Sari direct la conținut

​Greșelile din manualul unic de Istorie: Societatea de Științe Istorice din România începe o analiză a manualului scos de Editura Ministerului Educației

HotNews.ro
Greseli in manualul unic de Istorie, Foto: Hotnews
Greseli in manualul unic de Istorie, Foto: Hotnews

​Manualul unic de Istorie intră în analiza Societății de Științe Istorice din România, după ce HotNews.ro a relatat pe larg greșelile pe care le conține. Bogdan Murgescu, președintele Societății, a declarat pentru HotNews.ro că “experiența arată că o analiză temeinică, realizată cu echilibru și profesionalism, poate evidenția și alte aspecte”. “Îmi exprim stupoarea cu privire la nonșalanța cu care directoarea Editurii Didactice și Pedagogice evocă avizele „din partea mediului universitar”, în condițiile în care cel puțin la Facultatea de Istorie a Universității din București nu a fost înregistrată nici o solicitare oficială de expertiză”, a declarat Murgescu.

HotNews.ro a scris pe larg despre greșelile pe care profesorul Stan Stoica le-a găsit în manualul unic de Istorie, erori corectate, în parte, de Ministerul Educației în varianta PDF a manualului publicat pe manuale.edu.ro. Maria Nistor, directoarea Editurii Didactice și Pedagogice, a declarat însă într-o conferință de presă că la Istorie este vorba despre greșeli „fabricate”.

Contactat de HotNews.ro, Bogdan Murgescu, profesor la Universitatea din București și președintele Societății de Științe Istorice din România, a declarat că a luat decizia de a constitui un grup de lucru care să analizeze manualul unic de Istorie scos de Ministerul Educației, „analiză care apoi să poată fi asumată de Societatea de Științe Istorice din România”. „Este regretabil că Ministerul Educației și-a făcut o regulă din a nu apela la expertiza societăților profesionale reprezentative la nivel național”, a adăugat acesta.

Amintim că Bogdan Murgescu a fost președintele consiliului care propune cifrele de școlarizare și a fost schimbat de ministrul Educației, Valentin Popa, la începutul acestui an. Vezi aici detalii

Bogdan Murgescu

Bogdan Murgescu

Foto: unibuc.ro

Bogdan Murgescu, președintele Societății de Științe Istorice din România, pentru HotNews.ro:

  • Am luat notă de observațiile formulate public de către unii colegi cu privire la manualul de Istorie de clasa a VI-a publicat de Editura Didactică și Pedagogică. Nu este acum momentul pentru a mă exprima, prealabil unei lecturi atente a întregului text, asupra justeței acestor critici și observații.
  • Experiența arată că o analiză temeinică, realizată cu echilibru și profesionalism, poate evidenția și alte aspecte, fie ele pozitive sau negative, decât cele semnalate de primii comentatori.
  • După consultarea unora dintre membrii conducerii Societății de Științe Istorice din România, am luat decizia de a constitui un grup de lucru care să realizeze o asemenea analiză, analiză care apoi să poată fi asumată de Societatea de Științe Istorice din România, care este cea mai cuprinzătoare asociație profesională din domeniul istoriei la nivel național.
  • Este regretabil că Ministerul Educației și-a făcut o regulă din a nu apela la expertiza societăților profesionale reprezentative la nivel național. Cred cu tărie că un asemenea apel ar fi putut ajuta la îmbunătățirea controlului de calitate al manualelor și că, așa cum arată exemplul recent al geografiei, este foarte posibil ca verificări riguroase să evidențieze probleme și la manualele de la alte discipline.
  • De asemenea, îmi exprim stupoarea cu privire la nonșalanța cu care directoarea Editurii Didactice și Pedagogice evocă avizele „din partea mediului universitar”, în condițiile în care cel puțin la Facultatea de Istorie a Universității din București nu a fost înregistrată nici o solicitare oficială de expertiză, iar pe contrapagina manualului nu apare, deși era regulă în trecut, nici un nume de referent științific.”

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro