Sari direct la conținut

Ucraina a lovit pentru prima dată ținte din Rusia și cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow

HotNews.ro
Rachetă Storm Shadow / SCALP, Foto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia
Rachetă Storm Shadow / SCALP, Foto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia

Ucraina a lansat pentru prima dată rachete britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, a relatat miercuri agenția Bloomberg, citând un oficial occidental neprecizat.

Și postul Sky News anunță, citând de asemenea o sursă anonimă, că rachete Storm Shadow de fabricație britanică au fost trase pentru prima dată asupra teritoriului Rusiei de către Ucraina.

  • Conform presei britanice, forţele ucrainene au lovit cu Storm Shadow o ţintă din regiunea Kursk.
  • Bloggeri militari ruşi au postat pe Telegram imagini cu ceea ce susţin că ar fi fragmente de rachete Storm Shadow găsite de locuitorii unui sat, Marino, în regiunea rusă Kursk.
  • Trupele ucrainene, care au ocupat din luna august mai multe zone din provincia rusă Kursk, sunt supuşi presiunii unei contraofensive ruseşti.
  • Potrivit BBC, presa ucraineană speculează că atacurile ar fi vizat un post de comandă rusesc, posibil subteran.

Zilele trecute a apărut informația că SUA au decis să permită Ucrainei să tragă cu rachete americane cu rază lungă ATACMS împotriva Rusiei – un lucru pe care administrația de la Washington a ezitat să îl facă timp de aproape 33 de luni de război.

Guvernul britanic s-a confruntat apoi cu întrebări dacă va permite același lucru, iar prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a eschivat să răspundă pe această temă în timpul unui summit G20.

Interpelat de asemenea pe acest subiect, un purtător de cuvânt al premierului Starmer a transmis că biroul său nu va comenta relatări ce privesc chestiuni operaţionale militare, scrie Reuters.

Storm Shadow, o rachetă cu rază lungă de acțiune lansată din aer

  • Storm Shadow, fabricată de producătorul european de rachete MBDA, este o rachetă cu rază lungă de acțiune lansată din aer, proiectată pentru atacuri împotriva unor ținte de mare valoare, cum ar fi buncăre și infrastructuri cheie, potrivit companiei.
  • Britancii îi spun Storm Shadow, iar francezii folosesc pentru această rachetă numele SCALP-EG („Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général”).

Marea Britanie a furnizat deja Ucrainei rachete cu lansare aeriană Storm Shadow, similare rachetelor franceze SCALP, de asemenea oferite Kievului de Franţa, care au o rază de acţiune de 550 km.

Forţele aeriene ucrainene le-au lansat până în prezent asupra unor ţinte din Crimeea şi din celelalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia, folosind avioane de atac de concepţie sovietică Suhoi SU-24, modificate de specialiştii occidentali pentru a purta rachete de acest tip.

Guvernul britanic a precizat în trecut că permite Ucrainei să folosească aceste rachete doar în interiorul graniţelor ucrainene recunoscute internaţional, dar în ultima vreme a exercitat presiuni asupra SUA să ridice restricţiile de folosire a armamentului oferit Kievului astfel încât să poată fi lovite ţinte în profunzimea teritoriului rus. (n.r. – armele franco-britanice bazându-se de obicei pe tehnologia americană pentru țintire).

În cele din urmă, preşedintele american Joe Biden, aflat la final de mandat, a decis duminică să dea curs cererii insistente a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ridica aceste restricţii asupra folosirii rachetelor ATACMS, rachete cu lansare terestră care au o rază de acţiune de 300 de kilometri.

După unda verde primită de la Washington, Ucraina a folosit marţi în premieră astfel de rachete într-un atac asupra unei instalaţii militare în regiunea rusă de graniţă Briansk.

Potrivit Moscovei, antiaeriana rusă ar fi doborât cinci din cele şase rachete ATACMS lansate în acest atac.

INTERVIURILE HotNews.ro