Sari direct la conținut

Gusa, bastardul Mamei Rusia

Buna ziua, Ardeal

Ce legatura exista intre seful Securitatii, Iulian Vlad, intre un asa zis ??dizident??, arestat in decembrie t89 pentru tradare in favoarea URSS, in fapt un agent de influenta in favoarea KGB, serviciile secrete rusesti sau oameni de afaceri rusi? Raspunsul e unul singur si poate fi gasit, acum, in fruntea Partidului Initiativa

Nationala. Cozmin Gusa, viitor candidat la presedintia Romaniei, dupa cum el insusi a declarat, este, fara doar si poate, un ??produs?? al mai multor forte politice si financiare autohtone, dar si din fosta Uniune Sovietica.

Cel care a declarat in cadrul unei emisiuni televizate, pe vremea cand detinea functia de secretar general al PSD, ca ??Rusia este a doua mea patrie??, Cozmin Gusa a cunoscut succesul politic si financiar gratie sprijinului acordat de Mircea Popa, un personaj-cheie, considerat de unii apropiati fost agent de influenta al KGB (??spion??).

BZA va dezvaluie in premiera ce se ascunde sub ambalajul de ??politician cu perspectiva??.

La putina vreme dupa ce a fost dat afara din PD, in primavara lui 2005, Cozmin Gusa lansa o stire senzationala. In cadrul unei emisiuni pe postul de televiziune B1 TV, Gusa a sustinut, fara sa il intrebe nimeni, ca serviciile secrete i-au adus acuzatii privind legaturile sale cu serviciul secret al Federatiei Ruse.

Evident, Gusa a negat ca ceva din dosarul respectiv ar fi adevarat. Fumigena a fost aruncata cu un scop precis. Legaturile lui Gusa cu serviciile secrete rusesti exista. Potrivit unor informatii, Gusa a fost racolat de serviciile secrete rusesti. Iar usile i-au fost deschise de un personaj obscur, Mircea Popa.

Potrivit unor apropiati, in anii t70, Popa a facut o greva a foamei in fata Uniunii Scriitorilor, reclamand faptul ca scriitorii dintr-o tara comunista nu pot face literatura comunista. A fost primul pas prin care Popa a obtinut ??viza?? catre Uniunea Sovietica.

Ca un gest de solidaritate fata de URSS, prin anii t88, i-a scris o scrisoare lui Gorbaciov in care solicita azil politic. A fost cireasa care a umplut paharul pentru Securitate. De fapt, Popa avea un dosar la Securitate in care verdictul era ??tradare??. Legaturile acestuia cu KGB erau clare.

A avut ocazia sa-l cunoasca pe Iulian Vlad, seful fostei Securitati. In decembrie t89, tocmai in pragul Revolutiei, a fost inchis pentru cateva zile la Rahova, pentru acuzatia de tradare. Dupa caderea regimului comunist, a fost eliberat si a infiintat Fundatia ??Romania-Rusia??. A pozat mereu in dizident.

Ar fi de precizat faptul ca, inainte de t89 l-a cunoscut pe Iulian Vlad, cel cu care a avut o legatura stransa si dupa caderea regimului.

Dupa t89, Popa a avut un rol important in formarea unor „grei” ai momentului. Printre acestia si Miron Mitrea, Popa fiind de altfel ??creierul?? miscarii sindicale din Romania post-decembrista.

Popa, deschizator de drumuri

Mircea Popa a fost un dascal, in adevaratul sens al cuvantului, si pentru Cozmin Gusa. Cei doi s-au cunoscut prin 1999, la putina vreme dupa ce Gusa a ajuns in Capitala.

Intrucat Popa avea legaturi stranse cu greii PSD – Adrian Nastase, Ion Iliescu, Miron Mitrea – fiind de altfel omul de legatura al partidului cu Federatia Rusa, era extrem de usor ca Gusa sa acceada in cercul de putere al acestui partid. A urmat inscrierea lui Gusa in PSD si cunoscuta sa ascensiune la varf.

In tot acest timp, Popa si Gusa imparteau acelasi birou in sediul PSD Bucuresti. Popa l-a pus pe Gusa in legatura cu alte doua personaje care ii vor marca traseul politic – Iulian Vlad si Virgil Magureanu. Gusa nu a negat niciodata legatura sa cu Iulian Vlad si Virgil Magureanu.

De altfel, potrivit surselor noastre, Popa a avut discutii directe cu Vlad in ce priveste ??viitorul?? politic al lui Gusa. De pe pozitia de presedinte al Fundatiei ??Romania-Rusia??, Popa avea usile deschise atat la Ambasada Rusiei, cat si la Moscova, ??univers?? in care a fost introdus si Gusa.

Tanarul politician a intreprins alaturi de Popa mai multe vizite in Federatia Rusa, intrand in legatura cu mai multe cercuri de influenta politica si financiara.

Relatiile preferentiale dintre Gusa si anumite personaje influente din Federatia Rusa culmineaza cu semnarea unui protocol, in noiembrie 2001, intre PSD si EDINSVO (formatiunea politica care l-a sustinut la presedintie pe Vladimir Putin).

Presedintele in exercitiu la acea vreme al Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, anunta in acea perioada ca Romania doreste sa intensifice relatiile bilaterale cu Federatia Rusa ??pe toate planurile??, iar incheierea Tratatului de baza intre cele doua state nu va fi conditionata de neincluderea in document a denuntarii Pactului Ribbentrop-Molotov sau de restituire a tezaurului Romaniei. Cu doua saptamani inainte de semnarea protocolului, secretarul general al PSD Cozmin Gusa s-a intalnit cu conducerea partidului EDINSVO.

In acele zile, la Moscova, Gusa a avut o serie de intalniri cu presedintele Comitetului Executiv Central, Sergei Popov, cu adjunctul Directiei Relatii Internationale a Edinsvo, Anatoly Smirnov, cu consilierul premierului rus, Vladimir Andrianov, precum si cu Leonid Grigorievici Ivlev, consilier al Administratiei Prezidentiale.

In cadrul discutiilor cu oficialii celor doua partide, s-a convenit asupra ??relansarii cooperarii economice si a intensificarii dialogului politic dintre Romania si Federatia Rusa??. La intoarcere in tara, Gusa anunta ca ??deschiderea?? relatiilor romano-ruse incepe printr-o colaborare intre partide, respectiv PSD-EDINSVO.

Dupa acest episod, Gusa a mentinut legatura cu poli de influenta politica si economica din Federatia Rusa. Gusa a fost si cel care, alaturi de Popa, a pregatit vizita premierului Nastase la Kremlin.

Mai mult, in cadrul unei emisiuni televizate, Gusa a facut o declaratie soc, pe care a regretat-o mai apoi& ??Rusia este a doua mea patrie??.

Legaturile lui Gusa cu grupurile financiare rusesti s-au materializat si in preluarea societatii Industria Sarmei Campia Turzii (ISCT), in 2003, de catre o companie elvetiana cu capital rusesc – Conares Trading (ce apartine de grupul metalurgic rus Mechel).

De altfel, Gusa s-a deplasat la Campia Turzii, participand la prima intalnire dintre conducerea societatii reprezentata de presedintele Vladimir Iorich si noii proprietari. De precizat faptul ca, odata cu preluarea de la APAPS, rusii au beneficiat de stergerea datoriilor acumulate de ISCT.

In perioada semnarii contractului, capitalul social era de 1.120 de miliarde lei, iar personalul era de 5.630 de angajati. Profitul estimat pe 2002 era de 19 miliarde lei.

Conares Trading are un capital social de 10 milioane de franci elvetieni si detine pachete de actiuni la mari producatori de otel din Federatia Rusa, cum ar fi combinatele metalurgice din Magnitorsk si Celiabinsk. Preluarea ISCT de catre rusi a fost un esec total, patronii nerespectandu-si angajamentele prevazute in contractul de privatizare.

Problemele au inceput insa sa apara cand anumite vizite si legaturi ale lui Gusa nu au fost ??raportate?? la varful partidului.

Nastase si Iliescu au fost informati de serviciile secrete (care incepusera deja sa-i completeze dosarul privind colaborarea cu FSB – serviciul de informatii rus) ca Gusa ??lucreaza peste capul lor??.

De altfel, Gusa se confesa in cadrul unui interviu ca serviciile secrete erau cu ochii pe el, iar informatii privind legaturile sale cu un serviciu ??ocult?? rusesc au ajuns atat pe masa lui Nastase – pe vremea cand era premier – cat si in posesia lui Traian Basescu, odata cu castigarea alegerilor.

„Una din tampeniile pe care serviciile secrete din Romania o prezinta cu consecventa este speculatia referitoare la Moscova si la eventuala apartenenta a mea la o organizatie oculta, legata de fostul KGB si despre care am informatii ca a fost prezentata atat lui Basescu, cat si lui Adrian Nastase”, declara Gusa, la putina vreme dupa ce a fost dat afara si din PD. Cel mai probabil, Gusa facea referire la NovoCom, o organizatie non-guvernamentala, condusa de fostii colegi ai lui Vladimir Putin, din perioada in care el activa ca agent in KGB.

Mai mult, Mircea Popa a recunoscut ca, in cadrul vizitei oficiale intreprinse la Moscova in 2001, de la aeroport el si Gusa au fost preluati de reprezentantii NovoCom. Pe parcursul celor cateva zile cat cei doi au stat in Rusia, reprezentantii NovoCom au fost cei care le-au facut agenda si au stabilit intalniri cu oamenii din anturajul lui Putin.

Informatiile pe care Nastase si Iliescu le primeau de la servicii in legatura cu activitatea cuplului Popa-Gusa si legaturile acestuia cu grupuri de influenta din Federatia Rusa au determinat in cele din urma divortul de PSD.

Lui Gusa i s-a aratat usa PSD-ului, la pachet cu Mircea Popa, care l-a urmat fara rezerve.

Odata cu accederea in PD si castigarea alegerilor de catre Alianta D.A., informatiile cu privire la activitatea ??dubla?? a lui Gusa au ajuns si pe masa lui Traian Basescu, la putina vreme dupa ce a castigat sefia Statului.

Potrivit surselor noastre, dosarul i-a fost prezentat presedintelui, in momentul in care Gusa era in carti pentru una dintre functiile importante in stat, respectiv sefia SRI, dar si conducerea Ministerului Administratiei si Internelor. In cele din urma a fost lasat si fara presedintia grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor.

A urmat scandalul legat de plecarea din partid al grupului Gusa-:andru si Pavelescu si infiintarea Partidului Initiativa Nationala. Pentru ca avea nevoie de acces la documente din Parlament, Popa a devenit consilierul parlamentar al deputatului Pavelescu, la acea data acesta fiind inca alaturi de Gusa.

Dupa plecarea lui Gusa din PD, au inceput sa rasufle, inclusiv din zona fostilor colegi de partid, informatii privind apropierea sau implicarea acestuia in servicii interne si externe.

Gusa a incercat de fiecare data „sa se scoata”, participand la diverse emisiuni televizate sau dand interviuri in presa, in care sustinea ca serviciile romanesti lanseaza la adresa sa ??scenarii dambovitene?? privind legaturile sale cu anumite servicii rusesti.

„Ma simt lucrat de serviciile secrete din Romania!”, spunea Cozmin Gusa, in primavara lui 2005. La emisiunea ??Nasul?? de pe B1 TV, afirma ca i-au fost aduse de catre serviciile secrete acuzatii privind legaturile sale cu serviciul secret al Federatiei Ruse.

Informatia, aruncata in zeflemea cu scopul de a dilua subiectul, tocmai in momentul in care fosti colegi democrati pregateau lansarea in presa a informatiei, a avut scopul propus.

Evident, Gusa contesta ca intre el si serviciul secret al Federatiei Ruse ar exista vreo legatura si sustinea ca plecarea din PD i s-ar trage din cauza declaratiilor privitoare la PD si Traian Basescu.

In prezent, Gusa isi pregateste candidatura la presedintie, aspect recunoscut intr-un dialog cu reporterii ziarului nostru. Evident, si in acest demers este sprijinit total de mentorul Mircea Popa, cel care o consiliaza si pe Lavinia :andru, realizandu-i mare parte din ??dezvaluirile-soc?? cu care iese pe sticla.

Pe langa aspectul prezentat, Gusa ar mai avea o problema care ar putea inclina in defavoarea sa in momentul candidaturii la sefia statului. Este vorba despre averea sa, estimata la cateva milioane bune de euro. Explicatiile puerile, de genul celor ca ar fi investit in imobiliare sau in plasamente bancare, nu rezida.

Asta in conditiile in care a inceput sa acumuleze avere odata cu accederea in fruntea PSD (cand de pe pozitia de secretar general al partidului era remunerat cu 300 de dolari pe luna).

Alaturi de combinatiile financiare cu Nicusor Nastase, sau legaturile cu fratii Iancu (cunoscuti pentru sfera lor de influenta in Federatia Rusa), o explicatie pentru averea celui care in urma cu cativa ani statea in gazda ar putea-o reprezenta legatura cu ??mama Rusia??.

Precizam faptul ca, in ciuda insistentelor noastre, Cozmin Gusa nu a putut fi contactat pentru o pozitie oficiala in legatura cu aspectele prezentate in materialul de fata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro