Sari direct la conținut

Gastile de cartier pierd teren in fata grupurilor de la coltul strazii

HotNews.ro

Numarul gastilor de cartier a scazut in 2008, in timp ce asa numitele „grupuri de la coltul strazii” s-au inmultit, arata o analiza a Departamentului de Prevenirea Criminalitatii al Politiei Capitalei. Membrii acestora se drogheaza, consuma alcool si resping orice forma de autoritate. Durii cartierelor nici macar nu cocheteaza cu munca, socotind ca tilharia e mult mai profitabila.

Conform Politiei Capitalei, gastile de cartier s-au imputinat in ultimul an fie datorita faptului ca unii membri au fost arestati, fie din cauza ca au plecat prin vecini pentru a comite infractiuni.

Situatia intocmita de Departamentul de Analiza si Prevenirea Criminalitatii a Politiei Capitalei arata ca daca in 2006 erau in vizorul Politiei 89 de gasti de cartier, iar in 2007 – 83, in anul 2008 mai exista doar 54 de gasti. In compensatie, grupurile de la „colt de strada” au inregistrat o crestere semnificativa, de la 51 in 2006, la 68 in 2008.

Ocupatiile principale sunt consumul de droguri si alcool, furturile din locuinte sau din masini si provocarea scandalurilor sau a actelor de violenta stradala. Orice forma de autoritate e respinsa sau sfidata prin acte de vandalism sau distrugere.

Atat gastile de cartier cat si grupurile de la coltul strazii se regenereaza rapid. Risipite de Politie, ele sunt imediat inlocuite de altele.

Politistii au intocmit si un profil socio-psihologic al gastilor. Potrivit analizei, tinerii care fac parte din astfel de anturaje nu considera munca „o vocatie, ci un mijloc de a castiga bani care poate fi inlocuit cu activitati ce produc venituri mult mai mari si mult mai usor, indiferent daca sunt ilegale”.

Membrii gastilor fug de responsabilitati si obligatii in mediul in care traiesc. Nu accepta nici o idee care provine de la orice persoana peste 30 de ani (in care „nu poti avea incredere”), sunt duri, savarsesc acte de teribilism si se lupta deseori intre ei.

Politistii explica acest fenomen prin „dorinta tinerilor de a avea acces la stiluri de viata superioare categoriei din care fac parte. Abandonul scolar sau al casei parintilor, saracia, somajul, lipsa locurilor de munca, conditiile mizere de locuit sunt principalele cauze care „ii forteaza” pe tineri sa se reuneasca la „colt de strada”.

Intre anii 2006 – 2007 peste o suta astfel de gasti au fost dispersate de Politia Capitalei prin numeroase arestari. Numarul lor s-a redus simtitor in special in sectoarele 1 si 6, unde criminalitatea a fost mai mare decat in celelalte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro