Germania spune ca va primi cate 500.000 de refugiati pe an
Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, a declarat ca tara sa ar putea primi cate 500.000 de ferugiati in fiecare an, „timp de mai multi ani”, in timp ce peste noapte au aparut noi conflicte intre politie si refugiati pe insula Lesbos din Grecia, iar alte mii de imigranti se inghesuie la granita Greciei cu Macedonia, scrie The Guardian.
„Cred ca sigur putem sa facem fata unui numar de aproximativ jumatate de milion, pentru cativa ani”, a declarat vicecancelarul televiziunii publice ZDF. „Nu am nicio indoiala in acest sens, poate chiar mai multi”. Germania se asteapta sa primeasca 800.000 de refugiati anul acesta, de 4 ori mai mult decat totalul refugiatilor adapostiti in 2014.
Sigmar Gabriel a mai atras inca o data atentia asupra faptului ca si alte state europene trebuie sa accepte un procent rezonabil din numarul total al refugiatilor ce fug de razboiul si saracia din Orientul Indepartat si din Africa, indreptandu-se spre Uniunea Europeana.
In timp ce Grecia depune eforturi serioase pentru a gestiona criza valului de refugiati – multi venind din Siria – Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a avertizat ca „exodul” refugiatilor ar putea dura ani la rand. „Valul migratiei nu este un incident singular, ci inceputul unui adevarat exod, ceea ce inseamna ca ne vom confrunta cu aceasta problema multi ani de acum incolo”, a declarat acesta.
Pe insula Lesbos, unde au ajuns zeci de mii de refugiati, paza de coasta la care s-au alaturat jandarmi inarmati cu bastoane s-au zbatut sa controleze, noaptea trecuta, un grup de 2.500 de imigranti ce incercau sa ajunga la feribotul ce urma sa plece spre Atena, in principalul port al insulei.
Agentia pentru Refugiati ONU, UNHCR, a declarat ca Europa trebuie sa asigure relocarea refugiatilor Sirieni. In jur de 30.000 de refugiati se afla pe insulele Greciei, dintre care 20.000 numai in Lesbos. Spre comparatie, populatia totala a insulei este de 85.000.
Cancelarul german Angela Merkel si-a reitarat sustinerea fata de sistemul de distributie a refugiatilor pe cote, declarand intr-o conferinta de presa la Berlin urmatoarele: „Acest sistem european comun de azil nu poate exista doar pe hartie, ci trebuie sa existe si in practica – Spun asta pentru ca stabileste un set de standarde minime de acomodare a refugiatilor si sarcina de a inregistra refugiatii.”
Marea Britanie, Franta, chiar si tarile din America Latina au promis sa accepte sute de mii de refugiati. Venezuela a declarat ca va primi 20.000 de refugiati, acelasi numar pe care Marea Britanie a promis sa il acopere in 5 ani. Presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a declarat ca imigrantii vor fi primiti „cu bratele deschise”, iar presedintele Chile, Michelle Bachelet, a declarat ca „se lucreaza pentru a primi un numar mare de refugiati”. Provincia Quebec din Canada a promis sa accepte un numar de 3.650 de imigranti, anul acesta.