Grupul pentru Dialog Social solicită CCR să respingă contestația lui Călin Georgescu pentru a apăra „identitatea constituțională și națională” / Și rectorul SNSPA a depus un memoriu

Grupul pentru Dialog Social a anunțat, luni, că a formulat un Memoriu Amicus Curiae prin care „probează nerespectarea de către dl Călin Georgescu a condițiilor de fond generale necesare pentru validarea unei candidaturi la funcția de Președinte al României”. Astfel, GDS cere Curții Constituționale să respingă contestația depusă de acesta împotriva deciziei prin care Biroul Electoral Central i-a invalidat candidatura. Un memoriu similar a depus și rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Remus Pricopie.
Biroul Electoral Central a decis, duminică, să blocheze intrarea lui Călin Georgescu în cursa prezidențială, însă acesta a atacat decizia, luni, la Curtea Constituțională a României. Mai mulți simpatizanți de-ai săi s-au adunat duminică în fața sediului BEC pentru un protest care a degenerat în violențe. CCR se reunește marți pentru a discuta speța.
În comunicatul transmis, GDS susține că „respingerea candidaturii domnului Georgescu Călin la funcția de Președinte al României este de natură să protejeze Constituția României, respectiv identitatea constituțională și identitatea națională a României (Titlul I al Constituției), dar și rolul constituțional al Președintelui României (Titlul III al Constituției)”.
„În speță, memoriul GDS probează detaliat declarațiile dlui Georgescu care afectează forma republicană de guvernământ, integritatea teritorială, drepturile fundamentale, proprietatea privată, pluralismul politic. De asemenea, declarațiile lui au evaluat drept indezirabilă apartenența României la Uniunea Europeană și la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord – care este unul dintre cele mai importante elemente identitare ale României contemporane (Titlul VI al Constituției)”, afirmă GDS în prezentarea memoriului depus.
GDS cere CCR să respingă contestația lui Călin Georgescu.
„Nu trebuie să poată candida la funcția de președinte al României o persoană a cărei candidatură este integral anti-constituțională. România și-a câștigat prin sacrificiu dreptul de a fi o democrație liberală, integrată în Uniunea Europeană și în NATO – și așa trebuie să rămână”, se mai arată în comunicatul GDS.
Rectorul SNSPA a depus la rândul său un Memoriu Amicus Curiae
SNSPA a anunțat, luni, că și rectorul Remus Pricopie a depus un astfel de memoriu la CCR.
„În cadrul acestui Memoriu, prof. univ. dr. Remus Pricopie a solicitat Curții Constituționale menținerea soluției de respingere a candidaturii domnului Călin Georgescu, argumentând că înregistrarea acesteia contravine dispozițiilor constituționale și a hotărârilor CCR nr. 2 și nr. 32 din 2024. Motivele invocate în document fac referire la încălcarea condițiilor de eligibilitate prevăzute de Constituția României, în special ale art.1 alin. (3) și (5), ale art. 82 alin. (2), corelate cu articolele 148 și 149. Aceste dispoziții subliniază respectarea valorilor democrației, statului de drept, Constituției și a angajamentelor internaționale ale României, respectiv apartenența țării la Uniunea Europeană și NATO”, afirmă SNSPA într-un comunicat de presă.
SNSPA conchide susținând că, prin depunerea memoriului, rectorul Remus Pricopie „își reafirmă angajamentul față de principiile statului de drept, valorile democratice și respectarea normelor constituționale în cadrul procesului electoral din România”.