Germania urmează să instituie controale temporare la toate granițele sale terestre, pentru cel puțin 6 luni, în încercarea de a combate migrația ilegală
Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, va anunța introducerea controalelor temporare la toate frontierele terestre ale Germaniei pentru a combate migrația ilegală și pentru a proteja publicul de extremismul islamist, a declarat luni o sursă din guvernul de la Berlin, pentru Reuters.
Faeser, care urmează să susțină o conferință de presă ulterior în cursul zilei, privind un pachet de măsuri de securitate, va notifica Comisia Europeană cu privire la aceste planuri, a precizat această sursă.
Controalele ar urma să fie introduse începând de pe data de 16 septembrie și să dureze inițial șase luni, scrie și agenția germană de presă DPA, citând surse guvernamentale.
Guvernul german s-a consultat cu principalul partid de opoziție, CDU (creștin-democrații), cu privire la modalitățile de reducere a migrației, în fața îngrijorării publice și în urma atacului mortal de luna trecută, cu cuțitul, comis de un solicitant de azil sirian în orașul Solingen.
Săptămâna trecută, partidul anti-imigrație AfD a câștigat alegerile regionale în Turingia și s-a clasat pe locul al doilea în Saxonia.
Social-democrații lui Olaf Scholz (SPD, partid din care face parte și Faeser) se confruntă peste două săptămâni cu alegeri regionale în Brandenburg, unde SPD guvernează în coaliție cu Verzii și creștin-democrații.
Germania împarte frontiera sa terestră, lungă de peste 3.700 de kilometri, cu Danemarca, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Franța, Elveția, Austria, Republica Cehă și Polonia.
Ministrul de externe al Austriei, Gerhard Karner, a declarat luni pentru ziarul Bild că țara sa nu va primi niciun migrant refuzat de Germania la frontieră.
„Nu există spațiu de manevră” în această chestiune, a spus el.
„Aceasta este legea. I-am ordonat șefului poliției federale să nu permită nicio întoarcere”, a adăugat Gerhard Karner.
Germania a anunțat anul trecut controale mai stricte la frontierele sale terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția, ca răspuns la creșterea puternică a cererilor de azil depuse pentru prima dată.