Sari direct la conținut

Doi dintre bărbații din dosarul de trădare, arestați preventiv pentru 30 de zile, a decis Curtea de Apel. Ceilalți patru, puși sub control judiciar / Grupul funcționa ca structură militară / Aveau contacte cu agenţi străini, inclusiv în Rusia, şi căutau sprijin extern pentru a prelua puterea – FOTO

General maior (în retragere) de flotila aeriană Radu Theodoru. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Shutterstock, Dreamstime, Facebook
General maior (în retragere) de flotila aeriană Radu Theodoru. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Shutterstock, Dreamstime, Facebook

Șase persoane au fost reținute de DIICOT într-un dosar de trădare, potrivit unui comunicat al instituției. Procurorii acuză că aceștia au fost în legătură cu agenți străini și au negociat, inclusiv la Moscova, retragerea României din NATO, înlăturarea ordinii constituţionale, desfiinţarea partidelor, instalarea unui nou guvern, înlăturarea angajaţilor din instituţiile statului, adoptarea unei noi constituţii, schimbarea numelui ţării, a drapelului şi imnului. Gruparea era organizată ca o structură militară, iar în dosar este vizat și generalul maior în retragere Radu Theodoru.

Curtea de Apel București a decis joi seară arestarea preventivă pentru 30 de zile a două persoane din dosarul de trădare instrumentat de DIICOT, în timp ce în cazul celorlalte persoane a dispus plasarea lor sub control judiciar.

Conform deciziei instanței, Adrian-Robertin Dinu și Marius Semenic au fost arestați preventiv.

În cazul lui Ștefan Mateescu, Radu-Pompiliu Șofran, Raul-Mihail Lupu și Georgică-Cristian Atitiene a fost luată decizia plasării sub control judiciar.

Doi dintre bărbaţii reţinuţi de DIICOT pentru că aveau contacte cu agenţi străini, inclusiv cu Rusia şi căutau sprijin extern pentru a prelua puterea, au explicat jurnaliştilor, joi seară, că „nu poţi să fii considerat trădător după ce ai fost de două ori la Ambasada Rusiei” şi afirmă că l-au însoţit acolo pe generalul Radu Theodoru.

„Nu m-am dus acolo pentru ruşi, m-am dus acolo pentru că aia au venit şi au murit aici pentru noi, cândva. E o chestiune de istorie. Trebuie să ştim bine istoria întâi şi abia apoi putem să vorbim nişte lucruri. Faptul că dai mâna cu un diplomat rus nu înseamnă că dai guverne jos”, a declarat, joi seară, unul dintre bărbaţi reţinuţi de DIICOT, la ieşirea din sala de judecată, potrivit News.ro.

Generalul Radu Theodoru, despre perchezițiile în dosarul de trădare: „Au venit să demonstreze că îl sprijinim pe Georgescu”

Într-un interviu acordat Observator, generalul în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, afirmă că procurorii încearcă să demonstreze că l-ar susține pe Călin Georgescu, în cadrul anchetei ce vizează organizarea unui grup infracțional organizat în scopul de a știrbi suveranitatea și independența statului român.

Cine sunt cei șase bărbați reținuți în dosarul de trădare. Ei cereau schimbarea numelui țării în „Geția”, promovau teorii ale conspirației, mesaje de negare a Holocaustului și erau oaspeți la Ambasada Rusiei.

Curtea de Apel București urmează să decidă dacă emite mandat de arestare preventivă pe numele acestora. Cei șase bărbați fac parte din Comandamentul „Vlad Țepeș”, „înființarea Geția, țară care să fie condusă prin 9 ministere”.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr a transmis că își prezintă scuze și că regretă faptul că ministerul a transmis în luna ianuarie o felicitare veteranului de 101 ani, general în retragere, Radu Theodoru, unul dintre cei vizaţi de DIICOT în dosarul de trădare de ţară.

„… Având în vedere atitudinile publice cu caracter antisemit și xenofob promovate în mod sistematic de către domnul general-maior (rtr.) Theodoru, un asemenea mesaj de felicitare nu ar fi trebuit propus spre semnare și transmitere la destinatar de către structura care gestionează problematica veteranilor”, transmite MApN între-un comunicat.

„Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, își prezintă scuze în numele ministerului și își exprimă regretul pentru o asemenea eroare, reiterând politica fermă a MApN de a se delimita în mod categoric de orice atitudini din spectrul xenofob, antisemit și instigatoare la ură”, a transmis ministerul.

Organizaţia Comandamentul „Vlad Ţepeş” şi liderul acesteia, Adrian Robertin Dinu, care au intrat în vizorul DIICOT pentru trădare, s-au aflat în atenția Consiliului Naţional al Audiovizualului în 19 februarie, după ce a primit o sesizare că instigă la violeță pe rețelele de socializare și  propagă informaţii false împotriva NATO și UE”, scrie Pagina de Media.

Cei șase bărbați reținuți de procurori au fost duși la Curtea de Apel București:

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Cei șase reținuți – Ștefan Mateescu, Radu Pompiliu Șofran, Adrian Robertin Dinu, Mihail Rau Lupu, Georgică Cristian Atitiene și Marius Semeniuc – vor fi duși la Curtea de Apel București, de la ora 15.30, cu propunerea de arestare preventivă (pentru patru dintre ei), respectiv arestare la domiciliu (pentru ceilalți doi).

Fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea susține că Radu Theodoru, general în rezervă, suspect în dosarul de trădare, a fost supus umilinței, în momentul în care i-a fost percheziționată casa. Oprea îl apără pe Theodoru spunând că într-un stat de drept „este inadmisibil ca un veteran de război să fie tratat cu dispreț, ca un infractor”. În urmă cu două zile, Gabriel Oprea invita „militarii și polițiștii în rezervă și retragere și toți românii patrioți” să se înscrie în partidul „Pentru Patrie, Militari, Polițiști” (PPMP).

Suspecții în dosarul de trădare au ținut legătura cu cei doi diplomați ruși care au fost declarați persona non-grata și expulzați din România, potrivit SRI. Începând cu anul 2023, cele șase persoane reținute au constituit o grupare paramilitară și au derulat acțiuni subversive cu caracter instigator în scopul influențării vieții socio-politice din țara noastră.

Comandamentul „Vlad Țepeș”, din care fac parte cele șase persoane reținute de DIICOT sub acuzația de trădare, a fost înființat în 2021 de către Robertin Dinu și folosește imaginea generalului în rezervă Radu Theodoru, pe care îl descrie drept cel aflat la conducerea Statului Major. Potrivit site-ului oficial, ei militează pentru „înființarea Geția, țară care să fie condusă prin 9 ministere”. „Următoarele luni americanii vor face puțină curățenie! După, termină rușii. Nu vă fie frică, toată lumea pică! ORi Ei, ORi NOi”, este unul dintre mesajele transmise de un fondator al organizației, Robertin Dinu, unul din cei șase reținuți de procurori, potrivit surselor HotNews.ro.

Unul dintre cei vizaţi de DIICOT în dosarul de trădare de ţară este generalul maior (r) Radu Theodoru în vârstă de 101 ani. Acesta a fost membru fondator al PRM, fiind, pentru o vreme, mâna dreaptă a lui Cornel Vadim Tudor. În cartea sa, „Nazismul sionist”, publicată în anul 2000, Theodoru afirmă că Holocaustul a devenit „cea mai rentabilă afacere evreiască” ce a existat vreodată, „îmbogățindu-i pe autorii ziși martori oculari care au fabricat în serie cu exagerări aberante și viziuni patologice viața din lagărele naziste”.

Cele șase persoane reținute de DIICOT pentru trădare și legături cu agenți ai Rusiei sunt membri ai organizației Comandamentul „Vlad Țepeș”, conform unor surse judiciare citate de Agerpres. Pe site-ul organizației apare la conducerea „Statului Major al Comandamentului” generalul maior în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, vizat și el în dosar.

Unul dintre cei vizați în dosar, generalul în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani

Conform Poliției Române și DIICOT, în 5 martie procurorii au decis reținerea a 6 persoane, cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trădare.

Unul dintre cei vizați în dosar este generalul în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro, însă acesta nu a fost reținut.

Cu o zi în urmă, procurorii au făcut percheziții la locuința sa din satul Grădiștea, comuna Comana, Giurgiu, scopul fiind „de găsire a terminalelor telefonice prin intermediul cărora suspecții au purtat convorbiri și a altor mijloace de probă, respectiv laptopuri, sisteme PC, suporturi de stocare a datelor și înscrisuri”, potrivit mandatului de percheziție domicilară emis de Curtea de Apel București la cererea DIICOT și intrat în posesia HotNews.ro.

Gruparea era organizată ca structură militară, cu stat major

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, începând cu anul 2023, cinci dintre persoane, împreună cu o altă persoană cercetată, ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul de a știrbi suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării, potrivit procurorilor.

Aceștia susțin că începând de anul trecut, la gruparea de criminalitate organizată ar fi aderat o altă persoană, toți membrii „desfășurând acțiuni continue, conștiente, publice sau conspirate, în vederea îndeplinirii scopului propus”.

De asemenea, membrii grupului infracțional ar fi intrat, în mod repetat, în legătură cu agenți ai unei puteri străine, aflați atât pe teritoriul României, cât și al Federației Ruse.

Gruparea de criminalitate organizată s-ar fi constituit sub paravanul unei organizații și s-ar fi dezvoltat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție, reprezentată prin imaginea persoanei cercetate în cauză, general maior în retragere.

Cercetările au mai arătat că membrii grupului infracțional organizat, prin intermediul unor platforme online, ar fi recrutat adepți și ar fi publicat materiale video (notificări adresate autorităților statului român, organizațiilor naționale și internaționale).

Negocieri pentru retragerea României din NATO

De asemenea, cei în cauză sunt acuzați că au făcut demersuri pentru realizarea unor negocieri cu factori politico-militari externi privind retragerea României din alianța militară la care este parte (NATO), pentru înlăturarea actualei ordini constituționale, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou guvern format din membrii organizației ce vor ocupa funcții de miniștri, înlăturarea tuturor angajaților din instituțiile statului, adoptarea unei noi constituții, schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului.

Totodată, pe parcursul lunii ianuarie, două dintre persoane s-ar fi deplasat la Moscova, unde ar fi intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizației cu privire la preluarea puterii de stat în România.

Miercuri, 5 martie, au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ilfov, Giurgiu și Maramureș, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

Tot miercuri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea celor 6 persoane.

Joi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă a 4 dintre persoane și măsura arestului la domiciliu pentru alte două persoane.

Cercetările vizând persoana cercetată a cărei imagine a fost folosită în cauză sunt continuate, fără a fi dispuse măsuri preventive.

Sprijinul a fost realizat de către polițiștii Direcției Contrainformații și Securitate Militară din Direcția Generală de Informații a Apărării, specialiștilor Serviciului Român de Informații și Direcției Generale de Protecție Internă din Ministerul Afacerilor Interne.

Doi diplomați ruși, declarați persona non grata

Cât privește acuzația de intrarea în legătură cu agenți ai unei puteri străine, aflați atât pe teritoriul României, cât și al Federației Ruse, menționată de DIICOT, cu o zi în urmă autoritățile române au declarat persona non grata pe teritoriul României pe atașatul militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și a adjunctului acestuia.

Cei doi diplomați ruși expulzați sunt atașatului militar, aero și naval, Victor Makovski și de adjunctul acestuia, Evgheni Ignatiev. Cel din urmă apare în stenogramele procurorilor în dosarul în care Călin Georgescu a fost pus sub urmărire penală.

Potrivit stenogramelor prezentate de G4Media, Marian Motocu, un bărbat trimis în judecată pentru pentru propagandă legionară și mesaje antisemite și xenofobe, a sunat la Ambasada Rusiei și cerut legătura cu colonelul Evgheni Ignatiev. Acest apel a venit după ce Motocu a vorbit cu Georgescu, iar candidatul i-a spus „Dacă lucrurile merg bine o să încep în ianuarie. Există un plan, există o strategie pe care numai eu o cunosc”.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro