Gigel Stirbu, cotat in PNL cu cele mai multe sanse la Ministerul Culturii. Se asteapta demisia lui Daniel Barbu / Vlad Nistor si Ben-Oni Ardelean, de asemenea in carti
Presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, Gigel-Sorinel Stirbu, este cotat cu cele mai multe sanse in cadrul PNL pentru a prelua mandatul de ministru al Culturii, fiind asteptata demisia din functie a actualului ministru Daniel Barbu, au declarat pentru Mediafax surse din PNL. Potrivit unor surse HotNews.ro, alte nume vehiculate sunt cele ale deputatului Vlad Nistor si senatorului Ben-Oni Ardelean.
Stirbu este varianta cea mai probabila pentru a prelua sefia Ministerului Culturii. Liberalii asteapta inca demisia actualului ministru, care nu a fost depusa pana in acest moment, au precizat sursele citate.
Cine este Gigel Stirbu:
- Gigel Sorinel Stirbu (42 de ani) este de profesie preot, fiind absolvent al Facultatii de Teologie din Craiova. El a si profesat pentru o perioada scurta de timp la Parohia din satul Rosieni, comuna Dobrun, judetul Olt, dupa care a renuntat in favoarea afacerilor.
- In ianuarie 2005, Gigel Stirbu a devenit subprefect al judetului Olt, la propunerea PNL, fiind la acea data presedintele TNL Olt.
- In 2007, el a fost numit de premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, in functia de ministru secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor, coordonand domeniul Cultelor. Cu un an in urma, Stirbu devenise cumatrul lui Tariceanu, fostul prim-ministru botezandu-i cel de-al doilea copil.
- In calitate de secretar de stat pentru Culte, Stirbu a sustinut studierea religiei in scoli. „Eu am fost preot ortodox sapte ani si am predat si religie in scoala si pot sa va spun ca cei mici primesc cu foarte multa bucurie religia in scoala si se bucura sa invete lucruri noi”, spunea el atunci.
- La alegerile parlamentare din 2008 si 2012, Stirbu a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr. 30 Olt. In actualul mandat, el a fost desemnat presedinte al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor. A facut parte si din comisia parlamentara speciala privind Rosia Montana.
- Din februarie 2013, este membru al Biroului Politic National al PNL.
- Una dintre propunerile legislative initiate de Gigel Stirbu in actualul mandat este cea de modificare a legii privind drepturile de autor, care prevede, printre altele, faptul ca este permisa „includerea accidentala a unei lucrari sau a unui alt obiect protejat in alt material”.
- In perioada in care ocupa functia de secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, in guvernul Tariceanu, presa a relatat despre descinderile procurorilor DIICOT la firma George’s din Slatina, detinuta de Stirbu, in urma carora au fost confiscate tone de alcool contrafacut si sigilate mai multe depozite de bauturi alcoolice si tigari apartinand firmei liberalului.
Conducerea PNL ar urma sa se intreuneasca la inceputul saptamanii viitoare pentru a stabili viitorul ministru al Culturii, iar in situatia in care Barbu nu-si va depune mandatul acestuia ii va fi retras sprijinul politic, au mai aratat sursele din PNL.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost intrebat, miercuri, la RRA, daca este de parere ca ministrul Culturii, Daniel Barbu, va demisiona, el raspunzand: „Eu cred ca da”.
„Sunt consternat de afirmatia pe care a facut-o (…) O asemenea declaratie nu-l reprezinta. Demisia face parte si este un semn de noblete aproape in democratie. Ca semn de respect pentru oamenii care au putut fi lezati de o asemenea declaratie, eu cred ca o demisie e suficient de puternica. Si cred ca un lucru la care insusi Daniel Barbu tine, umanistul Daniel Barbu, cred ca demisia ar fi cel mai puternic mesaj adresat acelor oameni intr-o suferinta cumplita pe care Daniel Barbu n-a vrut, sunt convins, sa-i jigneasca, dar fata de care a facut aceasta afirmatie nefericita”, a mai declarat Antonescu.
El a precizat ca nu a apucat sa vorbeasca cu ministrul Culturii despre acest subiect.
Ministrul Daniel Barbu a participat, duminica, la o serie de manifestari denumite SpectActor de la Teatrul National din Craiova, iar, la finalul acestora, a raspuns mai multor intrebari venite din randul celor prezenti in sala de spectacole.
Printre raspunsurile ministrului s-a numarat si cel in care a facut referire la suma mare alocata pentru programul de prevenire si combatere HIV/SIDA: „La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu inteleg. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate”, a spus ministrul Daniel Barbu.
Marti, Ministerul Culturii a remis un comunicat in care arata ca Barbu „regreta profund” „comparatia nefericita” intre bugetul programului de prevenire HIV si bugetul programelor ministerului pe care il conduce si isi cere scuze „tuturor celor care s-au simtit ofensati ori lezati de aceste afirmatiile inadecvate”.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, pe 8 decembrie, ministrul Daniel Barbu a fost invitat „in calitate privata, de universitar si autor”, sa sustina o conferinta la Teatrul National din Craiova.
„Conferinta a avut ca tema „Statul cultural: istorie, memorie si crize”. Dupa conferinta, la sesiunea informala de intrebari si raspunsuri, dorind sa ilustreze transformarile pe care politicile de finantare a programelor si evenimentelor culturale le traverseaza in majoritatea statelor europene, inclusiv in Romania, ministrul a recurs la o comparatie intre bugetul unui program de sanatate publica si bugetul programelor Ministerului Culturii”, se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, „desi nu s-a referit nicio clipa la persoane, ci doar la programe si nivele de finantare, comparatia a fost cu totul nefericita, dupa cum nepotrivite au fost si consideratiile ce au insotit-o”.
„Ministrul Culturii regreta profund acest fapt si isi cere scuze tuturor celor care s-au simtit ofensati ori lezati de aceste afirmatii inadecvate”, se mai afirma in comunicatul de presa.