Germania intră în concurenţă cu Franţa pentru rolul de ţară cea mai belicoasă, acuză Kremlinul

Kremlinul i-a reproşat miercuri cancelarului german Friedrich Merz că încearcă să pună obstacole procesului de pace cu Ucraina, după ce şeful guvernului de la Berlin i-a promis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski extinderea ajutorului militar german cu un nou pachet de 5 miliarde de euro şi fabricarea de armament cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Ucrainei, relatează agențiile DPA, EFE și Agerpres.
„Aceasta nu este altceva decât o încercare de a împiedica apropierea noastră de un proces de pace”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Abordarea cancelarului german pare a fi „o încercare de a forţa ucrainenii să continue să lupte” şi Germania intră în concurenţă cu Franţa pentru rolul de ţară cea mai belicoasă care „obstrucţionează eforturile de soluţionare paşnică” a conflictului, crede acelaşi purtător de cuvânt.
„Sperăm totuşi că, în pofida acţiunilor provocatoare şi a tuturor piedicilor, vor putea continua procesul de soluţionare şi desfăşurarea unei a doua runde de negocieri şi schimbul de memorandumuri” între Kiev şi Moscova, memorandumuri în care fiecare tabără îşi prezintă viziunea asupra soluţionării conflictului.
Cancelarul german Friedrich Merz i-a promis miercuri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Berlin, că va ajuta Ucraina să producă armament cu rază lungă de acţiune cu care să poată lovi ţinte în profunzimea ariergardei ruse.
Într-o declaraţie separată, Ministerul german al Apărării a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 5 miliarde de euro.
Şeful guvernului german, care se declarase anterior favorabil transferului către Ucraina a unor rachete aer-sol Taurus (cu o rază de acţiune de 500 de kilometri), nu a detaliat înţelegerea promisă preşedintelui ucrainean.
În urmă cu două zile, Friedrich Merz a dezvăluit că Germania, Franţa, SUA şi Marea Britanie au ridicat deja cu luni în urmă restricţiile care împiedicau armata ucraineană să atace teritoriul rus cu armele cu rază lungă de acţiune oferite de aceste ţări.
Livrarea de rachete Taurus rămâne în așteptare
Rachetele americane ATACMS, cu lansare terestră, cele britanice Storm Shadow şi cele franceze SCALP, ultimele două cu lansare aeriană, sunt sistemele cunoscute până în prezent că au fost folosite de armata ucraineană în atacurile asupra ţintelor ruseşti la distanţe de aproximativ 300 de kilometri.
Rachetele germane Taurus au o rază de acţiune superioară, dar Germania s-a abţinut să le ofere Kievului, poziţie menţinută de cancelarul Merz, în pofida declaraţiilor sale anterioare. În locul furnizării unor astfel de rachete, a spus el miercuri, va fi „iniţiată o nouă formă de cooperare militară şi industrială” cu Ucraina.
Potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, lovirea teritoriului Rusiei cu rachete occidentale presupune o implicare directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina, el motivând că localizarea ţintelor prin satelit şi direcţionarea rachetelor către acestea nu pot fi realizate de armata ucraineană fără implicarea ţărilor care îi furnizează respectivele rachete.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro