de război este tratat ca un pericol public, iar demnitatea sa este călcată în picioare. Statul român, prin instituțiile sale, a demonstrat că are memorie scurtă, dar memoria unui popor nu se șterge cu un mandat. Istoria nu se scrie prin descinderi matinale, ci prin recunoștință și respect. Astăzi, cei ce au încălcat aceste principii fundamentale ar trebui să își plece privirea și să-și amintească rușinați de vorbele lui Iorga: „Cine uită, nu merită.”, a mai scris Oprea.
„Când statul ajunge să-și trateze eroii ca pe infractori, când un om care și-a apărat țara cu sânge este percheziționat în propria casă la 101 ani, avem datoria să ne întrebăm: cine este, de fapt, adevăratul pericol pentru această națiune? Astăzi, rușinea nu cade asupra celui percheziționat, ci asupra celor care, cu un mandat în mână, și-au pierdut onoarea”, consideră Oprea.
Oprea a făcut un partid special pentru militari
În urmă cu două zile, pe 4 martie, Gabriel Oprea a anunțat, printr-un comunicat de presă, că partidul pe care îl conduce și-a schimbat numele. Actuala denumire este ‘Pentru Patrie, Militari, Polițiști’. „În noua sa formulă, partidul se adresează tuturor patrioților români și în special militarilor și polițiștilor activi, în rezervă și retragere”, se arăta în comunicat, potrivit Agerpres.
Până acum, partidul se numea Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR).
Gabriel Oprea a invitat cu această ocazie „militarii și polițiștii în rezervă și retragere și toți românii patrioți” să se înscrie în partidul ‘Pentru Patrie, Militari, Polițiști’
„Lumea traversează vremuri tulburi, cu războiul de la granița României, cu războiul din Orientul Mijlociu. Românii din țară și din diaspora au nevoie de siguranță și de prosperitate pentru ei și copiii lor. Iar siguranța și prosperitatea se obțin prin pace”, se mai arăta în comunicat.
„Camaraderia este simbolul cel mai important în domeniul securității naționale. Sunt copil de militar căzut la datorie. Tatal meu, capitanul Marin Oprea, a murit la datorie, în misiune, la 38 de ani. Mama a rămas văduva la vârsta de 33 de ani, cu 2 baieti de 10 și 5 ani. Am ales să urmez cariera tatălui meu și să fiu alături de militari cu toate forțele’, a declarat Gabriel Oprea, potrivit comunicatului.
„Deși nu le este permis să facă politică, militarii și polițiștii activi au dreptul constituțional de a-și exprima alegerile prin vot, în calitate de cetățeni români. De azi înainte, ei au în PPMP un partid care îi reprezintă în totalitate, condus de un camarad pe care pot să conteze cu adevărat, care s-a bătut, de-a lungul timpului, pentru drepturile lor, ca ministru al apărării naționale, ministru al afacerilor interne, vicepremier pentru securitate națională și premier interimar, gl.(r) Gabriel Oprea”, se mai arată în comunicat.
Radu Theodoru, decorat de Gabriel Oprea
Gabriel Oprea conduce și Asociația Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazu”. Oprea l-a decorat pe Radu Theodoru, în 2021, în calitate de președinte al Uniunii Militarilor și Politiștilor „Mihai Viteazul”, în cadrul unei ceremonii organizate la Uniunea Militarilor și polițiștilor „Mihai Viteazul” pentru contribuția la securitatea națională, potrivit Agerpres.
„Cred că avem nevoie, mai mult ca niciodată, dincolo de această globalizare. România este, astăzi, membru NATO, EU, dar, cum spuneau domnii generali, generația lor a sacrificat tone de sânge pentru ca România să fie un stat modern. Cred că avem nevoie mai mult ca oricând de aceste simboluri naționale. Întotdeauna, poporul român, fără să spunem vorbe mari, s-a bazat pe armată și biserică”, a spus la vremea respectivă Gabriel Oprea, citat de Realitatea Plus.
Reamintim că șase persoane au fost reținute de DIICOT într-un dosar de trădare, potrivit unui comunicat al instituției. Procurorii acuză că aceștia au fost în legătură cu agenți străini și au negociat, inclusiv la Moscova, retragerea României din NATO, înlăturarea ordinii constituţionale, desfiinţarea partidelor, instalarea unui nou guvern, înlăturarea angajaţilor din instituţiile statului, adoptarea unei noi constituţii, schimbarea numelui ţării, a drapelului şi imnului.
Gruparea era organizată ca o structură militară, iar în dosar este vizat și generalul maior în retragere Radu Theodoru.