Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 975: Atac cu drone asupra unui turn rezidențial din Kiev / Ucraina a primit o veste proastă de la cel mai mare dușman al Rusiei / Câți soldați a pierdut armata lui Putin în Kursk / Zelenski refuză să-l primească pe Guterres

Război în Ucraina, ziua 975: Atac cu drone asupra unui turn rezidențial din Kiev / Ucraina a primit o veste proastă de la cel mai mare dușman al Rusiei / Câți soldați a pierdut armata lui Putin în Kursk / Zelenski refuză să-l primească pe Guterres
Incendiu într-o clădire rezidențială din Kiev, după ce a fost lovită de o dronă rusească, 25 octombrie 2024. Sursa foto: OLEKSII FILIPPOV / AFP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin nu a negat prezența trupelor nord-coreene în Rusia în momentul în care a fost întrebat despre acest subiect la summitul BRICS de către un jurnalist străin. Armata Moscovei a continuat să țintească Kievul, atacul din timpul nopții find al 15-lea de la începutul lunii octombrie.

Evenimentele de vineri, ziua 975 a războiului din Ucraina, LIVE:

SINTEZA ZILEI:

Atac cu dronă asupra unui turn rezidenţial din Kiev, anunţă primarul Vitali Kliciko; un mort și cinci răniți

O dronă a lovit un turn rezidenţial din Kiev, provocând un incendiu şi distrugând apartamente pe trei etaje, a anunţat vineri seară primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, potrivit AFP.

„În cartierul Solomianskîi, etajele superioare ale unui turn rezidenţial lovit de o dronă inamică sunt în flăcări. Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului”, a scris Vitali Kliciko, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Apartamentele de la etajele 17, 18 şi 19 au fost lovite. Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului”, a adăugat edilul Kievului. Solomianskîi este situat în vestul capitalei Ucrainei.

Conform publicațiilor ucrainene The Kyiv Indepedent și Ukrainska Pravda, o persoană a murit, iar alți cinci oameni au fost răniți în urma acestui atac.

100 de persoane au fost evacuate din clădire, iar incendiul a fost localizat, potrivit serviciilor ucrainene de urgență.

Un jurnalist al AFP la faţa locului a văzut ceea ce părea a fi o dronă zburând deasupra clădirii, înainte de a o lovi, provocând o minge de foc.

Oraşele ucrainene, printre care Kievul, au fost vizate regulat de atacurile rusești cu drone şi rachete, de la începutul războiului.

Ucraina le-a cerut aliaţilor să o ajute să-şi întărească apărarea antiaeriană pe măsură ce se apropie o iarnă grea, în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Autoritățile ruse intenționează să desemneze un traducător la fiecare grup de 30 de soldați nord-coreeni, pentru o mai bună coordonare cu trupele ruse pe câmpul de luptă, a anunțat agenția de informații militare a Ucrainei vineri, citând o conversație interceptată între membrii unei brigăzi ruse din regiunea de graniță Kursk, scrie The Kyiv Independent.

Dezvoltarea propriilor arme nucleare nu este considerată o opţiune viabilă în Ucraina, deşi decizia renunţării la uriaşul său arsenal nuclear, luată sub presiune internaţională în schimbul unor garanţii de securitate vagi reflectate în Memorandumul de la Budapesta, reprezintă un motiv de regret pentru mulţi oficiali, în contextul actualei agresiuni ruse, scrie vineri agenția spaniolă de presă EFE, într-o analiză.

Summitul BRICS a cerut pace în Ucraina şi Fâșia Gaza, dar și un sistem internaţional de plăţi alternativ

Summitul grupului BRICS, găzduit de preşedintele rus Vladimir Putin în oraşul Kazan şi încheiat joi, a cerut o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza şi Liban, o soluţionare cât mai curând posibil pe cale paşnică a conflictului din Ucraina şi crearea unui sistem internaţional de plăţi alternativ, dar extinderea grupului către noi membri a fost amânată, în schimb 13 state au primit statutul de ţări asociate în BRICS, informează agenţiile AFP şi EFE.

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins mai devreme anul acesta cu încă patru membri, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran. Arabia Saudită şi Argentina fuseseră de asemenea invitate să adere, dar prima încă nu a aderat efectiv, iar a doua a declinat invitaţia după ce noul preşedinte argentinian pro-american Javier Milei a respins intrarea ţării sale în acest grup.

Pe lângă liderii celor nouă state membre, care au participat toţi la summit, cu excepţia preşedintelui brazilian Lula da Silva care a intervenit prin videoconferinţă, Putin a invitat zeci de lideri la această întâlnire pe care a descris-o drept reuniunea unei „noi majorităţi mondiale” care să contrabalanseze dominaţia SUA în politica globală.

Numitorul comun al reuniunii desfăşurate pe parcursul a trei zile, care a inclus şi numeroase întrevederi bilaterale, a fost cererea unei încetări imediate a focului în Fâşia Gaza, împreună cu avertismentul asupra riscului unui război pe scară largă în Orientul Mijlociu. Preşedinţii rus, chinez, turc şi iranian, respectiv Vladimir Putin, Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan şi Massoud Pezeshkian, au cerut Israelului să înceteze imediat bombardamentele şi au criticat Occidentul şi ONU pentru tolerarea uciderii a zeci de mii de civili palestinieni, critici formulate în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Gutteres, notează Agerpres.

Multe state au acceptat invitaţia de a participa la summitul BRICS în speranţa că vor primi acolo invitaţia de a adera la acest grup, dar în cele din urmă extinderea a fost amânată.

S-a decis în schimb acordarea statutului de state asociate pentru 13 ţări, care nu au fost anunţate precis, fiind însă scursă o listă pe care se regăsesc Turcia, Indonezia, Nigeria, Algeria, Belarus, Cuba, Bolivia, Kazahstan, Vietnam, Thailanda, Malaezia, Uzbekistan şi Uganda. Pe listă ar fi trebuit să se afle şi Venezuela, care însă a fost exclusă în urma unui veto al Braziliei.

O decizie semnificativă a summitului este crearea viitoare a unui sistem internaţional de plăţi alternativ platformei SWIFT, din care Rusia a fost exclusă după agresiunea contra Ucrainei.

Un astfel de sistem le-ar permite ţărilor din aşa-numitul „Sud Global” utilizarea în schimburile comerciale internaţionale şi a altor monede în afara dolarului american şi euro, după ce tot în cadrul BRICS a fost decisă constituirea unei noi bănci pentru dezvoltare ca alternativă la Banca Mondială şi la Fondul Monetar Internaţional. Acesta fond a reacţionat cu preocupare faţă de ideea unui sistem de plăţi care să excludă dolarul american şi euro, menţionând însă că aşteaptă detalii suplimentare despre acest demers înainte de a-i evalua efectele.

Polonia nu va trimite Ucrainei arme achiziţionate din Coreea de Sud, anunță Andrzej Duda

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că guvernul său a refuzat cererea Ucrainei de a-i trimite arme pe care Varşovia le-a achiziţionat din Coreea de Sud, informează vineri agenția de presă Yonhap, citând media poloneze.

Preşedintele Poloniei a făcut o declaraţie în acest sens în timpul unei întâlniri cu presa în cadrul vizitei sale de stat în Coreea de Sud, a relatat portalul polonez RMF24.

„Nu există niciun scenariu în care să predăm cuiva armele pe care le-am achiziţionat recent cu miliarde de zloţi (polonezi) din buzunarele contribuabililor noştri. Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”, a declarat Duda.

Chiar dacă Seulul acceptă să transfere arme Ucrainei, Duda a declarat că acestea nu vor proveni din stocurile alocate Poloniei, notează Agerpres.

În ultima zi a vizitei sale de stat de patru zile în Coreea de Sud, Duda a vizitat vineri Hanwha Aerospace Co., care produce obuzierele autopropulsate K9, şi Hyundai Rotem Co., producătorul tancurilor K2, ambele situate în Changwon, la aproximativ 400 de kilometri sud-est de Seul.

În cadrul întrevederii de joi cu Andrzej Duda, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că Seulul ar putea lua în considerare furnizarea de arme Ucrainei, în funcţie de amploarea cooperării militare între Rusia şi Coreea de Nord.

Preşedintele Yoon s-a angajat să sprijine eforturile Varşoviei de a semna un acord suplimentar cu Polonia pentru furnizarea de tancuri K2 până la sfârşitul anului, estimat la aproximativ şapte miliarde de dolari.

Kremlinul neagă imixtiunile electorale în Georgia şi Republica Moldova

Rusia a negat vineri din nou acuzaţiile că s-ar amesteca în alegerile din fostele republici sovietice Georgia şi Republica Moldova, denunţând în schimb „încercări fără precedent” ale Occidentului de a influenţa aceste alegeri, scrie agenția spaniolă de presă EFE.

„Noi nu încercăm în niciun fel şi nici măcar nu avem ocazia de a influenţa dezvoltarea situaţiei în procesele electorale în aceste ţări”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferinţa sa de presă zilnică.

În ce priveşte Georgia, unde sâmbătă au loc alegeri legislative, Rusia nu exercită influenţă şi nu se amestecă în afacerile interne ale acestei ţări, unde „georgienii sunt cei care trebuie să ia propriile decizii”, a indicat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

În schimb, a continuat el, Moscova observă „încercări fără precedent din partea Occidentului de a interveni în desfăşurarea alegerilor” în Georgia. „Nu doar încearcă să-i răsucească mâna la spate (guvernului de) la Tbilisi, ci pur şi simplu încearcă să-i dicteze condiţiile. Desigur, este dificil de imaginat mândrul popor georgian tolerând astfel de ultimatumuri care-i sunt lansate zi de zi”, a comentat Peskov.

Guvernul premierului georgian Irakli Kobajidze este acuzat de opoziţie şi de statele occidentale că înclină tot mai mult către Rusia, în timp ce importanţa strategică a Georgiei a crescut în contextul războiului din Ucraina. Georgia a primit în decembrie 2023 statutul de ţară candidată la UE, dar negocierile de aderare nu au început, procesul de aderare fiind de facto blocat de Comisia Europeană, care doreşte o schimbare a guvernului de la Tbilisi, notează Agerpres.

Relaţiile acestuia cu Occidentul s-au degradat în special după adoptarea în luna mai a unei legi a „agenţilor străini”, descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept „lege rusească”, întrucât aceasta obligă mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate să îşi dezvăluie sursele externe de finanţare.

Conform sondajelor, deşi majoritatea populaţiei este de acord cu aderarea la UE, partidul de guvernământ Visul Georgian rămâne popular şi are şanse să câştige alegerile, în timp ce premierul Irakli Kobajidze acuză Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă de partea opoziţiei în politica internă a Georgiei.

Cât despre Republica Moldova, unde preşedinta prooccidentală Maia Sandu a acuzat tentative de cumpărare de voturi la alegerile prezidenţiale şi la referendumul de amendare a Constituţiei pentru aderarea viitoare la UE desfăşurate ambele duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinul a reafirmat că Rusia nu are niciun amestec.

El a remarcat în schimb că „au ieşit în evidenţă schimbări dificil de explicat în dinamica numărătorii voturilor la referendum”, în care după o schimbare bruscă a tendinţei s-a impus în cele din urmă la mică diferenţă opţiunea favorabilă aderării la UE, cu 50,46% pentru faţă de 49,54% împotriva aderării.

„Liderii din (Republica) Moldova nu s-au deranjat să explice aceste anomalii. Experţii, evident, pun întrebări şi interpretează greşit rezultatele acestui referendum. Dar vom vedea alegerile, mai este turul doi” al alegerilor prezidenţiale, pe 3 noiembrie, a încheiat Peskov.

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că orice rezultat al conflictului din Ucraina „trebuie să fie în favoarea Rusiei”, într-un interviu care urmează să fie difuzat vineri la postul Rossia-1 şi din care au fost prezentate în avanpremieră fragmente pe contul de Telegram al televiziunii ruse de stat, scriu agențiile EFE și Agerpres.

Rusia a pierdut peste 17.800 de oameni de la începutul incursiunii ucrainene din Kursk, afirmă generalul Sîrskîi

Forțele ucrainene au ucis, rănit sau luat prizonieri de război – în total – 17.819 soldați ruși în regiunea Kursk, începând din primele zile ale incursiunii armate a Kievului, a susținut vineri comandantul suprem al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, potrivit The Kyiv Independent.

Kremlinul a negat informațiile publicate, vineri, de ziarul american Wall Street Journal (WSJ), conform cărora ar fi existat discuții sau contacte regulate între președintele rus Vladimir Putin și afaceristul american Elon Musk. Rusia susține că cei doi au discutat ultima dată „înainte de 2022”, transmite Agerpres, care citează EFE.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, intenționează să demareze achiziţia a 600 de rachete de croazieră Taurus, însă nu a asigurat deocamdată finanţarea necesară, scrie vineri publicaţia germană Der Spiegel, în contextul în care Ucraina continuă să preseze Berlinul să-i furnizeze această armă cu rază lungă de acţiune, potrivit Reuters.

Zelenski refuză să-l primească pe Guterres la Kiev, după vizita de la Moscova a șefului ONU

Participarea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la Summitul naţiunilor industriale emergente (BRICS) găzduit în orașul rus Kazan, nu a fost văzută cu ochi buni de Volodimir Zelenski, care, potrivit unui responsabil al preşedinţiei ucrainene, a refuzat să-l primească pe acesta la Kiev, scrie AFP.

Phenianul spune că desfăşurarea de trupe în Rusia „ar respecta dreptul internaţional”

Un oficial din cadrul Ministerului de Externe nord-coreean nu a confirmat informațiile din presă privind trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei, a relatat vineri agenția de presă de stat nord-coreeană KCNA, transmite Reuters.

Dar oficialul a declarat că, dacă Coreea de Nord a întreprins o astfel de acțiune, el crede că aceasta ar fi în conformitate cu normele internaționale.

„Dacă se întâmplă ceva de genul a ceea ce se vorbeşte în mass-media internaţionale, cred că ar fi o acţiune care respectă normele juridice internaţionale”, a declarat Kim Jong-gyu, viceministrul de Externe responsabil cu Rusia, într-un comunicat distribuit de agenţia de stat KCNA.

„Cred că vor exista cu siguranţă forţe care doresc să o prezintă drept ilegală”, a adăugat Kim ca răspuns la o întrebare adresată de un jurnalist al KCNA despre desfăşurarea unor soldaţi nord-coreeni în Rusia.

„Ministerul nostru de Externe nu participă direct la ceea ce face Ministerul Apărării şi nu simte nevoia să confirme separat”, a spus viceministrul.

Prima declaraţie oficială a regimului nord-coreean privind trimiterea de trupe, în care Phenianul nu confirmă, dar nici nu neagă această acţiune, vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin s-a exprimat ambiguu pe această temă, arătând că modul în care Moscova şi Phenianul aplică acordul de asistenţă reciprocă în domeniul apărării „este treaba lor”.

Coreea de Sud şi SUA afirmă că aproximativ 3.000 de soldaţi nord-coreeni se află în prezent în baze din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Serviciile de informații olandeze confirmă prezența soldaților nord-coreeni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia intenționează să desfășoare trupe nord-coreene pe câmpul de luptă în curând, potrivit datelor furnizate de serviciile de informații ucrainene, informează Reuters. Liderul de la Kremlin a precizat că e treaba Rusiei dacă va trimite pe front soldați ai Phenianului.

Vladimir Putin spune că Ucraina a abordat de două ori Rusia cu propuneri, prin intermediul Turciei. Ce s-a întâmplat după ce Moscova a acceptat

Serviciile de informații olandeze au confirmat că Rusia a trimis cel puțin 1.500 de soldați din Coreea de Nord pentru a lupta în războiul din Ucraina, a declarat vineri ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, informează Reuters.

Elon Musk, discuții secrete cu Vladimir Putin

Miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, și susținătorul candidatului republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, a avut discuții regulate cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți oficiali de la Kremlin de la sfârșitul anului 2022, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal (WSJ), scrie The Kyiv Independent.

Chișinăul susține că ies la iveală noi segmente violente ale planului Rusiei: detalii despre tabere de antrenament paramilitare în Bosnia și Serbia.

Ucraina a distrus 36 din cele 63 de drone lansate de Rusia în timpul atacului de azi-noapte, au declarat vineri forțele aeriene de la Kiev, informează Reuters.

Dronele au fost doborâte deasupra diferitelor părți ale Ucrainei, în timp ce 16 au fost „pierdute”.

Armata rusă a atacat Kievul cu două valuri mari de drone, potrivit administrației militare a capitalei ucrainene, informează Ukrainska Pravda.

Până la o duzină de drone inamice care amenințau capitala au fost detectate și neutralizate. Acesta este cel de-al 15-lea atac aerian asupra Kievului de la începutul lunii octombrie.

Prima dată o alertă de raid aerian a fost declanșată la Kiev în jurul miezului nopții, iar a doua oară în jurul orei 3 dimineața. În total, alertele nocturne au durat aproximativ 4 ore.

Dronele rusești au fost lansate din regiunile Kursk și Krasnodar.

Nu există informații privind posibile victime.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de joi, ziua 974 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro