Sari direct la conținut

Gripa aviară a ajuns în noi colţuri ale globului şi a devenit endemică pentru prima dată la unele păsări sălbatice

HotNews.ro
gripa aviara, Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia
gripa aviara, Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Gripa aviară a ajuns în noi colţuri ale globului şi a devenit endemică pentru prima dată la unele păsări sălbatice care transmit virusul păsărilor de curte, potrivit medicilor veterinari şi experţilor în boli, care avertizează că acum este o problemă pe tot parcursul anului.

Reuters a vorbit cu peste 20 de experţi şi fermieri de pe patru continente, care au spus că prevalenţa virusului în sălbăticie semnalează că focarele record nu se vor diminua curând în fermele de păsări de curte, crescând ameninţările la adresa aprovizionării cu alimente a lumii.

Aceştia au avertizat că fermierii trebuie să privească boala ca un risc grav tot anul, în loc să concentreze eforturile de prevenire în timpul sezoanelor de migraţie de primăvară pentru păsările sălbatice.

Focarele de virus au continuat în America de Nord şi de Sud, Europa, Asia şi Africa, neînvinse de căldura verii sau de frigul iernii, de când o tulpină a sosit în Statele Unite la începutul anului 2022 care era genetic asemănătoare cu cazurile din Europa şi Asia.

Preţurile ouălor au stabilit recorduri după ce boala a distrus zeci de milioane de găini anul trecut, punând în pericol o sursă de bază de proteine ieftine la îndemâna unora dintre cele mai sărace din lume, într-un moment în care economia globală are probleme din cauza inflaţiei ridicate.

Păsările sălbatice sunt în primul rând responsabile pentru răspândirea virusului, potrivit experţilor. Păsările de apă precum raţele pot purta boala fără să moară şi o pot transmite păsărilor de curte prin fecale contaminate, saliva şi alte mijloace.

Cele mai bune eforturi ale fermierilor de a proteja efectivele sunt insuficiente.

În Statele Unite, Rose Acre Farms, al doilea producător de ouă din ţară, a pierdut anul trecut aproximativ 1,5 milioane de găini la un loc de producţie din comitatul Guthrie, Iowa, chiar dacă oricine intra în hambare trebuia să facă duş mai întâi pentru a îndepărta orice urmă de virus, a spus directorul executiv Marcus Rust.

O fermă a companiei din Weld County, Colorado, a fost infectată de două ori în aproximativ şase luni, ucigând peste 3 milioane de pui, a spus Rust. El crede că vântul a suflat virusul din câmpurile din apropiere, unde şi-au făcut nevoile gâştele.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Japonia se numără printre ţările care au suferit pierderi record de păsări de curte în ultimul an, lăsând unii fermieri să se simtă neputincioşi.

”Gripa aviară apare chiar şi într-o nouă fermă de păsări, cu echipamente moderne şi fără ferestre, aşa că tot ce putem face acum este să-l rugăm pe Dumnezeu să ne ferească de infecţie”, a spus Shigeo Inaba, care creşte pui pentru carne în prefectura Ibaraki, lângă Tokyo.

Păsările de curte din emisfera nordică erau considerate anterior a fi cele mai expuse riscului atunci când păsările sălbatice sunt active în timpul migraţiei de primăvară.

Nivelurile crescânde ale virusului, într-o gamă largă de păsări de apă şi alte păsări sălbatice, înseamnă că păsările de curte se confruntă acum cu riscuri mari pe tot parcursul anului, au spus experţii.

”Este un nou război. Este practic o veghe de 12 luni”, a spus Bret Marsh, medicul veterinar de stat din statul american Indiana.

Într-un semn că ameninţarea va persista, Marsh cere fonduri de la parlamentarii din Indiana pentru a angaja un medic veterinar suplimentar şi un specialist în sănătatea păsărilor de curte.

Indiana a pierdut peste 200.000 de curcani şi alte păsări în ultimul an, în timp ce totalul deceselor din SUA depăşeşte 58 de milioane de păsări, conform datelor guvernului SUA, depăşind recordul anterior din 2015.

Virusul este de obicei mortal pentru păsările de curte, iar efectivele întregi sunt sacrificate chiar şi atunci când numai o pasăre este pozitivă.

Vaccinările nu sunt o soluţie simplă: pot reduce, dar nu elimina ameninţarea virusului, făcând mai dificilă detectarea prezenţei acestuia.

Cu toate acestea, Mexic şi UE se numără printre cei care vaccinează sau iau în considerare vaccinurile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro