Sari direct la conținut

Globurile de Aur: "Reteaua de socializare" a castigat Globul de Aur pentru cea mai buna drama

Globurile de Aur 2011, Foto: Reuters
Globurile de Aur 2011, Foto: Reuters

Ciuruita de reclame, gala decernarii Premiilor Globul de Aur a strans toata lumea buna de la Hollywood, confirmand pronosticurile. „Reteaua de socializare” a fost desemnat Cea mai buna drama, fiind premiat de asemenea pentru regie – David Fincher si scenariu – Aaron Sorkin, dar si pentru coloana sonora. „Concertul” nu a luat Globul de Aur pentru film strain. Cel mai aplaudat om al serii a fost Michael Douglas.

Abia tinandu-si lacrimile, acesta s-a repliat printr-o replica demna de Gordon Gecko: „Trebuie sa existe o cale mult mai usoara pentru a primi standing ovations.” Actorul, care a invins recent cancerul, a fost cel care a anuntat cea mai buna drama a anului 2010.

„Reteaua de socializare” isi netezeste astfel drumul spre Oscaruri. Filmul a mai fost premiat pentru regie si scenariu, aplauzele pe care le-a primit de fiecare data confirmandu-i popularitatea. Premierea lui David Fincher la categoria Cel mai bun regizor si excluderea lui „The King’s Speech”, „The Fighter” , „Black Swan” si „Inceputul”/”Inception” de la principalele premii sunt, de asemenea, un semn ca la Oscaruri se va intampla, probabil, la fel.

Inception” nu a luat niciun Glob de Aur, iar celelalte trei favorite au fost distinse cu premii de interpretare. La Oscaruri, premiul de scenariu se va desface in doua – scenariu original si adaptare – , ceea ce inseamna sanse pentru mai multe filme.

The Kids Are All Right”, premiat pentru Cea mai buna comedie/musical e prea minor pentru a avea vreo pretentie la categoria Cel mai bun film sau Oscarul pentru regie. Recompensarea lui tine si de politica (e prima comedie romantica americana despre familiste gay, dar nu prea are umor), datorandu-se si faptului ca in acest an au lipsit concurenti puternici.

Surprize nu au venit nici de la categoriile Cel mai bun actor intr-o drama si Cea mai buna actrita intr-o drama. Colin Firth a livrat unul dintre cele mai consistente discursuri ale serii („down to earth”, ca sa folosim epitetul preferat al gazdei galei, Ricky Gervais), spunand ca un Glob de Aur (primul pentru el), primit la varsta a doua, e „o reasigurare blanda” ca se afla „pe drumul cel bun”.

Pentru ca e o persoana inteligenta, nici el nu s-a putut abtine de la auto-ironii: „Asta (n.red.- trofeul) sta acum intre mine si un Harley Davidson.” E o recunoastere tardiva, dar bine ca a venit si acum, pentru un actor serios si tenace, care a muncit atent la fiecare rol.

Moment de glorie si pentru Natalie Portman – gravida, roza in obraji, fericita si atenta sa nu se impiedice. Pentru ea e al doilea Glob de Aur, dupa cel obtinut pentru ‘Closer'” E, de asemenea, singurul premiu pe care l-a luat „Black Swan”, thrillerul psihologic al lui Darren Aronofsky. Portman si-a aratat si celalalt „trofeu”, pe balerinul, coregraful si logodnicul Benjamin Millepied despre care a spus, gafand cu gratie: „Vedeti ce actor bun e? Cand spunea in film ca vrea sa se culce cu mine, vorbea de fapt serios!”

Dreptate s-a facut si pentru excelentul pentru Steve Buscemi, prima oara premiat cu un Glob de aur.

A fost oarecum o surpriza premierea lui Annette Bening pentru interpretarea din „The Kids Are All Right”- nu pentru ca nu ar fi meritat premiul, ci pentru ca la fel de bine l-ar fi meritat si partenera sa de pe ecran, Julianne Moore, nominalizata si ea.

Facand si din infatisare un „statement” (rochie neagra, simpla, si ochelari cu rame groase), Annette Bening si-a sarutat pe gura intai partenera din film – Julianne Moore, pe urma sotul – pe Warren Beatty, pe care l-a si pomenit la finalul discursului de multumire, pentru ca a luat un Glob de Aur in 1952.

N-a fost o surpriza premierea lui Christian Bale pentru rol secundar masculin, iar premiul pentru rol secundar feminin pentru Melissa Leo, care a jucat in acelasi „The Fighter”, justifica opiniile ca acest film se sprijina mai ales pe actori.

„Concertul„, de Radu Mihaileanu, a ratat Globul de Aur in favoarea filmului danez „In a Better World”, realizat de Susanne Bier. Romania n-a fost pomenita (filmul e totusi o coproductie Franta-Italia-Belgia-Romania), filmul fiind anuntat ca reprezentand doar Franta. Ca sa nu avem dubii, gazda Ricky Gervais a si spus inainte: „Nimanui din America nu-i pasa de categoria asta”. Gura pacatosului adevar graieste!

Glumele au fost de la reusite (Steve Carrell a marturisit ca a auzit de „Reteaua de socializare” de pe Facebook, de la un prieten necunoscut) spre insolente – tot Ricky Gervais a spus ca l-a vazut pe presedintele Asociatiei Presei Straine de la Hollywood scobindu-se in dinti inainte sa intre pe scena, iar acesta i-a replicat ca data viitoare sa ceara altcuiva informatii despre filme. (Probabil ca la anul altcineva va fi gazda galei.).

Ricky Gervais il mitraliase in deschidere si pe Hugh Hefner, de care isi adusese aminte legat de la titlul filmului „The Walking Dead”, facand niste aprecieri deloc politicoase despre el si viitoarea sa tanara sotie. Tom Hanks i-a razbunat pe toti. Cand a urcat pe scena, alaturi de Tim Allen, sa anunte Globul de Aur pentru cea mai buna comedie sau film muzical, el a si-a adus aminte ca inainte Ricky Gervais era „mai grasut si mai bun actor” decat acum.

Cand a primit Premiul „Cecil B. DeMille” pentru intreaga cariera, Robert De Niro si-a ascuns emotia in spatele poantelor. Dupa introducerea facuta de Matt Damon (pe care l-a regizat in „The Good Shepherd”), primul lucru pe care De Niro l-a facut dupa ce a urcat pe scena a fost sa-i spuna: „Mi-a placut ce-ai facut in ‘The Fighter'” (Damon nejucand in acest film), dupa care s-a lansat intr-un discurs de multumire intepand presa straina de la Hollywood care n-a scris prea de bine despre „Little Fockers”, dar amintind si de faptul ca propriii sai copii sunt mai scump de intretinut decat sunt filmele de facut.

De generozitate a dat dovada si Paul Giamatti cand a primit Globul de Aur pentru Cel mai bun actor dintr-un film muzical sau comedie: „Cred ca s-a facut o greseala. Ceilalti domni nominalizati sunt mai buni decat mine”, a spus el.

Toata lumea buna sau, ma rog, aproape a respirat acelasi aer de la Beverly Hilton din Beverly Hills: Robert de Niro si Al Pacino, Steven Spielberg si Barry Levinson, Warren Beatty, Jane Fonda, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Tom Hanks, Helen Mirren, Jeremy Irons, Jeff Bridges, Steve Buscemi. A fost pana si Temple Gradin, care a inspirat filmul de televiziune cu acelasi nume.

Al Pacino a venit la gala pentru ca era nominalizat la categoria Cel mai bun actor dintr-un film de televiziune sau mini-serial. Desi „Carlos” (de Olivier Assayas), una din senzatiile anului in America, a fost premiat la categoria Cel mai bun film de televiziune sau mini-serial, protagonistul sau, noua vedeta Edgar Ramirez, a trebuit sa cedeze prada leului batran Pacino. Mai are timp.

Cand a urcat sa-si ridice statueta pentru „You Don’t Know Jack”, Al Pacino a inceput sa vorbeasca despre ce inseamna pentru un actor sa joace o persoana reala, iar aparatul de filmat urmarea fetele actorilor mai tineri din sala care il ascultau cu religiozitate, ca si cum ar fi fost la scoala.

Lista prezentatorilor a fost selecta, incluzandu-i printre altii pe Scarlett Johansson, Julianne Moore, Kevin Spacey, Eva Longoria (alunecand pe-o rochie), Mila Jovovich, Kevin Bacon, Michelle Pfeiffer, Bruce Willis (prezentat de Ricky Gervais drept „tatal lui Ashton Kutcher”), Robert Downey Jr., Jennifer Lopez, Alec Baldwin, Halle Berry, Alicia Keys, Megan Fox, Sylvester Stallone, Tilda Swinton, Steve Carrell, Sandra Bullock.

Da, au fost si Angelina Jolie cu Brad Pitt. Ea a inghitit ironia lui Ricky Gervais cum ca in acest an s-au facut filme in multe dimensiuni, dar ca personajele din „Turistul” nu au avut prea multe dimensiuni, dupa care si-a petrecut seara cu capul pe umarul lui Brad Pitt, aparatul de filmat furandu-i si un moment in care se ruja pe furis.

Iata care sunt castigatorii Globurilor de Aur:

  • Cea mai buna drama: The Network- Reteaua de Socializare (2010). Nominalizati au fost si Black Swan, The Fighter, Inceputul/Inception, he King’s Speech.
  • Cea mai buna comedie sau musical: The Kids Are All Right (2010). Printre nominalizati au fost: „Alice in Tara Minunilor/Alice in Wonderland, Burlesque Vis implinit,  Greu de pensionat/Red si Turistul/The Tourist
  • Cel mai bun regizor: David Fincher– The Social Network (2010). Preintre nominalizati s-au numarat si Darren Aronofsky (Black Swan), Tom Hooper (The Kings Speech), Christopher Nolan (Inception) si David O. Russell (The Fighter)
  • Cel mai bun actor intr-un rol secundar:  Christian Bale – The Fighter. La aceeasi categorie au mai fost nominalizati  Michael Douglas (Wall Street: Banii sunt facuti sa circule/Wall Street: Money Never Sleeps), Andrew Garfield (Reteaua de socializare), Jeremy Renner (Orasul) si Geoffrey Rush (The Kings Speech).
  • Cel mai bun actor in rol secundar intr-un serial, miniserie sau film de televiziune: Chris Colfer– „Glee” (2009)
  • Cel mai bun actor intr-un serial de televiziune drama: Steve Buscemi- „Boardwalk Empire” (2009)
  • Cel mai bun serial drama: Boardwalk Empire (2009)
  • Cel mai bun cantec original Burlesque-Vis implinit (2010)– Diane Warren (You haven’t seen the last of me)
  • Cel mai bun soundtrackThe Network-Reteaua de socializare (2010)
  • Cel mai bun film animat- Toy Story 3  (2010)
  • Cea mai buna actrita intr-un film comedie sau musical- Annette Bening- The kids are all right (2010). Printre nominalizate s-a numarat si Anne Hathaway (Love and Other Drugs), Angelina Jolie (Turistul), Julianne Moore (The Kids Are All Right) si Emma Stone (Easy A)
  • Cel mai bun actor intr-o miniserie sau film de televiziune: Al Pacino– You don’t know Jack (2010)
  • Cea mai buna actrita intr-o miniserie sau film de televiziune: Claires Danes- Temple Grandin (2010)
  • Cel mai bun scenariu: The Social Network -Reteaua de socializare (2010). Printre nominalizati au fost si 127 de ore, Inception-Inceputul, The Kids Are All Right si The Kings Speech.
  • Cea mai buna actrita in rol secundar intr-un serial, miniserie sau film de televiziune: Jane Lynch– Glee (2009)
  • Cel mai bun film strain: Haevnen (Danemarca-2010). Printre nominalizatii s-au numarat si „Biutiful (de Alejandro Gonzalez Inarritu, productie Mexic-Spania), Concertul (de Radu Mihaileanu, coproductie Franta-Italia-Belgia-Romania), Kray de Aleksei Uchitel (Rusia), Io sono lamore de Luca Guadagnino (Italia).
  • Cea mai buna actrita intr-un serial de televiziune comedie sau musical: Laura LinneyThe Big C (2010)
  • Cel mai bun actor intr-un serial de televiziune comedie sau musical: Jim Parsons– The Big Bang Theory (2007)
  • Cea mai buna actrita in rol secundar: Melissa Leo– The Fighter (2010). Printre nominalizate s-au numarat si Amy Adams (The Fighter), Helena Bonham Carter (The Kings Speech), Mila Kunis (Black Swan) si Jacki Weaver (Animal Kingdom)
  • Cel mai bun serial comedie sau musical: Glee (2009)
  • Cel mai bun actor intr-un film comedie sau musical: Paul Giamatti– Barney’s Version (2010). Printre nominalizati s-au numarat si Johnny Depp (care a avut doua nominalizari, pentruTuristul si Alice in Tara Minunilor), Jake Gyllenhaal (Love and Other Drugs) si Kevin Spacey (Casino Jack)
  • Cea mai buna actrita dintr-o drama: Natalie Portman– The Black Swan (2010). Printre nominalizate au fost si Halle Berry (Frankie and Alice), Nicole Kidman (Rabbit Hole), Jennifer Lawrence (Winters Bone) sii Michelle Williams Blue Valentine)
  • Cel mai bun actor dintr-o drama: Colin Firth– The King’s Speech (2010). Printre nominalizati s-au numarat si Jesse Eisenberg (Reteaua de socializare), James Franco (127 Hours), Ryan Gossling (Blue Valentine) si Mark Wahlberg (The Fighter”)
  • Cea mai buna actrita intr-un serial de televiziune-drama: Katey SagalSons of Anarchy (2008)
  • Cea mai buna mini-serie TV: Carlos (2010)
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro