Germania schimbă abordarea: Guvernul a blocat vânzarea unei fabrici de semiconductori către chinezi
- Redactia Hotnews
Guvernul german a blocat miercuri cumpărarea unei fabrici de semiconductori de către o companie suedeză deținută de China, a anunțat Ministerul Economiei, în condițiile în care Berlinul încearcă să devină mai puțin dependent de Beijing în domenii strategice.
„China este și trebuie să rămână un partener comercial. Cu toate acestea, nu trebuie să fim naivi și trebuie să vedem dacă obiectivele comerciale și de piață riscă să fie folosite pentru o politică de forță, împotriva intereselor Republicii Federale Germania”, a comentat în fața presei ministrul german al economiei, Robert Habeck.
Guvernul lui Olaf Scholz a aprobat această decizie miercuri, în cadrul Consiliului de Miniștri.
Grupul suedez Silex, deținut de grupul chinez Sai MicroElectrics, era candidat la cumpărarea acestei fabrici a producătorului german Elmos, situată la Dortmund și care producea așa-numitele „wafers”, adică discuri foarte subțiri folosite la fabricarea componentelor microelectronice.
„Germania, ca cea mai mare economie a Europei, este atractivă (…) dar pot exista și investiții care ar putea afecta securitatea țării noastre”, a declarat Ministerul Economiei.
Serviciile secrete germane, sub autoritatea Ministerului de Interne, au avertizat împotriva achiziționării Elmos, pe care Berlinul intenționa inițial să o aprobe.
Elmos, care produce semiconductori în principal pentru industria auto, anunțase la sfârșitul anului 2021 că va vinde fabrica din Dortmund către Silex pentru 85 de milioane de euro.
Semiconductorii, a căror producție este dominată de Asia, sunt considerați o industrie strategică de către europeni, care doresc să își sporească suveranitatea economică.
Cotidianul economic Handelsblatt a relatat miercuri dimineață despre un alt proiect care ar putea fi blocat de Berlin, preluarea de către chinezi a companiei bavareze ERS Electronics, care furnizează instrumente pentru fabricile de semiconductori.
Când a fost întrebat despre acest caz, Habeck nu a dorit să comenteze, invocând „secretul comercial”.
La sfârșitul lunii octombrie, Berlinul a stârnit controverse, permițând investiția chineză într-un terminal portuar din Hamburg, deși cota-parte cedată a fost limitată pentru a preveni orice influență asupra deciziilor strategice ale companiei.
În prezent, în Germania sunt avute în vedere 44 de proiecte de investiții străine, dintre care 17 sunt din China, potrivit Ministerului Afacerilor Economice.