Sari direct la conținut

Generalul Dan Voinea vorbeste despre adevarul juridic al evenimentelor din decembrie 1989, la Conferintele Teatrului National

HotNews.ro
Dan Voinea, Foto: TNB
Dan Voinea, Foto: TNB

În preajma comemorării evenimentelor din 22 decembrie 1989, ultima Conferinţă a Teatrului Naţional din acest an îl are ca invitat pe Generalul Dan Voinea, magistratul care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste: dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 şi cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990. Cu ocazia conferinţei, se va lansa volumul „Dosarele Securităţii. Marian Munteanu şi Miron Cozma versus Piaţa Universităţii” de Ramona Ursu, apărut la Editura Integral, 2016, informeaza TNB. Conferinta va avea loc duminică 18 decembrie 2016, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

Volumul prezintă în amănunt legăturile cu fosta Securitate ale lui Marian Munteanu şi Miron Cozma. Atât fostul lider al studenţilor, cât şi „generalul” minerilor au fost surse ale fostei Securităţi. Munteanu, botezat „Ioan” de securişti, a semnat angajamente şi a scris note informative despre foşti profesori şi colegi de-ai săi de facultate, până în anul Revoluţiei, iar Cozma, sursa „Paul”, avea sarcina să dea informaţii despre colegii săi din mină. Deşi au negat vehement după Revoluţie că au avut vreun fel de legătură cu Securitatea lui Ceauşescu, CNSAS a stabilit, atât în cazul lui Munteanu, cât şi în cazul lui Cozma că au fost persoane de sprijin şi au scris note informative, fostul lider al studenţilor primind chiar şi bani pentru „serviciile sale”. Preţul unui volum: 50 de lei.

„Dosarul juridic al evenimentelor din 16-22 decembrie 1989 este mult diferit de ceea ce se vehiculează în cercurile politice şi mass-media şi contrazice speculaţiile potrivit cărora în România ar fi avut loc o lovitură de stat. Din dosar rezultă că schimbarea regimului comunist s-a datorat sacrificiului făcut de tinerii români şi nu este un efect al intervenţiei KGB-ului şi a altor servicii de informaţii străine. Tot din dosar reiese că, în perioada 22-28 decembrie ’89, se manifestă fenomenul terorist care a avut ca scop înăbuşirea revoltei şi reinstaurarea reprezentanţilor administraţiei comuniste. Cauza tergiversării cercetărilor în dosarele privind victimele din decembrie 1989 este justiţia înregimentată politic, care a influenţat soluţionarea dosarelor menite să demaşte crimele din decembrie 89 şi pe cele de la mineriade. Aceleaşi forte care au acţionat represiv în ‘89 au acţionat şi în 13-15 iunie 1990”. (Gen. Dan Voinea)

Născut pe 23 iulie 1950, Dan Voinea este general şi magistrat român. Este procuror militar din anul 1982, între anii 1997 şi 2000 a deţinut şefia Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În decembrie 1989, când avea gradul de maior la Direcţia Procuraturii Militare, a fost desemnat procuror în procesul Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu, el întocmind rechizitoriul pe baza căruia cei doi au fost condamnaţi la moarte şi executaţi, în 25 decembrie 1989. Generalul magistrat Voinea este cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al Revoluţiei din decembrie 1989 şi cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990. Printre alte dosare instrumentate se numără şi cel al atacului împotriva postului de radio „Europa Liberă”, cu sediul la München, comis de Carlos Șacalul la cererea lui Nicolae Ceauşescu, în 1981. În 2006, Dan Voinea a fost numit în funcţia de procuror militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului General. A fost propus de ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, primind apoi aviz favorabil de la Consiliul Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi. Până în octombrie 2007 a deţinut şi interimatul şefiei Parchetelor Militare.

În 2008, şeful Ministerului Public, Laura Kövesi, a cerut revocarea lui Voinea din funcţia de adjunct al şefului Secţiei Parchetelor Militare pentru folosirea defectuoasă a resurselor umane ale secţiei. Ea l-a acuzat de nefinalizarea nici după 18 ani a dosarelor revoluţiei şi mineriadelor. Prin decrete semnate de Preşedintele Traian Băsescu, în 20 martie 2009, generalul maior magistrat Dan Voinea a fost revocat din funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în 1 aprilie a fost pensionat.

În 2009, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins cererea lui Voinea de reîncadrare în funcţia de procuror civil la Parchetul instanţei supreme.

În prezent, Dan Voinea este avocat şi conferenţiar al Universităţii „Titu Maiorescu”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro