Germania, pe cale să organizeze alegeri anticipate. Scholz a cerut o moțiune de cenzură, la o lună după ruperea coaliției de guvernare
Cancelarul german Olaf Scholz a trimis miercuri o cerere parlamentului pentru a organiza o moțiune de cenzură pe 16 decembrie, deschizând calea către alegeri federale anticipate anul viitor după prăbușirea coaliției sale, relatează Reuters.
Elaborarea politicilor în cea mai mare economie a Europei s-a oprit în mare măsură de când coaliția social-democraților (SPD), Verzilor și Democraților Liberi (FDP) s-a rupt luna trecută.
Dacă, așa cum era de așteptat, Scholz pierde votul de încredere, atunci trebuie să-i ceară președintelui ţării, Frank-Walter Steinmeier, dizolvarea parlamentului, ceea ce ar declanșa noi alegeri. Scholz a convenit cu opoziţia să organizeze alegerile pe 23 februarie.
„Într-o democrație, alegătorii sunt cei care determină cursul politicii viitoare”, a spus Scholz într-o scurtă declarație adresată reporterilor.
„La alegeri, ei vor decide cum răspundem la marile întrebări care ne stau în față. Să avem încrederea să investim viguros în viitorul nostru ca țară puternică”.
Scholz i-a îndemnat pe parlamentari să lucreze împreună în fereastra rămasă înainte de alegeri pentru a adopta măsuri care se află încă pe ordinea de zi. Aceasta include menținerea unui plafon la prețurile la electricitate pentru a ajuta industria germană aflată în dificultate, precum și combaterea obstacolelor fiscale și creșterea alocațiilor pentru copii.
„Este vorba despre câteva decizii, dar foarte importante, care nu pot fi amânate deloc”, a spus Scholz la Berlin, la scurt timp după ce a cerut parlamentului un vot de încredere.
Solicitarea i-a fost remisă preşedintei Bundestag, Bärbel Bas, aşa cum era prevăzut, au menţionat surse guvernamentale pentru dpa, scrie Agerpres.
Deputaţii urmează să voteze luni începând cu ora locală 13.00.
Votul vine după ce luna trecută fragila coaliţie tripartită a lui Scholz s-a destrămat, ca urmare a deciziei cancelarului de a-l demite pe ministrul finanţelor Christian Lindner (Partidul Liberal Democrat, FDP), îndeosebi pe fondul unor neînţelegeri legate de buget. FDP s-a retras ulterior din coaliţie, ceea ce i-a lăsat pe social-democraţii cancelarului şi pe partenerii de coaliţie rămaşi, Verzii, fără o majoritate în forul legislativ.