Gunoaie si cocioabe in buricul Clujului
Clujul european este un oras al contrastelor. Cartierele de vile somptuoase si cladirile de birouri ultra-moderne cuceresc incet intravilanul municipiului. Pe langa aceste cladiri care induc imaginea unui oras in plin avant economic apare si imaginea de cosmar – maghernite din chirpici cu WC turcesc, gunoaie si mizerie – imagine desprinsa parca din cele mai infecte gropi de gunoi.
Din pacate aceasta imagine nu se intalneste doar in gropile de gunoi, ci la nici 10 minute de mers pe jos pana in centrul municipiului, mai precis pe strada Coastei.
Astfel in spatele Bibliotecii Octavian Goga – care adaposteste si Centrul Public de Informare NATO – si alaturi de un centru de afaceri ultramodern – una din putinele cladiri de birouri clasa A din oras – se intalnesc privelisti care concureaza cu imaginea unei gropi de gunoi. La numai 100 de metri de respectivele institutii – gunoi, case din chirpici si toalete turcesti. O atmosfera demna de rampa de gunoi de la Pata Rat.
Blocuri vs. cocioabe
Putina lume stie ca intr-o zona relativ centrala a orasului Cluj-Napoca, mai precis pe strada Coastei, in spatele strazii Dorobantilor, se afla mai multe maghernite in care oamenii traiesc in conditii de Ev Mediu, fara apa potabila sau canalizare.
Lipsa acestor utilitati face ca zona sa fie o adevarata bomba ecologica, fiind un pericol atat pentru sanatatea locuitorilor de pe “Coastei”, cat si pentru locuitorii din blocurile vecine, de pe “Doro?bantilor”. Acestia din urma se plang de mizeria si de galagia pe care locuitorii de pe strada Coastei le provoaca.
Din fericire Primaria municipiului Cluj-Napoca a gasit solutia salvatoare. A organizat o licitatie prin care concesiona terenul pe care sunt momentan amplasate cocioabele in vederea realizarii de locuinte sociale pentru tineri. La licitatia din 20 iulie 2005 s-au prezentat doua firme, SC Napoca SRL si SC Tomsa SRL.
Cea de-a doua firma a adjudecat licitatia, castigand dreptul de a construi doua blocuri de locuinte de trei etaje. Totusi, chiar daca au fost declarata castigatoarea licitatiei, firma Tomsa SRL nu a putut incepe constructia blocurilor din cauza situatiei terenului.
Astfel o parte din terenul castigat de catre Tomsa apartine si Directiei Regionale Vamale care urmeaza sa construiasca o cladire de birouri . “Respectivul teren a fost atribuit prin licitatie publica firmei SC Tomsa SRL. Totusi la scurt timp am constatat ca o parte din respectivul teren apartine si directiei vamale.
Anul trecut comisiile de specialitate au lucrat la rezolvarea situatiei extrem de complicate a terenului astfel incat atat firma Tomsa SRL cat si directia vamala sa poata construi. In momentul de fata Planul Urbanistic de Detaliu pentru respectivul teren a fost finalizat, situatia terenului fiind clarificata.
Se va discuta in CL daca firma Tomsa SRL urmeaza sa construiasca blocurile sau daca se va realiza o noua licitatie. Dar cred ca tot Tomsa va construi, chiar daca ei trebuiau sa inceapa lucrarile in termen de un an de la castigarea licitatiei, dar tinand cont de complicatiile care au aparut ei nu au putut sa respecte prevederile contractului.
Totusi aceasta vina nu le va fi imputata, ei neputand construi din cauza situatiei complicate a terenului”, a declarat Adrian Popa, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca. Miliarde din gunoaie in momentul de fata zona strazii Coastei este o adevarata groapa de gunoi, cu maghernite din chirpici, fara apa curenta sau canalizare dar cu WC turcesc afara.
Paradoxal sau nu respectiva zona este o adevarata mina de aur pentru investitori. Drept dovada sta pretul terenului din zona, care poate ajunge si la 200 euro metrul patrat. De asemenea, respectiva zona este una foarte linistita, fiind o zona in care predomina casele si vilele.
De asemenea, strada Coastei se afla la nici 100 de metri de Biblioteca judeteana “Octavian Goga” si de un centru de afaceri ultramodern. In ultima vreme s-a investit masiv in acea zona a cartierului Marasti, rand pe rand mai toate bancile importante de pe piata romaneasca si-au deschis sucursale in cartierul Marasti.
Mai mult, in respectiva zona exista si doua hypermarketuri, Profi si Kaufland, cel de-al doilea urmand a-si deschide portile la finele lunii februarie a anului curent. Mai mult viitorii locatari ai blocurilor de pe Coastei vor fi doar la 10 minute de centrul orasului.
Toate acestea fac din zona strazii Coastei una foarte interesanta pentru investitori, acestia urmand sa obtina profituri uriase din vanzarea apartamentelor si inchirierea spatiilor comerciale care urmeaza sa se construiasca.
Paradis pentru investitori
Totusi, timp de mai multi ani respectiva zona a fost un adevarat focar de infectie, conditiile insalubre in care traiau locatarii de pe strada Coastei fiind un pericol atat pentru ei cat si pentru vecinii lor de pe strazile “respectabile” din zona. Multi cetateni au reclamat deranjul, galagia si mizeria pe care locuitorii de pe strada Coastei o faceau.
In conditiile in care respectivele maghernite vor fi demolate si se vor construi blocuri de locuinte, actualii locatari ai cocioabelor vor fi evacuati. Problema este unde vor fi cazati de acum inainte. Adrian Popa a declarat ca situatia lor este incerta, dar se va gasi o rezolvare.
“Deocamdata nu am gasit o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, dar o vom analiza si mai mult ca sigur vom gasi o solutie. In principal cei care au carte de identitate vor fi trimisi la domiciliul inscris in buletin”, a mai spus Popa.
Totusi, problema locuitorilor de pe strada Coastei trebuie rezolvata cat mai rapid tinand cont ca din spusele viceprimarului lucrarile la respectivele blocuri vor incepe in primavara anului acesta. In aceste conditii nu mai este mult timp pentru a se gasi o solutie salvatoare.
Tinand cont ca in momentul de fata singurul domiciliu al respectivilor cetateni este in cocioabele de pe strada Coastei, este foarte posibil ca odata ce vor fi evacuati din maghernitele pe care le ocupa in acest moment sa nu isi gaseasca o locuinta adecvata, fiind astfel predispusi la a comite acte antisociale.
In alte cuvinte daca primaria nu le ofera o locuinta, isi vor gasi singuri una, un exemplu elocvent in acest sens fiind cazul Casei Calaului, monument istoric si obiectiv turistic al municipiului, care dupa ce a fost ocupat abuziv de mai multe familii de rromi nu a mai putut fi restaurat, fiind necesara demolarea lui din cauza pericolului pe care il constituia pentru siguranta cetatenilor.
Ori este foarte greu de crezut ca Primaria va dispune ca SC Tomsa SRL sa aloce un numar de apartamente din blocurile care urmeaza a fi construite pe strada Coastei, vechilor “locatari” ai maghernitelor