Sari direct la conținut

Garda Financiara Sibiu se ocupa de gainarii

Ziarul de Sibiu

Presedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, a venit la Sibiu cu scopuri pasnice, la o prima vedere – un seminar alaturi de toti sefii finantelor publice din tara. Dupa seminar, Bodu a aruncat vestea: conducerea Garzii Financiare din Sibiu este submediocra.

Bodu a spus si ca vanzarea garilor este legala, dar nu oportuna, considerand ca salvarea garilor ar putea veni la rectificarea bugetara, cand CFR va primi suficient de multi bani, pentru a-si achita datoriile catre stat.

„Cred ca executarea unor active apartinand CFR este legala, dar nu stiu daca este oportuna, avand in vedere ca aceste sume vor fi incasate prin plata voluntara, ca urmare a rectificarii bugetare”, a spus Sebastian Bodu.

Toate garile ar putea fi scoase la vanzare

Potrivit lui Sebastian Bodu, caile ferate nu pot fi executate silit, pentru ca sunt domeniu public. Garile nu sunt domeniu public, deci pot fi scoase la vanzare, iar competenta de a executa silit apartine Directiei Generale a Finantelor Publice. „Nu va pot spune cate gari se afla in situatia asta.

Din punct de vedere legal, toate garile ar putea fi scoase la vanzare, dar am inteles ca la rectificarea bugetara Ministerul Transporturilor va primi sumele necesare stingerii datoriilor”, a adaugat presedintele ANAF. Filialele judetene ale Fiscului vor executa silit mai multe active apartinand tuturor celor sapte regionale CFR, cu exceptia Capitalei, potrivit unor surse din companie.

Printre bunurile care pot fi vandute in contul datoriilor „istorice” se numara gari din localitati mici, cantoane, dar si locomotive, autovehicule si utilaje de intretinere a cailor ferate.

„Garda se ocupa de gaini furate”

Reporter: Sunteti nemultumit de sefii Garzii de la Sibiu?

Sebastian Bodu: Da. Garda financiara din Sibiu se ocupa de gaini furate si nu de mari acte de evaziune fiscala.

Rep.: O sa-l sanctionati in vreun fel pe directorul de la Sibiu?

S.B.: Sanctiunile nu le dau eu, dar exista. Daca aceasta activitate ar fi sanctionabila, tine de competenta Garzii Financiare centrale.

Rep.: Si ati facut ceva recomandari in acest sens?

S.B.: Am cerut sa indice Garzii Financiare Sibiu anumite sarcini, cu privire la anumite genuri de operatiuni care trebuie controlate si ideea este sa lase la o parte micile gainarii si sa se apuce de marile acte de evaziune fiscala.

Rep.: Au vreo legatura nemultumirile dumneavoastra cu faptul ca seful Garzii sibiene este mostenit de pe vremea fostului Guvern?

S.B.: Nu inseamna ca daca se schimba un guvern, trebuie sa se schimbe si sefii unitatilor descentralizate. Nemultumirile mele se refera nu la faptul ca cineva nu a fost schimbat, ci la faptul ca institutia respectiva, care din intamplare este condusa de aceleasi persoane, nu da rezultate.

Uitati-va in tara si o sa vedeti ca acolo unde sunt rezultate, indiferent daca cei care conduc institutia respectiva sunt din 90, dar au rezultate, sunt laudati.

Rep.: La Sibiu o sa avem un sef al Fiscului dintre cei doi adjuncti ai Finantelor. O sa fie Avrigeanu?

S.B.: Nu. Nu se stie inca.

Rep.: Dar dumneavoastra o sa il numiti?

S.B.: Da, eu il numesc. Intr-o saptamana doua. Am mai multe variante, aici la Sibiu, mai multe optiuni.

Rep.: La directia generala de la Bucuresti o sa duceti iar cateva firme pentru administrarea fiscala. Da rezultate aceasta masura?

S.B.: Existenta unei astfel de directii generale este o cerinta de integrare. In toate tarile exista asa ceva, avand in vedere ca marii contribuabili aduc peste 70 la suta din bugetul de stat.

O noua schimbare?

Nemultumirile exprimate de Bodu legate de activitatea lui Nicu Florescu, directorul Garzii Financiare Sibiu, vin la scurt timp dupa ce si directoarea Administratiei Financiare Medias a fost schimbata. Implicata in mai multe scandaluri ce nu au fost facute, deocamdata, publice si directoarea de la Medias facea parte din echipa ce a condus finantele locale pe vremea fostei guvernari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro