Sari direct la conținut

Germania a introdus oficial controale la toate granițele terestre pentru combaterea migrației ilegale. Critici de la unii vecini, dar aplauze de la Viktor Orban

HotNews.ro
Germania a introdus oficial controale la toate granițele terestre pentru combaterea migrației ilegale. Critici de la unii vecini, dar aplauze de la Viktor Orban
Controale la granițele terestre ale Germaniei. FOTO: HARALD TITTEL / AFP / Profimedia

Controale aleatorii vor fi făcute de luni și la frontierele terestre ale Germaniei cu Franța, Belgia, Luxemburg, Olanda și Danemarca, măsura fiind deja în vigoare la punctele de trecere cu Polonia, Republica Cehă, Austria și Elveția, scrie Reuters.

Germania a reintrodus luni controale temporare la frontierele sale de vest și de nord, ca parte a eforturilor de combatere a migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere, a anunțat oficial Ministerul de Interne.

Restricțiile fac parte dintr-o serie de măsuri care ilustrează poziția tot mai dură a Berlinului față de migrația ilegală, dar și a creșterii sprijinului pentru extrema dreaptă și pentru conservatorii din opoziție.

Controalele se vor aplica acum la frontierele terestre ale Germaniei cu Franța, Belgia, Luxemburg, Olanda și Danemarca pentru o perioadă inițială de șase luni, în ceea ce reprezintă practic un nou obstacol în calea liberei circulații în cadrul Uniunii Europene, o lovitură pentru funcționarea Schengen.

Astfel de măsuri erau deja în vigoare la punctele de trecere cu Polonia, Republica Cehă, Austria și Elveția.

Cererile de azil au scăzut

Poliția federală va efectua aceste controale în mod flexibil, bazându-și acțiunile pe situația actuală de securitate și concentrându-se pe minimizarea perturbărilor pentru navetiști, călători și comerț, a declarat ministerul.

Luni, traficul era fluent la frontierele vizate, scrie Reuters.

Modificările vin pe fondul scăderii cererilor de azil în Germania – cu 21,7% în primele opt luni ale anului. Ministra de interne Nancy Faeser a declarat că numărul cererilor de azil a scăzut, în parte datorită controalelor introduse anul trecut, care au blocat peste 30.000 de intrări neautorizate.

„Acesta este motivul pentru care vom extinde controlul nostru temporar la frontiere pentru a include toate frontierele terestre ale Germaniei, așa cum am ordonat astăzi”, a declarat ea.

„Ordinul meu este, de asemenea, menit să protejeze împotriva amenințării acute a terorismului extremist islamist și a criminalității transfrontaliere grave”, a adăugat ea.

Îngrijorarea lui Donald Tusk, bucuria lui Viktor Orban

Măsurile au provocat critici din partea vecinilor Germaniei. Premierul polonez Donald Tusk a solicitat consultări urgente cu alte țări afectate, care se tem că vor trebui să absoarbă mai mulți solicitanți de azil. Îngrijorările vizează și impactul asupra comerțului.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a avertizat că, în cazul în care Germania introduce măsuri pentru a trimite mai mulți imigranți înapoi peste granița comună, Austria va răspunde prin trimiterea mai multor persoane spre est, spre Balcani.

Controalele la frontiera cu Austria sunt programate să dureze până la 11 noiembrie 2024. În mod similar, controalele de la frontierele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția sunt planificate să continue până la 15 decembrie 2024.

Ministerul de Interne al Germaniei a lăsat să se înțeleagă că vor exista probabil prelungiri suplimentare.

Cu toate acestea, alții au fost mai încrezători, având în vedere că Germania avea deja controale la unele dintre frontierele sale. Ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, a declarat că nu se așteaptă la schimbări semnificative, deoarece controalele vor fi aleatorii.

Atât Polonia, cât și Republica Cehă au deja centre de detenție pentru migranții care nu au documentele de călătorie necesare sau ale căror cereri de azil sunt în curs de verificare.

Zilele trecute, prim-ministrul ungar Viktor Orban, care a militat constant împotriva migrației ilegale, a salutat această măsură. „Scholz, bine ai venit în club! #StopMigratiei”, a spus el pe X.

INTERVIURILE HotNews.ro