Sari direct la conținut

George Simion, interzis în Republica Moldova pentru încă cinci ani / Reacția liderului AUR

HotNews.ro
George Simion, la un protest AUR, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
George Simion, la un protest AUR, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Liderul AUR, George Simion, a fost interzis în Republica Moldova pentru încă cinci ani, au confirmat pentru NewsMaker reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne. „Eu am fost toată viața interzis în Republica Moldova”, a reacționat Simion, contactat de HotNews.ro.

Inspectoratul General pentru Migrație a declarat că de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina a luat „măsura asiguratorie” de a declara ca indezirabili în Republica Moldova 98 de cetățeni străini.

„În Republica Moldova, străinii pot fi declarați persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul General pentru Migrație de la Chișinău.

„Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată”

În ceea ce îl privește pe liderul AUR, George Simion, Inspectoratul General pentru Migrație spune că „a emis o decizie de prelungire a termenului declarării ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de încă 5 ani”, mai scrie NewsMaker.

„Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată. (…) Actualmente, Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român care a contestat în instanță măsura impusă”, a precizat Inspectoratul.

Reacția liderului AUR

„Eu am fost toată viața interzis în Republica Moldova”, a reacționat Simion, contactat de HotNews.ro.

El a spus că interdicția anterioară de a intra în Republica Moldova expirase în 2023, fiind prelungită cu încă cinci ani, subliniind că a contestat decizia la momentul la care a fost anunțat despre prelungirea măsurii.

Ciolacu a anunțat că va cere Republicii Moldova și Ucrainei să facă public motivul pentru care George Simion are interdicție de a intra în aceste țări

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, recent, că va formula o adresă către premierii Ucrainei şi Republicii Moldova pentru a afla motivele pentru care liderul AUR, George Simion, are interdicţie de a intra în aceste două ţări.

  • „Nu poate să explice public şi haideţi să nu ne jucăm cu lucruri care totuşi ţin de… Am acces la informaţie. Asta nu înseamnă că voi avea posibilitatea să le fac public. Dar voi adresa această cerere să ştiu la prim-miniştrii.
  • Dacă dânşii doresc, dânşii ei sunt furnizori de informaţie. Nu sunt eu. E un respect interstatal. Dacă dânşii doresc să facă aceste informaţii publice, m-aş bucura. Dacă ele există. Staţi să vedem.
  • Dar presupun că există două decizii, că nu are voie în Republica Moldova şi nu are voie în Ucraina. Ceva a stat la baza acestor decizii”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat, miercuri, dacă va cere în mod oficial Ucrainei şi Republicii Moldova să explice public de ce are interdicţie liderul AUR în aceste două state.

George Simion, acuzat de un general ucrainean că a avut întâlniri la Cernăuți cu reprezentanți ai serviciilor speciale rusești

Presa ucraineană relata în aprilie 2023 că liderul AUR, George Simion, are interdicție de a intra în Ucraina până anul acesta. Totodată, deputatul român era acuzat că a avut întâlniri la Cernăuți cu reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

General-locotenentul Oleksandr Skipalski, primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei, a declarat că un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești, conform G4Media, care a preluat publicația ucraineană Obozrevatel.

Publicația scria, citând o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, că George Simion nu a mai fost lăsat să intre în Ucraina din 2021, iar interdicția este valabilă până în martie 2024.

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții AUR au confirmat că George Simion are interdicție de a intra în Ucraina, din 2020 până în 2024, susținând că motivul deciziei autorităților ucrainene este legat de manifestările unioniste ale liderului partidului.

„Rakeții serviciului de spionaj ucrainean au declanșat o ofensivă împotriva unioniștilor români. Adversarii tradiționali ai intereselor României și Republicii Moldova au declanșat o ofensivă susținută împotriva celui mai cunoscut politician unionist din țara noastră”, au scris atunci reprezentanții partidului pe Facebook.

În postarea AUR a fost reluat laitmotivul atacurilor la adresa Ucrainei și al acțiunilor acesteia „îndreptate împotriva comunităților românești”.

Liderul AUR, un lung șir de interdicții în Republica Moldova

În octombrie 2018, George Simion a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, pentru o perioadă de 5 ani.

În iunie 2022, George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, el încercând să meargă acolo ca parte a unei delegații a Parlamentului României pentru o ședință comună cu parlamentul moldovean. Simion a încercat să intre cu pașaportul diplomatic, deși știa că are interdicție de a intra în Republica Moldova.

„Pe mine m-a interzis Igor Dodon, în plin regim Plahotniuc (…) O bătaie de joc la adresa României. La Chişinău în continuare ne conduc antiromâni. În continuare eu păţesc această ruşine”, a susținut atunci liderul AUR.

Nu a fost prima dată când liderul AUR încearcă să intre în Republica Moldova folosindu-se de pașaportul diplomatic de parlamentar. A mai făcut-o și în 2021, însă tot fără succes.

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor a primit prima interdicție de intrare în Republica Moldova în martie 2009, în epoca lui Vladimir Voronin, pentru că ar fi încălcat ordinea publică. Atunci făcea parte din Grupul de inițiativă „Spirit Românesc”, altă dată se prezenta și ca membrul Asociației „Noii Golani”, a scris Europa Liberă.

În decembrie 2014 i s-a interzis accesul din nou în Republica Moldova, fiind dat jos din autocarul de linie ce venea la Chișinău. Era de câțiva ani liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

În mai 2015, în ajunul unui protest, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, pe un termen de cinci ani, din motive de securitate națională. Peste câteva luni, în septembrie, decizia de expulzare a fost suspendată în instanță, iar în februarie 2016, anulată.

În 2018, George Simion a primit din nou interdicție de a intra în Republica Moldova, tot pentru cinci ani. S-a invocat un comportament agresiv și neadecvat în postul vamal moldovenesc, precum și motive de securitate. Era perioada în care numeroși primari semnaseră declarații simbolice de unire, aleși locali de pe ambele maluri ale Prutului erau lăsați ca la comandă să se „înfrățească”, iar Simion și confrații lui de idei, între care Vlad Bilețchi, Constantin Codreanu, admiteau că „unirea o va face Plahotniuc”, a mai scris Europa Liberă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro