Sari direct la conținut

Guvernul britanic vrea ca măsura de confiscare a activelor rusești blocate să fie „etanșă juridic”

HotNews.ro
Premierul Rishi Sunak (centru) la o sedinta a guvernului sau, Foto: No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia Images
Premierul Rishi Sunak (centru) la o sedinta a guvernului sau, Foto: No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia Images

Ministrul pentru investiții al Marii Britanii, Dominic Johnson, a declarat marți că a discutat despre confiscarea activelor rusești blocate în Occident cu Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei americane, dar că orice măsuri în acest sens trebuie să respecte cu strictețe dreptul internațional, relatează Reuters.

Johnson a afirmat că trăim „în mod clar” în „vremuri unice”, dar că este imperativ să ne asigurăm că orice mutare în vederea confiscării activelor rusești înghețate de statele occidentale și partenerii lor din jurul lumii trebuie să fie coordonate corespunzător la nivel internațional și că încă există detalii importante de clarificat în ceea ce privește aspectele legale.

O comisie a Senatului american a dat undă verde săptămâna trecută unui proiect de lege care ar oferi cadrul legal pentru ca Statele Unite să confiște activele rusești și să le transfere Ucrainei pentru a o ajuta în eforturile sale de reconstrucție.

După ce președintele rus Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina, Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia și Canada au blocat active ale Băncii Centrale a Rusiei a căror valoare totală s-ar ridica către 300 de miliarde de dolari, însă doar aproximativ 5 miliarde sunt blocate de guvernul american.

Oficialii americani și britanici au explorat diferite opțiuni pentru confiscarea activelor Băncii Centrale de la Moscova, însă săptămâna trecută oficiali europeni au exclus din nou varianta ca o astfel de măsură să fie luată de UE din cauza îngrijorărilor legate de legalitatea ei și a potențialului său de a speria investitorii.

UE preferă în schimb impunerea unui impozit excepțional asupra profiturilor produse de activele rusești confiscate, însă cuantumul acestora reprezintă în jur de doar 10% din valoarea lor totală.

SUA militează puternic pentru confiscarea activelor rusești

„Mai avem destul de muncit”, a admis și Dominic Johnson după discuțiile avute cu Trezoreria de la Washington, adăugând că „trebuie să ne asigurăm că fiecare detaliu este corect”.

„Trebuie să ne asigurăm că aceste lucruri sunt etanșe din punct de vedere juridic”, a subliniat el.

Dominic Johnson a mai afirmat că Marea Britanie treubie să își protejeze reputația ca țară „sigură și stabilă” pentru investiții și că este critic să existe încrederea că „restul lumii se simte reasigurată că noi respectăm statul de drept și dreptul la proprietate”.

Rusia, care se pregătește să adopte o lege privind confiscarea proprietăților cetățenilor săi care critică forțele armate ale țării, a acuzat în mod repetat că o mutare a statelor occidentale împotriva activelor rusești pe care le-au blocat ar încălca în mod flagrant dreptul la proprietate.

Este așteptat ca o nouă tentativă de a găsi o soluție privind confiscarea activelor rusești să fie discutată la următoarea reuniune a G7. SUA sunt susținătoare ferme ale măsurii, dar au admis recent că este puțin probabil ca ea să poată fi implementată în curând.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro