Guvernul a redus perioada in care poate fi adoptat un copil
- Redactia Hotnews
Guvernul a redus perioada de adoptie a unui copil, stabilind ca un copil cu parinti necunoscuti sa poata fi adoptat la 30 zile dupa obtinerea certificatului de nastere, iar un copil aflat in ingrijirea statului sa fie adoptabil dupa un an in care parintii se arata dezinteresati de situatia acestuia, anunta Mediafax. Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului.
Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a declarat ca Guvernul a decis, „la cererea primului-ministru”, sa mentina reglementarile in vigoare privind adoptiile internationale, fiind astfel modificate doar procedurile legate de adoptiile interne.
Conform secretarului de stat din Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, in baza modificarilor decise de Guvern, un copil cu parinti necunoscuti va putea fi adoptat la 30 zile dupa obtinerea certificatului de nastere, iar un copil aflat in ingrijirea statului va fi considerat adoptabil dupa un interval de un an in care parintii se arata dezinteresati de situatia acestuia.
Va fi introdusa si proba ADN in cazul persoanelor care recunosc un copil rezultat dintr-o relatie extraconjugala, in vederea adoptiei.
Perioada de adoptie si postadoptie va fi monitorizata de catre autoritati timp de doi ani.
Secretarul de stat ORA a aratat ca prin aceste modificari se urmareste cresterea numarului de copii adoptabili.
Datele prezentate de acesta releva ca numarul mediu al adoptiilor a urcat in ultimii doi ani la 1.700, de la media anterioara de 1.200, dintr-un numar total de circa 67.000 copii aflati in sistemul de protectie. Din totalul acestor copii, 22.000-23.000 copii se afla in centre de plasament, iar 20.000 beneficiaza de suportul asistentilor maternali.
Intrebat de jurnalisti daca o familie de romani stabilita in alta tara poate adopta acum un copil din Romania, secretarul de stat a precizat ca acest lucru este posibil numai respectand procedurile adoptiei internationale.
„Nu, numai pe etapele adoptiei internationale. In Romania, nu. In Romania sunt niste clauze foarte clare: trebuie sa aiba domiciliul aici, resedinta aici sau sa faca dovada ca domiciliaza de un an in Romania”, a spus Panait.
In 12 octombrie 2009, Oficiul Roman pentru Adoptii a trimis spre aprobare Guvernului un memorandum privind redeschiderea adoptiilor internationale, aceasta masura putand fi luata doar in cazurile in care adoptia nationala a esuat in randuri repetate.
Conducerea ORA preciza atunci ca memorandumul trimis Guvernului a fost „un material neutru”, prin care s-a cerut un punct de vedere.
Executivul a anuntat insa ca documentul in care s-a propus redeschiderea adoptiilor internationale a reprezentat un punct de vedere al ORA si nu a fost insusit de Cabinetul Boc.
Ulterior, in decembrie 2009, Oficiul Roman pentru Adoptii a supus dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, care prevede deschiderea partiala a adoptiei internationale, fiind permisa romanilor care sunt stabiliti in strainatate.
Presedintele Traian Basescu declara, in 23 aprilie 2010, la Bruxelles, ca legea privind adoptiile nu se va schimba, „cel putin” atat timp cat va fi el presedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face „la Bruxelles si nu numai”.
La inceputul acestui an, plenul Parlamentului European a dezbatut o initiativa a 62 de eurodeputati pentru redeschiderea adoptiilor internationale la nivelul UE, Romania fiind mentionata aproape in exclusivitate in criticile aduse legislatiei care nu permite adoptii internationale.