Sari direct la conținut

Germania a emis un mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean identificat drept Volodimir Z, în ancheta sabotării gazoductului Nord Stream

Exploziile Nord Stream 2022 / Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Exploziile Nord Stream 2022 / Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un instructor ucrainean de scufundări, care locuiește în Polonia, este suspect în cazul exploziilor care au avariat conductele Nord Stream în septembrie 2022. Germania a emis un mandat de arestare încă din iunie, dar Varșovia nu a reacționat, conform mai multor publicații germane, citate de Deutsche Welle

Anchetatorii germani cred că un ucrainean care locuia în Polonia a fost unul dintre scafandrii care în 2022 au montat explozibilul pe gazoductele NordStream, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Ce se știe despre suspectul indentificat drept Volodimir Z

În luna iunie, Germania a cerut Poloniei să îl aresteze pe bărbat, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Miercuri, acesta ar fi părăsit țara, conform revistei Der Spiegel, citată de Reuters. 

El este denumit Volodimir Z. în investigația publicațiilor germane. Nu au fost găsite legături între suspecți și Guvernul ucrainean, iar la momentul producerii exploziei, președintele Volodimir Zelenski și șeful serviciului de informații ucrainean au negat orice implicare. „Sunt mai mult decât sigur că niciunul dintre oficialii din Ucraina nu ar fi putut avea vreo legătură cu asta”, a declarat Kyrylo Budanov, pentru televiziunea germană, ARD.

Într-o scurtă convorbire telefonică de marți, Z. a negat că a fost implicat în atacurile de la Nord Stream, potrivit jurnaliștilor germani.

Un alt bărbat și o femeie, ambii instructori de scufundări ucraineni, au fost identificați în cadrul anchetei Germaniei privind presupusul sabotaj, însă pe numele lor nu au fost emise mandate de arestare.

Conform autorităților germane, Volodimir Z. și ceilalți doi suspecți au cerut ajutorul unui căpitan de iaht, care a acostat pe insula Rugen, de unde a fost ghidat către locația conductei. Anchetatorii au reușit să reconstruiască, în mare măsură, traseul pe care l-au urmat cei trei.

Șoferul l-a identificat pe Z. dintr-un set de fotografii arătat de poliție. 

Deutsche Welle scrie că nu se știe de ce Polonia nu a pus în aplicare mandatul european de arestare în termenul legal de 60 de zile. Televiziunea publică ARD a subliniat însă că autoritățile germane acuză de mult timp că, deși nu a participat la atac, Varșovia l-a tolerat tacit, ulterior.

Ce s-a întâmplat cu conductele Nord Stream

Nord Stream 1 și 2 sunt conductele care traversează Marea Baltică, pentru a transporta gaz rusesc către Europa, în special către Germania.

Gazoductele au fost mereu subiectul unei controverse, criticii spunând că acestea sporeau dependența energetică a Europei de Rusia. Gazoductele au devenit un subiect și mai important după invazia Rusiei în Ucraina. 

În septembrie 2022, mai multe explozii au distrus trei din cele patru conducte și au provocat scurgeri de gaz. Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc că ar fi fost în spatele acestor explozii.

Germania, Danemarca și Suedia au deschis anchete în legătură cu incidentul. În cele din urmă Danemarca și Suedia au închis aceste anchete, fără a identifica un suspect.

Ancheta suedeză a găsit totuși urme de explozibili pe mai multe obiecte recuperate de la locul incidentului, confirmând că exploziile au fost intenționate.

În ianuarie 2023, Germania a percheziționat o navă despre care a afirmat că ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozibili și a declarat Organizației Națiunilor Unite că, în opinia sa, scafandri instruiți ar fi putut atașa dispozitive pe conductele aflate la aproximativ 70-80 de metri adâncime.

INTERVIURILE HotNews.ro